ТЕМА

В Києві домогатимуться легалізації коноплі

08 мая 2013 | 13:46

18 травня о 13.00 на Михайлівській площі в Києві виставою вуличного театру розпочнеться вулична акція в рамках щорічного Маршу Свободи за реформування державної політики щодо алкоголю, тютюну та інших наркотиків. Про це повідомляє офіційний сайт Маршу Свободи (www.marshsvobody.in.ua).


 

Від уряду вимагають невідкладно ратифікувати Національну стратегію щодо наркотиків та розпочати на її основі реформування антинаркотичного законодавства, зокрема - відмінити кримінальне переслідування за зберігання невеликих кількостей заборонених речовин без мети збуту. На думку учасників маршу впровадження Національної стратегії щодо наркотиків умисне гальмується урядовими структурами: спливає  рік від моменту, коли проект національної стратегії, створений в результаті громадського та експертного обговорення та схвалений на міжнародному рівні, був поданий до Кабінету Міністрів України.

"Репресивна політика щодо споживачів нелегальних субстанцій, що не мають дотичності до наркоторгівлі та організованої злочинності, довела свою неефективність. У той час, як весь світ шукає нових методів регулювання та мінімізації шкоди від наркотиків, українська влада та її силові структури продовжують зростатися з наркомафією та ігнорувати необхідність змін. Це злочин проти власного народу!" - говориться у вимогах Маршу Свободи 2013 року.

Невідкладним питанням учасники Маршу вважають і декриміналізаціяю ч.1 ст. 309 Кримінального кодексу України, що дозволяє кримінальне переслідування за зберігання невеликих кількостей заборонених речовин для особистого використання - без мети збуту. Така реформа має законодавчо спрямувати діяльність МВС на боротьбу зі справжньою наркозлочинністю і зупинити конвеєр наркокорупції в силових структурах.  Кримінальна відповідальність за дії, що не несуть шкоди суспільству, безперечно може і має  бути замінена на адміністративну.

"Ми вимагаємо запровадити штраф, що наповнюватиме державний бюджет, замість викупу, що нині збагачує міліцейську вертикаль по всій країні", - заявив прес-аташе Маршу Свободи Тарас Ратушний.

"Перекваліфікація зберігання невеликих кількостей без мети збуту в розряд адміністративних правопорушень дозволить державі заощадити значні ресурси, що витрачаються на кримінальне переслідування діянь з незначною соціальною шкодою, отримати надходження до бюджету у вигляді штрафів, а також - вивільнити сотні тисяч дорослих громадян з тенет кримінального світу", - йдеться у вимогах конопляного маршу.  

 

Традиційно Марш Свободи підтримує і розвиток промислового коноплярства. Як відомо, минулого року постановою Кабінету Міністрів було спрощено умови ліцензіювання для господарств, що вирощують промислові (безнаркотичні) сорти конопель, зокрема скасовано необхідність міліцейської охорони посівів, які не мають жодної цінності для наркоринку.

"Як ми бачимо, цього, на жаль, виявилась недостатньою для порятунку галузі, яку безглуздими обмеженнями загнали на межу виживання", - говорить Тарас Ратушний. " У найкоротші терміни уряд повинен розробити і затвердити програму відродження промислового коноплярства. Зокрема, запровадивши дотації для фермерів, системно працювати над залученням інвестицій в інфраструктуру переробки сировини в тканину, папір та біопаливо"


Детальна інформація для ЗМІ: +38 098 8366000
офіційний сайт: www.marshsvobody.in.ua
Bконтакті: http://vk.com/event41082742
Facebook: https://www.facebook.com/events/484608094884378/
Twitter: #маршсвободи

Вимоги учасників Маршу Свободи 2013 року:


1. Невідкладна ратифікація Національної стратегії щодо наркотиків, подальше приведення у відповідність зі стратегією норм чинного законодавства та створення науково-експертної бази для обгрунтування впровадження тих, чи інших законів щодо наркотиків

Чому?
За 22 роки Незалежності, в Україні досі відсутня цілісна державна політика щодо психоактивних речовин. Закони, що регулюють, цю сферу залишились у спадок від радянських часів, або приймаються в інтересах груп впливу, далеких від національної безпеки та громадського здоров’я. Відсутні незаангажовані наукові дослідження впливу психоактивних речовин на здоров'я людини, порівняльний аналіз ефективності існуючих методів лікування патологічної залежності, не дотримуються права людини при організації лікувальних та реабілітаційних заходів у відповідності до норм міжнародного права та українського законодавства. Репресивна політика щодо споживачів нелегальних субстанцій довела свою неефективність. У той час, як весь світ шукає нових методів регулювання та мінімізації шкоди від наркотиків, українська влада та її силові структури продовжують зростатися з наркомафією та ігнорувати необхідність змін. Це злочин проти власного народу!

2. Декриміналізація ч.1 ст. 309 Кримінального кодексу України, що дозволить законодавчо спрямувати діяльність силових структури на боротьбу зі справжньою наркозлочинністю.

Чому?
Частина 1 статті 309 ККУ, що передбачає кримінальне переслідування за зберігання невеликих кількостей заборонених речовин без мети збуту, є безперечним лідером серед "наркотичних" кримінальних справ в Україні. Ця правова норма є головним чинником викривлення статистики МВС (в окремих підрозділах ч.1 ст.309 складає до 98% всіх справ, порушених за наркотики) та службових злочинів - вимагання коштів, підкидання заборонених речовин, шантажу затриманих. Перекваліфікація зберігання невеликих кількостей без мети збуту в розряд адміністративних правопорушень дозволить державі заощадити значні ресурси, що витрачаються на кримінальне переслідування діянь з незначною соціальною шкодою, отримати надходження до бюджету у вигляді штрафів, а також - вивільнити сотні тисяч дорослих громадян з тенет кримінального світу. Декриміналізація споживачів розв’яже руки правоохоронним органам для боротьби зі справжньою наркозлочинністю.



комментарии [1]

08.05.2013 16:19     Пропан Ужасные мухи у вас в головах, дорогая редакция)) копипастим текст, где о легализации ни слова, а в заголовке пишем, что "легализации" будут добиваться. Серьезный уровень журналистики)))
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Зліва направо: Президент України Віктор Ющенко, віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник і лідер БЮТ Юлія Тимошенко під час покладання квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку з нагоди 193-ї річниці з дня народження поета в Києві у п'ятницю, 9 березня 2007 р. Ющенко також відвідав Національний музей Тараса Шевченка і оглянув оновлену експозицію. Фото Михайла Марківа

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: