ТЕМА

Громадські активісти розкрили страшну таємницю "Беркута" під Межигір'ям

14 октября 2013 | 12:16

Згідно із законом про доступ до публічної інформації, запитувані громадянами суспільно важливі відомості державні органи повинні надати протягом трьох днів. Це - закон. А в реальності відповіді ПО СУТІ доводиться чекати подеколи не один місяць, надсилаючи по кілька запитів на одну й ту саму тему, але з різними формулюваннями. 5 місяців листування з органами МВС України знадобилося групі громадського спостереження «ОЗОН» для того, щоб з'ясувати, яку саме структуру представляли «люди в чорному», які обмежували свободу мирного зібрання біля резиденції Президента України 15 квітня 2013 року.


Нагадаємо, що бійців, які оточили мирне зібрання в кільце, а також здійснили затримання одного з активістів, неможливо було ідентифікувати: вони були одягнені в однаковий чорний формений одяг, мали при собі спецзасоби, але при цьому не мали жодних розпізнавальних знаків - як-то нашивок, номерів на шлемах, принтів.

Після неодноразових публікацій у пресі та закликів «ОЗОНу» оприлюднити цю інформацію,Управління громадської безпеки МВС України в Київській області нарешті чітко відповіло на просте та конкретне запитання: особовий склад якого підрозділу був залучений до охорони громадського порядку під час проведення акції у с. Нові Петрівці, Вишгородського району, Київської області, вул. І. Франка,19, 15 квітня 2013 року у однаковому чорному форменому одязі, без будь-яких розпізнавальних знаків.

«…повідомляємо, що вказаними працівниками є працівники міліції ПМОП «Беркут» Головного управління МВС України в Київській області,» - ідеться в листі-відповіді МВС України в Київській області (повний текст відповіді ви можете знайти у додатку).

Група громадського спостереження «ОЗОН», яка моніторить дотримання свободи мирних зібрань по всій Україні, заявляє про те, що відсутність розпізнавальних знаків на форменому одязі правоохоронців під час подібних акцій - неприпустима.

«Вважаємо, що залучення правоохоронців до охорони громадського порядку під час проведення публічних мирних зібрань без належної ідентифікації, коли громадяни не мають змоги визначити приналежність осіб навіть до відомства правоохоронних органів або Військових Сил України - не припустимо. Звертаємо увагу на те, що громадяни збиралися у відкритому громадському місці, мирно, попередньо повідомивши про зібрання.» - йдеться в заяві «ОЗОНу».

Активісти посилаються на Керівні принципи зі свободи мирних зібрань ОБСЄ БДІПЛ, що затверджені Венеціанською комісією Ради Європи, а відтак - обов’язкові для України - наголошують, що державам слід вжити заходів, аби «співробітників поліції легко було відрізнити, включаючи особисті розпізнавальні знаки. На форменому одязі та (або) головних уборах працівники поліції повинні мати або носити які-небудь розпізнавальні знаки (наприклад, таблички з ім’ям або номером), при цьому вони не мають права знімати або приховувати такі знаки або перешкоджати іншим особам читати такі знаки під час зборів».

Нагадаємо про перебіг акції 15 квітня 2013 року.

На місці проведення зазначеного вище зібрання громадські спостерігачі зафіксували групу осіб в однаковому чорному форменому одязі та без будь-яких розпізнавальних знаків. Дані люди були одягнені у бронежилети, мали при собі гумові кийки, рації та інші спецзасоби пасивного захисту. Група діяла у співпраці з працівниками ГУ МВС України Київської області, органами внутрішньої служби МВС України, підрозділами міліції особливого призначення «Беркут», а також особами у штатському із засобами відеофіксації та раціями. Вони перешкоджали проведенню мирного зібрання, заважали вільному пересуванню учасників, а згодом, без будь-якого попередження, разом із іншими працівниками ОВС України, блокували частину протестуючих, взявши їх у кільце без будь-яких вимог чи пояснень. Крім того, невідомі особи у чорній уніформі затримали одного з активістів мирного зібрання та доставили до службового автобусу з номерами 09-28 (на синьому фоні). Дані факти підтверджуються фото- та відеоматеріалами, зробленими групою громадського спостереження «ОЗОН» http://www.youtube.com/watch?v=4CNHhiF3X48. Хоча учасники зібрання поводилися мирно, з боку посадових осіб ОВС України, відповідальних за охорону громадського порядку, не було налагоджено належну комунікацію з організаторами зібрання та не пояснено причин застосування до них сили.

Для отримання інформації, до якого правоохоронного органу належать ці невідомі особи група громадського спостереження «ОЗОН» надіслала інформаційні запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» до МВС України, ГУМВС України  в Київській області, Департаменту Державної служби охорони при МВС України, Управління державної охорони України, Вишгородського РВ ГУМВС України Київської області.

 

Валерія Рибак

ГО "Центр Громадянських Свобод"



комментарии [1]

15.10.2013 12:18     Ще страшніша таємниця Оце читаю і регочу. Ну така страшна таємниця, напевно, розсмішили увесь особовий склад ОВС. Краще б узяли лапати та йшли городи обробляти, а не під резиденцією шататися. Таємницю вони розкрили, та ще страшну..... Йдіть працювати!!!!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

На сотрудников сафари-парка Штукенброк свалилось невиданное счастье белые львицы Нала и Любайя родили по двойне. Кормить малышей и ухаживать за ними молодые мамаши, как это часто бывает в зоопарках, отказались и «суррогатными» матерями для очаровательной четверки белых львят стали вот эти две сотрудницы сафари-парка Жанет Вурмс и Кристина Бём. Теперь они проводят с львятами большую часть своего времени. Белых львов (животных с пониженной выработкой пигмента из-за рецессивного гена) в природе осталось около 150-200 особей. В зоопарках мира их сейчас 22.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: