ТЕМА

МВС долучається до захисту суспільної моралі

29 марта 2007 | 13:46


  

28 березня в МВС відбулася спільна нарада представників Міністерства внутрішніх справ та Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі під головуванням заступника Міністра Василя Фатхутдінова та виконуючого обовязки голови комісії Миколи Бойка.

Розглянувши та обговоривши стан виконання Закону України «Про захист суспільної моралі», учасники наради відзначили позитивні зрушення на загальнодержавному рівні у боротьбі з виготовленням, збутом та розповсюдженням продукції порнографічного характеру, а також творів, що пропагують культ насильства та жорстокості.

Так, якщо в позаминулому році працівники ОВС виявили 383 такі злочини,  в минулому 604, то лише за новорічний місяць цього року 520. Але хоч цифри і свідчать про певні здобутки у цій сфері, залишається невирішеним питання щодо проведення мистецтвознавчих досліджень та експертиз, які б визначали приналежність вилученої продукції до еротичної чи порнографічної.

Останнім часом спостерігається стійка тенденція до повернення судами на додаткове розслідування відповідних кримінальних справ. Причина такого явища полягає в тому, що висновки експертів Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі (НЕК) не визнаються як докази через відсутність в останніх кваліфікації «експерт-мистецтвознавець». До того ж ці експерти не внесені до державного реєстру Мінюсту. Одним із проблемних питань, що виникає в цьому контексті, є вузька межа між законодавчими визначеннями еротики та порнографії. Це породжує їх неоднозначне тлумачення різними експертами та, як наслідок, сприяє поширенню корупції у цій сфері. У звязку з цим доцільним було би, аби НЕК виступала останньою інстанцією у розвязанні зазначених вище протиріч, особливо щодо проведення комісійних мистецтвознавчих експертиз. Крім того, зважаючи на недостатню кількість у системі МВС спеціалістів-мистецтвознавців (лише по одному працівникові в УМВС у Запорізькій та Миколаївській областях) це питання залишається невирішеним й донині.

На жаль, обєктивною реальністю сьогодення є невідповідність стану державного нагляду та контролю у сфері суспільної моралі вимогам чинного законодавства, зокрема стосовно організації взаємодії на цьому напрямку центральних органів виконавчої влади, визначених у Законі України «Про захист суспільної моралі».

Потребує вдосконалення і нормативно-правова база щодо регулювання обігу продукції, яка негативно впливає на суспільну мораль, та механізму реалізації державою контролюючої функції.

Враховуючи викладене, щоб забезпечити координацію спільних зусиль МВС, інших центральних органів влади та Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі в організації комплексних заходів, спрямованих на забезпечення захисту суспільної моралі, учасники наради прийняли низку рішень.

 

Інф. «Іменем Закону»



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Matt Stuart

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: