ТЕМА

В парламенті обговорили стан справ із правами людини

13 июня 2013 | 15:49

12 червня у Верховній Раді України відбулися парламентські слухання щодо стану дотримання прав людини в Україні, ініційовані профільним комітетом. Востаннє слухання на цю тему у ВРУ проходили 2001 року. Що змінилося з того часу? Чи спіткало цю сферу, даруйте на слові, покращення? За підсумками слухань можна сказати: це питання залишається риторичним. Принаймні, думки з цього приводу представників влади та громадянського суспільства діаметрально протилежні.


Виступи міністра юстиції, голови Верховного Суду України, інших представників судової гілки влади та Генеральної прокуратури очікувано мали бравурний тон. Наввипередки цитуючи президента, вони переконували, що такого стану з дотриманням прав людини в Україні як зараз не було і в 2005 році (саме на цій даті чомусь акцентував міністр Лавринович). Виступи держслужбовців - без сюрпризів. Окрім хіба що Омбудсмана Валерії Лутковської, яка говорила про умови, в яких утримуються особи, що очікують на вирок суду. Ось тут усі «перемоги та здобутки» в галузі прав людини стали аж надто очевидними…

Слово, надане громадянському сектору, обмежувалося регламентними 3-ма хвилинами. До того ж, виступити вдалося далеко не всім, хто хотів би та мав би отримати нагоду висловитися, кому було що сказати про реальну ситуацію із дотриманням прав людини в Україні. Правозахисники фокусувалися на різних темах, зокрема, на, мабуть, одній із найгостріших,– проблемі політичних переслідувань в Україні. Саме цьому свій виступ присвятив зокрема Євген Захаров. На цьому наголосила і Голова правління Центру Громадянських Свобод Олександра Матвійчук. Вона нагадала про одну з головних (на жаль, трагічних) подій минулого року – вбивство дніпропетровського еколога Володимира Гончаренка (яке так і не було розслідуване належним чином) та закликала присутніх у парламентській залі підвестися та вшанувати його пам'ять хвилиною мовчання.

Треба сказати, що цей заклик викликав деяке спантеличення, особливо серед тих, хто займав місця у ложах – тобто урядовців та високопосадовців. Після, здається, секундного вагання зала синхронно підвелася. А за нею – підвелися й ложі.

«Із парламентської трибуни було виголошено чимало серйозних проблем у галузі прав людини. Кожна з них важлива, адже усі права людини заслуговують на належний захист. Але коли людей починають переслідувати за те, що вони захищають права інших, – це вже тривожний діагноз стану демократії у державі. Особливо з огляду на те, що на кону, як засвідчує вбивство Володимира Гончаренка, може бути власне життя,» - прокоментувала після завершення слухань Олександра МАТВІЙЧУК.

Нагадаємо, що Володимир Гончаренко був головою громадського руху «За право громадян на екологічну безпеку», керував асоціацією «Втормет». Згідно з повідомленнями в ЗМІ, 27 липня Володимир Іванович на своїй останній прес-конференції оголосив про знаходження в Саксаганському районі Кривого Рогу 180 тонн хімічно забрудненого і радіоактивного металобрухту, який потрапив у місто при явному потуранні влади і правоохоронців. Через чотири дні громадського активіста жорстокого побили, зупинивши його автомобіль на дорозі. Помер він в реанімації обласної лікарні. Винуватці смерті Володимира Гончаренка досі не покарані.

 

Центр Громадянських Свободccl.org.ua



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Украинский атлет Ярослав Семененко перед стартом на 100 метров по плаванию на паролимпийских играх в Лондоне.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: