ТЕМА

УБОЗ-івці закатували авторитета й служать далі

13 ноября 2012 | 07:40

2 жовтня 2008 року у Прилуцькому відділі УБОЗ загинув 39-річний Сергій Кунцевський (за чутками, місцевий авторитет на прізвисько Кунц). Його затримали у салоні «Імперія краси», коли той заїхав до перукаря. Міліціонери, вдягнені у чорні маски і камуфляж, наділи на нього наручники, на голову чорний пакет, вдарили пістолетом по голові і повезли у Прилуцьке відділення УБОЗ. Була 13 година 30 хвилин. О 20-ій Сергій помер від набряку головного мозку, крововиливів у мозок, внутрішньочерепної травми.


Про те, що Сергія били, свідчили сліди на тілі й обличчі. Тіло спочатку відмовлялися показувати навіть матері загиблого. Ті, хто «працював» із затриманим, твердили, що він упав і вдарився головою. Та ні друзі, ні родичі Сергія не повірили. Здоровий, накачаний чоловік за сім годин став трупом.

Прокуратура порушила кримінальну справу. Під слідством опинилися дев'ять осіб: підполковник Пастухов, заступник начальника відділу по боротьбі з оргзлочинністю та лідерами злочинного середовища, майор Молоковських, заступник начальника відділу УБОЗ, старший опер, капітан Тумарець, начальник відділення швидкого реагування «Сокіл», капітан Кирильченко, опер «Сокола» старший прапорщик Митрофанов та опер УБОЗу Шетеля. А також міліціонери з підрозділу «Сокіл» Петрухно, Філатов і опер УБОЗу Нікітін. Справу розслідували і направили на розгляд аж у Конотопський суд Сумської області. Хоча зазвичай справи розглядаються за місцем скоєння злочину. Конотопський суд виніс вирок міліцейській дев'ятці: шістьох засудили, трьох виправдали. Та засуджені звернулися до Апеляційного суду Сумської області з проханням скасувати вирок. Суд скасував і направив на новий розгляд. Було це наприкінці 2009 року. Справа розглядалася по-новому. І був новий вирок. Суд виправдав Андрія Тумарця, Артема Філатова і Василя Петрухна (останній, як кажуть адвокати і навіть прокурори, самий не винуватий у цій компанії). За катування і перевищення службових повноважень Пастухова засудили до 8 років ув'язнення і позбавлення звання підполковника, Молоковських отримав 8 років і позбавлення звання майора. Нікітін і Шетель отримали по 4 роки позбавлення волі, а Митрофанов — 3,6 року, Кирильченко — 3 роки умовно. Також суд зобов'язав УМВС у Чернігівській області сплатити 250 тисяч гривень моральної шкоди і 23 тисячі 200 гривень — матеріальної матері загиблого Софії Василівні. Засуджені та їх адвокати подали апеляцію, і Сумський апеляційний суд скасував попередній вирок і випустив на волю всіх міліціонерів, які до того були під вартою майже три роки. А справу направив на новий розгляд з умовою виконання усіх вказівок суду щодо розслідування. І ось по першій інстанції справу розглянув Ніжинський міськрайонний суд. Подумав... і вирішив направити її на дослідування.

Прокуратура подала апеляцію. 18 жовтня її розглянув Апеляційний суд області. На засідання з шести обвинувачених прийшли троє: Валерій Пастухов, В'ячеслав Молоковських і В'ячеслав Нікітін. Пастухов сказав судді, що на пенсії, Молоковських — що не працює, а Нікітін — що він оперативний співробітник УБО3(!!!).
Людина, яка звинувачується у посадовому злочині, проти якої порушена кримінальна справа, служить у правоохоронних органах. Коли суддя читав апеляцію, було страшно слухати. Було там і про потерпілого Юрія Мусієнка. З його слів, його затримали міліціонери, з Прилук привезли у Ніжинську міліцію. Сказали писати зізнання, він відмовився. Тоді вдягнені у маски міліціонери стали його катувати, наділи протигаз, перекривали кисень, від того він кілька разів непритомнів. Від нестерпного болю у нього стався неконтрольований вихід калових мас, сечі і сперми. Тільки коли Мусієнко згодився писати явку з повинною, перестали мучить. Потім відвезли назад у Прилуки і прикували наручником до віконних ґрат.

Суддя вислухав заперечення Пастухова, Нікітіна і Молоковських. Та рішення.прийняв таке: «Апеляцію прокуратури задовольнити. Справу не дослідувати, а повернути у Ніжинський суд на новий розгляд новим складом суду (тобто іншим суддею)». Як з'ясувалося, не тільки обвинувачений Нікітін служить (а не числиться) опером. В'ячеслав Шетеля — помічник чергового, Євген Кирильченко — у «Соколі». Митрофанов, як і Пастухов, звільнився на пенсію. З 2008 року вони, доки тривали суди і слідство, вони числилися в органах, отримали пільговий стаж (1,5 за рік) і вихідну допомогу.

* * *

Полковник Олександр Силкін, нинішній начальник УБОЗ УМВС в області (на час історії з Кунцевським він не працював), прокоментував ситуацію так:
— Ті співробітники, які нині працюють, не визнають своєї вини. Крапка в цій історії буде поставлена після рішення суду, яке вступить у законну силу.

Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №44 (1382)



комментарии [1]

13.02.2013 11:39     Антон Дура ты Валентина Остерськая!!!! Если не знаеш законов и в том числе конституции, а пишеш бред!!! Ведь есть презумция невиновности, и что если этих людей оправдают????
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: