ТЕМА

Жовтяка звільнили за порушення закону

26 апреля 2007 | 18:57

Коментар заступника Глави Секретаріату Президента І. Пукшина щодо звільнення Є.Жовтяка


  
Як зазначив заступник Глави Секретаріату Президента Ігор Пукшин, Президент України видав Указ «Питання Є. Жовтяка» на виконання постанови Верховного Суду України від 13 березня 2007 року у справі за позовом Є.Жовтяка до Президента України про поновлення на посаді голови Київської облдержадміністрації.

Відповідно до пункту першого Указу, Є.Жовтяка поновлено на посаді голови облдержадміністрації з 16 червня 2006 року, тобто з дати винесення постанови Києво-Святошинського районного суду Київської області про задоволення позову. Другим пунктом Указу Є.Жовтяка звільнено з посади голови Київської облдержадміністрації за порушення законів України.

«Таким чином, Президент України на виконання судових рішень змінив дату та підстави звільнення Євгена Жовтяка», зазначив І. Пукшин.

Він наголосив, що Верховний Суд України у своїй постанові зазначив, що порушення законодавства при звільненні Є.Жовтяка з посади голови Київської облдержадміністрації полягають у відсутності в Указі Президента України обґрунтування правових підстав звільнення.

«Завдяки цій постанові буде змінена практика, яка склалася протягом останніх семи років, коли в Указах з кадрових питань не зазначалися підстави їх видання. Це, безумовно, створить додаткові гарантії щодо захисту від безпідставного звільнення голів обласних та районних державних адміністрацій і цей процес стане більш прозорим для суспільства», переконаний заступник Глави Секретаріату Президента.

За його словами, «насправді, питання законності звільнення Євгена Жовтяка, так само, до речі, як і питання законності звільнення декількох голів районних державних адміністрацій, виникло не з вини Президента України, а внаслідок неналежного обґрунтування підстав звільнення у відповідному поданні Кабінету Міністрів України». «Адже за Конституцією, ініціатором звільнення голови місцевої державної адміністрації завжди виступає Кабінет Міністрів України, який у своєму поданні повинен чітко зазначити передбачені законом підстави для звільнення, і це також підтверджено згадуваною постановою Верховного Суду України», сказав І. Пукшин.

«Слід зазначити, що представники Є.Жовтяка у його справі проти Президента України не заявляли вимог про визнання незаконним подання Кабінету Міністрів України про звільнення Євгена Жовтяка. У зв'язку з цим суди не досліджували питання про правомірність внесення такого подання і воно на сьогодні є чинним», наголосив також Ігор Пукшин.

При цьому, додав він, у постанові Верховного Суду України вказано, що підстави внесення Кабінетом Міністрів України подання про звільнення Є.Жовтяка з посади повинен з'ясувати сам Президент України, приймаючи відповідне рішення.

«Ураховуючи зазначене, а також те, що під час перебування Є.Жовтяка на посаді голови Київської обласної державної адміністрації, неодноразово мали місце випадки видання ним незаконних розпоряджень із земельних питань, які були скасовані у судовому порядку, Президент України видав Указ про звільнення Є.Жовтяка з посади голови облдержадміністрації, вказавши підставу такого звільнення порушення законів України», сказав І. Пукшин.

Прес-служба Президента



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: