ТЕМА

Ющенко константує зростання всього, чого можна

21 мая 2007 | 09:06


  Президент України Віктор Ющенко окреслив ключові напрямки залучення в українську економіку національних та іноземних інвесторів.

«Ми, на мій погляд, ведемо новий і успішний діалог з інвестором», сказав Глава держави, виступаючи на відкритті Інвестиційного форуму Київської області. Він зокрема нагадав, що протягом двох останніх років в українську економіку було залучено 10 млрд. доларів іноземних інвестицій, а за 2006 рік їх приріст склав 4,7 млрд. доларів.

За словами Глави держави, пріоритетними з точки зору уваги національних та міжнародних ділових кіл можуть бути, зокрема, участь у приватизаційних процесах, співпраця в сфері розвитку інфраструктури, агропромисловому комплексі. 

Більшість регіонів України мають унікальні ділові перспективи, але поряд з тим спостерігається «досить неефективне використання цих можливостей», сказав В. Ющенко. Головною причиною такого стану речей Глава держави назвав «відсутність налагодженого традиційного діалогу між діловими партнерами». «Ми багато чого не знаємо один про одного, ми потребуємо додаткової інформації, знань відносно потенційних можливостей як України, так і конкретних територій», сказав він.

Україна формує політику залучення ефективних  власників у найбільш привабливі сектори економіки, сказав Президент. Йдеться про підтримку підприємництва, захист інвестицій, курс приватизації тощо. На його переконання, на ринку сьогодні мають бути представлені найпривабливіші українські обєкти такі як «Укртелеком», ряд обленерго, Одеський припортовий завод, машинобудівні підприємства. «Ми говоримо про політичний контроль над приватизацією, приведення її у відповідність до закону без можливості будь-яких корупційних діянь»,  підкреслив В. Ющенко, запрошуючи підприємців до участі в цих проектах.

Говорячи про розвиток інфраструктури та важливу в даному випадку роль інвесторів, Президент особливо відзначив ряд потужних транспортних проектів, що обговорюватимуться за місяць на Саміті ГУАМ в Баку. Йдеться, зокрема, про будівництво двох залізниць Баку Тбілісі Поті поромна переправа Керч, та Ахалкалакі Тбілісі Баку, розвиток інфраструктури Іллічівського, Миколаївського, Одеського та «Южний» морських портів.

Президент окремо зупинився на перспективах реалізації проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ. «Це проект, який піднімає цілий пласт нової якості співпраці як континентального рівня, так і регіонального»,  сказав він.

«Ми високо оцінюємо перспективи розвитку співпраці з інвесторами  в агропромисловому комплексі»,  також зауважив В. Ющенко, відзначивши, що на сьогодні частка іноземних інвестицій, вкладених у сільське господарство України, не перевищує 2% від їх загального обсягу інвестицій. Він водночас висловив переконання, що в 2007 році буде завершено процес приватизації та розпаювання землі, а з початку 2008 року Україна матиме «лібералізований ринок землі, який дасть можливість, перш за все власнику, розпоряджатися своїм земельним активом».  «Ми маємо колосальний потенціал розвитку і аграрного, і агропромислового комплексу, і в тому числі на Київщині»,  сказав Президент.

Фактично будь-який сектор національної економіки можна сьогодні оцінити як надзвичайно перспективний для українських бізнесменів і іноземних партнерів, констатував Президент. Водночас він відзначив, що говорячи про українські ділові перспективи, слід зважати на основи економічної політики нашої держави зокрема на їх відповідність європейським критеріям.

«Держава має дати підприємцю всі можливості адміністративного, правничого характеру, щоб він відчував себе головним в системі організації ринкових відносин», наголосив В. Ющенко. Українська влада, підкреслив він, це цілком усвідомлює. Саме з цією метою розроблено низку законопроектів Податковий кодекс, шість проектів законів про боротьбу з корупцією тощо, які має розглянути новий парламент.

Президент також відзначив позитивні тенденції розвитку економіки країни.  Зокрема, в першому кварталі 2007 року приріст ВВП склав близько  8%, рівень інфляції 1,3 %, реальні доходи населення зросли на 11,1 %.

Глава держави приділив особливу увагу темі інтенсифікації ділових відносин України з сусідніми країнами перш за все з ЄС.

Прес-служба Президента



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Крым к приему отдыхающих всегда готов!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: