ТЕМА

Перемоги *Золотого Георгія*

13 ноября 2006 | 09:39 , Олександр Наумов

В Києві розпочався восьмий Міжнародний Конкурс телерадіопрограм на правоохоронну тематику Золотий Герогій. Нині в європейських країнах проводиться лише два подібних творчих змагання Поліцейське кіно у Франції та Золотий Георгій в Україні. Щороку конкурсне журі оцінює по 300-350 робіт, що надійшли від правоохоронних та правозахисних структур країн СНД та далекого зарубіжжя. Про життя фестивалю розмова з керівником дирекції Іваном Костильовим.


  

 

         - Як започатковувався  Золотий Георгій?

 

- Проект Золотий Георгій, якщо так можна висловитися, запрацював  у  1999 році. Тоді ж у грудні в приміщенні столичного Будинку Кіно вперше був проведений  незалежний творчий конкурс, який  відзначив  найкращі роботи телерадіокомпаній України, Росії, Білорусі про роботу правоохоронних структур. Компетентне журі, зібравши несподівано чималий творчий доробок учасників, оцінювало передусім якість та видовищність робіт. Халтура  не проходила. І це зрозуміли конкурсанти. Як результат - під час перегляду серед кращих хотілося визнати кожну 3-ю чи 5-у роботу. І так щороку.

        

- Однак, в процесі становлення Міжнародного конкурсу, статус якого утверджувався з року в рік, відбувалося чимало змін

        

- Так, звичайно. І це природній процес. Під впливом набутого досвіду, кожен раз змінювалось число номінацій, оновлювався склад журі, відбувались зміни і в конкурсній програмі. З кожним роком збільшувалася  також кількість учасників. Однак попри будь-які новшества, запроваджувані у процесі становлення конкурсу, його неодмінною умовою  завжди були якість, видовищність, людяність творів.

 Відверто скажу, що особливий акцент міжнародним журі, очолюваним знаним професіоналом у галузі кіно Георгієм Коханом, робився на стимулюванні професійної і високохудожньої роботи  колективів телерадіокомпаній, творчих особистостей.  В першу чергу - відомчих прес-служб, метою яких є створення реалістичного, високоякісного телекінопродукту, який відображає істинне обличчя і реальні будні людей у погонах.

 

- Звідси логічною виглядає назва конкурсу Золотий Георгій шанований в народі, а особливо серед військових, чиїм покровителем  він є -  святий  Георгій Побідоносець.

        

-  Георгій був відважним воїном  й свідомим християнином. Його життя заслуговує наслідування. І коли імператор Діоклетіан в останні роки свого правління жорстоко  переслідував християн, для чого зобовязав регіональних правителів усіма способами винищувати християнські общини,  Георгій, роздавши  убогим усе своє майно,  рішуче виступив проти імператорського  наказу, оголосив себе  християнином  і закликав  признати  істинну віру  в Христа. Після цього відважний воїн виголосив палку промову  перед імператорм та його свитою. І хоча ті  його промовою  були  дуже здивовані,    все ж давали шанс  покаятись. Але Георгій не відступив.  На місці своєї страти він  в гарячій молитві просив у Господа  пощади  для своїх катів, які розгублено дивились на свого Переможця.

 Святий Георгій названий Побідоносцем не тільки тому, що не зазнав поразок в жодному бою, а тому, що своєю вірою  домігся найвищої перемоги через приниження і  страшні  муки  довів силу Істини в перемозі  над злом. Згодом  було чимало свідчень того, що воїн на білому коні  зявлявся воїнам, які йшли на штурми,  стоячи перед багнетами і гарматами, захищаючи їх у смертельну хвилину. Тому й почали військові молитися до Георгія, називати  його своїм захисником та  покровителем, зображаючи на коні зі списом, який вражає  змієвидне чудовисько.

         Цей символ віри, істини, праведності, порядності  і  став символом міжнародного фестивалю Золотий Георгій, як  девіз життя і дії кожного воїна, захисника, правоохоронця і кожної порядної людини.

        

- Яка головна мета конкурсу, адже це не просто міжвідомчий фестиваль фільмів міжнародного масштабу? А тематика оцінюваних робіт досить неоднозначна і специфічна.

        

- Внутрішній світ людини виплескується  назовні  через багато  особистісних чиників, а найперше через її професійну поведінку. Честь, моральність, порядність Одне слово, бути воїном не значить вважатися рядовим чи офіцером  в погонах, бути воїном - це найперше володіти  вмінням постояти за істину, зуміти захистити її. Достойна служба людей у погонах заслуговує на повагу.  А популяризація  професії  захисника Закону  через  високохудожні твори мистецтва сприяє   вихованню правової культури  серед населення, На сьогодні  в архіві конкурсу зібрано більше двох тисяч робіт про роботу правоохоронних та правозахисних структур. А це, зокрема, телевізійні фільми і радіопрограми, метою яких є привертання уваги  суспільства до гострих соціальних проблем,  боротьби зі злочинністю. Є тут ще одна особливість про що говорилось неоднорзово.  Сам факт створення  та функціонування міжнародних координаційних рад правоохоронних структур СНД, інших держав європейського співтовариства у правозахисній та правоохоронній сфері, змушують задумуватись над пошуком спільних шляхів вирішення наболілих для світової спільноти   проблем. І саме тут засоби масової  комунікації такі як ТБ і кіно стають у пригоді. Отже, наші завдання дуже широкі популяризувати, боротись, переконувати і перемагати.

        

- Чим викликане щорічне збільшення кількості номінацій?..     

        

- За роки проведення конкурсу ми придбзявилося али чимало друзів на кожен новий етап збираються учасники міжнародного конкурсу   телепрограм на правову  і правоохоронну тематику з України, Росії, Білорусі, Киргизстану та Казахстану. А представляють вони теми Служби безпеки, податкової служби, Митниці, Прикордонної служби, міністерств з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи,  МВС, прокуратури,  органів юстиції та правосуддя.

 До речі, Золотий Георгій  виріс з   восьми номінацій  до двадцяти. З року  в рік  зростає  як представницький рівень, так і рівень якості робіт. Це додає відповідальності і оглядовій комісії, поскільки зростає рівень конкуренції практично у всіх номінаціях. Конкурс, крім того, з наступного року  буде  проводитися у два етапи взимку і навесні.

Хочеться акцентувати: Золотий Георгій - конкурс  інтернаціональний за своєю суттю і не має жодних ознак політизації. Його основа популяризація правових норм і підняття іміджу  силових структур всіх країн на усіх континентах. А мета - через творчість пропагувати найвище Закон. Головне, щоб від цієї архіважливої справи не відступали професіонали різних країн. Тому й робимо ми сьогодні акцент на міжнародній складовій.

 

 

 

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

фото Брюс Гилден

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: