ТЕМА

Закінчено розслідування у справі Бабая

25 апреля 2007 | 09:09

Головне слідче управління МВС направило до Генеральної прокуратури для затвердження обвинувального вироку і спрямування до суду кримінальну справу відносно пяти членів злочинного угруповання під керівництвом лідера, відомого у злочинному середовищі під прізвиськом Бабай. Ця ОГЗ впродовж тривалого часу займалася вимаганням грошей на Центральному залізничному вокзалі Києва. Незалежність Бабая від Феміди пояснювалася його розгалуженими звязками як у кримінальному середовищі, так і серед працівників правоохоронних органів.


 

Як приклад, слідчі МВС наводять історію дворічної давнини, коли відносно злочинного авторитета було порушено кримінальну справу за підробку документів, потім ще кілька проти нього і його спільників, які потім обєднали в одне провадження. У грудні 2005-го після закінчення розслідування її було направлено до суду, однак потім за формальними підставами суд повернув справу для додаткового розслідування. Вже в червні 2006 року заступник прокурора м.Києва Г. скасовує постанову слідчого про порушення кримінальних справ відносно згаданих осіб, їх обєднання в одне провадження та притягнення злочинців до відповідальності у складі організованої групи. В подальшому справу взагалі було закрито.

Заступник Міністра внутрішніх справ України начальник Головного слідчого управління МВС Василь Боднар повідомив, що лише у вересні-жовтні минулого року, після втручання ГСУ МВС та Генпрокуратури, ці постанови було скасовано як незаконні. Втім, і після цього з боку окремих прокурорських працівників не припинялися спроби виключити з обвинувачення кваліфікуючу ознаку вчинення злочинів у складі організованої групи. Врешті, щоб зняти напругу і суспільний резонанс, в листопаді минулого року справу до провадження приймає Головне слідче управління МВС.

Отже, нині Бабаю та чотирьом його подільникам інкримінується понад 10 епізодів вимагання грошей у громадян, які за право торгівлі на Центральному залізничному вокзалі столиці, можливість здавати в оренду квартири тощо під загрозою фізичного насильства і із застосуванням його, платили рекетирам. Крім того, економний лідер ОЗГ звинувачується у підробці посвідчення водія та посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, яке дозволило йому отримати 50-відсоткову пільгу на оплату комунальних послуг. Майнова шкода, завдана державі у звязку з набуттям злочинцем статусу ліквідатора, в підсумку становить 4,5 тис. грн....

Головне слідче управління МВС України повідомляє, що після затвердження обвинувального висновку справа буде направлена до суду для розгляду по суті.

 

Олег Обертинський,

ДЗГ МВС України

 

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: