ТЕМА

Уранові мрії Президента

23 марта 2007 | 17:43


  У Сумах під головуванням Президента України Віктора Ющенка проходить нарада з питань створення в місті науково-виробничої бази спеціальної металургії. Йдеться, зокрема, про налагодження промислового виробництва металевого цирконію та сплавів на його основі, необхідних для вироблення конструкційних елементів тепловиділяючих збірок (ТВЗ), які застосовують в атомній енергетиці.
Участь у нараді беруть віце-премєр-міністр Андрій Клюєв, заступник міністра палива та енергетики Юрій Недашковський, заступник Глави Секретаріату Президента Віктор Бондар, президент Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» Андрій Деркач, перший віце-президент Національної академії наук України Анатолій Шпак, генеральний директор ВАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. М. В. Фрунзе» Володимир Лук'яненко, члени бюро Відділення ядерної фізики та енергетики НАНУ.
Як відзначив Глава держави у вступному слові, мета зібрання сформувати пропозиції, які ляжуть в основу Указу або Розпорядження Президента щодо розвитку атомної енергетики.  Йдеться про широке коло питань від можливих змін до Державного бюджету-2007 до  будівництва спеціального заводу із виготовлення цирконію на базі науково-виробничого об'єднання ім. М. В. Фрунзе.
Президент наголосив, що питання розвитку атомної енергетики лежить не лише в площині енергетичної та економічної безпеки держави, але також є складовою політичної стабільності країни.
Нині, зазначив Глава держави, внутрішнє виробництво збагаченого урану в Україні складає менше третини від потреб національної ядерної енергетики решту доводиться закуповувати на зовнішніх ринках за монопольними цінами. За таких умов економія, можлива при розвитку цієї сфери, складе приблизно 150 млн. дол. на рік. «Економія конкретна і чітка», відзначив В. Ющенко. Він нагадав, що Україна має найбільші в Європі запаси уранової руди при цьому її видобуванням та обробкою займаються лише два підприємства, а збагаченням взагалі одне.
Президент переконаний, що в України є всі можливості найближчим часом збільшити виробництво урану до 1 тис. тонн на рік, а в перспективі до трьох тисяч тонн, що фактично забезпечить її річну потребу.
Україна також має значний потенціал у розвитку цирконієвої промисловості, відзначив Глава держави. Будівництво спеціального заводу в Сумах, за його словами,  має окупитися протягом 3 4 років, адже на світовому ринку спостерігається тенденція до зростання ціни на цей продукт. «Тому це виробництво могло б слугувати не тільки національним потребам, а й гідно представити Україну на світовому ринку», переконаний Президент.

прес-служба Президента



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Таиланд. Тигрята в зоопарке с нежным называнием Сирача в провинции Чонбури кормятся у приемной мамы-свиньи.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: