ТЕМА

Міліція втомилася перевіряти "кредитних аферистів"

04 января 2013 | 12:54

З часів сумнозвісного закладу з абревіатурою МММ методи і форми вилучення грошей у довірливих ​​верств населення дещо змінилися. Фінансові піраміди маскувалися під банки, кредитні спілки, різні фонди тощо. А останнім часом широкого поширення набули контори, що готові в найкоротші терміни і при мінімумі документів надати кредит. Що відбувається насправді ?..


 

Припустимо, якийсь середньостатистичний громадянин на прізвище Іваненко вирішив придбати дорогу річ, йому потрібен кредит, і він, повіривши оголошенню, прийшов до таких «благодійників». Йому раді і обіцяють видати кредит протягом двох-чотирьох тижнів ...

- Співробітники таких контор, які, найчастіше, мають статус товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ), говорять клієнтові, що перед укладенням договору необхідно заплатити деяку суму, яку вони називають «вступним внеском», «реєстраційним», «страховим» або «адміністративним» платежами, - розповідає начальник відділу Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС Володимир Федорук. – Іноді ж таких платежів буває відразу декілька, а їх величина залежить від суми позики. Чим більше кредит, тим значніше «внесок».

У подальшому відбуваються ще цікавіші речі. Іваненко платить перший внесок або внески (найчастіше це кілька тисяч гривень), після чого з громадянином підписується довгоочікуваний договір і «доповнення» до нього. Зрозуміти суть надрукованого звичайній людині непросто. Як правило, у «доповненнях» фігурує не готівка, а той товар, на придбання якого людина хотіла позичити гроші. Наприклад, автомобіль ВАЗ, орієнтовна вартість якого становить 65 тис.гривень. При цьому Іваненку пояснюють, що тепер йому слід щомісяця вносити «мінімальні платежі» (а це від 300 до 2000 гривень), після чого реєструють як учасника «групи з покупки товарів». Згідно з підписаними паперами менеджер використовує гроші, що надходять від усіх членів групи, для формування «фонду оплати товарів». Загалом, клієнти повинні справно платити, платити і ще раз платити, чекаючи «тендера», який виявляє самого «гідного» - того, хто вніс максимальну суму «обов'язкових платежів». А якщо наш багатостраждальний Іваненко якимось дивом нарешті дочекається своїх «Жигулів», то почнеться друга частина цієї «трагікомедії» - погашення «загальних платежів»...

Звісно, що договори та «доповнення» надруковані дрібним, практично мікроскопічним шрифтом, з безліччю найрізноманітніших термінів, які навряд чи зрозумілі обивателю. Наприклад, в одному з них автор цих рядків нарахував сім видів різних платежів: «чистий», «реєстраційний», «авансовий», «мінімальний», «загальний» і т.інш!

 

Що відбувається потім, неважко передбачити: через деякий час обурені громадяни біжать до правоохоронців, вимагаючи «вжити заходів».

- Ми неодноразово проводили перевірки за подібними зверненнями, - коментує підполковник міліції Володимир Федорук. – Але, як з’ясувалося, громадяни самостійно і добровільно підписують договори, умови яких їх влаштовують. Тобто, У більшості випадків такі ситуації пов’язані з цивільно-правовими відносинами, а не з криміналом.

Правоохоронцям залишається в тисячний раз закликати людей до прояву здорового глузду і обережності при фінансових операціях. «Кредитні» схеми, які пропонують різні контори, можуть змінюватися, і навряд чи законодавство буде встигати за заповзятливими ділками. Проте існують найпростіші правила, актуальні в будь-який час.

- Якщо ви вирішили взяти кредит, звертайтеся до відомих установ, які мають добру репутацію і працюють на ринку не перший рік, - радить В.Федорук. - Пропоновані вам умови повинні бути чіткими, прозорими і зрозумілими. Якщо ви не володієте необхідними знаннями у фінансовій сфері, не підписуйте ніяких паперів, попередньо не порадившись з незалежними фахівцям, юристами.

А нам залишається знову нагадати читачам стару істину про «безплатний сир» і, у нашому випадку, про фінансові «мишоловки».

 

 

Дмитро Любченко

(Прес-служба Департаменту ДСБЕЗ МВСУкраїни)



комментарии [1]

04.01.2013 22:49     Василий Закликати громадян до пильності, звичайно, потрібно. Але поряд із цим потрібно суворо і публічно карати махінаторів. Настільки суворо і публічно, щоб у інших відпадала охота на такого роду діяльність.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Солістка дуету NikitA, телеведуча Дарія Астафьєва на прес-конференції, в Києві, у четвер, 17 липня 2008 р. Дарія Астафьєва одержала запрошення на зйомки в американському Playboy. Фото Дмитра Купріяна

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: