ТЕМА

На Полтавщині викрито групу работорговців

17 апреля 2012 | 08:26

Працівники відділу боротьби зі злочинами, повязаними з торгівлею людьми та кіберзлочинністю УМВС Полтавщини викрили групу зловмисників, які, агітуючи людей на «законний та високооплачуваний» заробіток, вивозили їх до інших областей України, та в подальшому перетворювали на рабів.


 

Такий собі бізнес на експлуатації людської праці двоє спритних мешканців Чутівського району області, один із яких громадянин сусідньої держави, організували близько року тому. Чоловіки їздили сусідніми районами, де агітували соціально незахищену молодь поїхати на заробітки до Вінницької та Одеської областей. Потенційним трудівникам пояснювали, що робота цілком законна і полягає у виконанні сільськогосподарських робіт на вигідних умовах та за високу плату у великих садових та фермерських господарствах. Обіцяна платня мала бути від 2000 до 5000 тисяч гривень на місяць, повне забезпечення комфортними умовами проживання та нормальним харчуванням.

Звісно, молоді хлопці та дівчата, віком від 17 до 23 років, які знаходилися у скрутних фінансових та побутових умовах, радо спокушалися на перспективу гарного заробітку за доволі нетривалий проміжок часу.

Валентин Кириченко, виконуючий обов’язки начальника відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та кіберзлочинністю, розповів: «Після усної домовленості про виїзд на заробіток молодь по 2-3 чоловіки на легковому автомобілі вивозили до Вінницької та Одеської областей. Кінцевого пункту призначення робітникам не повідомляли, а по приїзду на місце у них взагалі забирали документи та мобільні телефони, щоб останні не могли зв’язатися з рідними та повідомити про обман».

Застосовуючи фізичний та психологічний примус, молодь перетворювали у рабів. Тож на справді обіцяні «комфортні умови» виявлялися брудними бараками без будь-яких зручностей, «повноцінне харчування» – неїстівною баландою, а «високий заробіток» – максимум кількома сотнями гривень за весь час експлуатації. До того ж кількатижневі роботи, на які виїжджали горе-трударі, перетворювалися у рабство, що тривало від 9 до 12 місяців. І невідомо, скільки б ще зловмисникам вдавалося експлуатувати нещасних, якби не втручання правоохоронців.

Валентин Кириченко говорить, що спочатку правоохоронці розшукували людей, адже до міліції стали надходити заяви від родичів про зникнення останніх. Саме в процесі пошуку оперативники вийшли на слід «працедавців».

На даний час вже встановлено 9 потерпілих, серед яких двоє неповнолітніх. Один із робітників розповів про свій сумний досвід:

– Умови проживання були жахливі: 20 чоловік милися в одному тазу, лише через два місяці зробили літній душ. На прополку виноградників ми виїжджали о 4-тій годині ранку і поверталися вже як було темно. Коли ми з товаришем вирішили поїхати, то нас побили.

Керівник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми повідомив: «Наразі двоє підозрюваних затримані, за фактом торгівлі людьми порушено кримінальну справу за ознаками частини 2 статті 149 Кримінального кодексу України».

 

ВЗГ УМВС України в Полтавській області



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

Премьер В.Янукович во время встречи с Российскими нефтетрейдерами 21 августа 2006.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: