ТЕМА

Війна навколо внутрішніх військ: версія МВС

25 мая 2007 | 16:27

Заява МВС України щодо відповідності чинному законодавству Указу Президента України від 25 травня 2007 року №474/2007 «Про приведення системи управління внутрішніми військами у відповідність з Конституцією України» та Розпорядження Президента України від 25 травня 2007 року № 113/2007-рп "Питання забезпечення державної охорони"


  

Міністерство внутрішніх справ України зазначає, що проведений юридичний аналіз Указу Президента України № 474/2007 «Про приведення системи управління внутрішніми військами у відповідність з Конституцією України» та Розпорядження Президента України № 113/2007-рп "Питання забезпечення державної охорони", які 25 травня 2007 року розміщені на сайті Президента України, свідчить про їхню невідповідність як Конституції України, так і Закону України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України».

 

Згідно статті 1 Закону України Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України, Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України (далі - внутрішні війська) входять до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначені для охорони та оборони важливих державних об'єктів, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України, охорони установ виконання покарань і лікувально-трудових установ, а також для участі в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю.

 

В статті 1 згаданого Закону визначено, що внутрішні війська є складовою частиною системи МВС. Тобто є структурним підрозділом  центрального органу виконавчої влади. А статтею 113 Конституції України визначено, що вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів, а не Президент.

Більше того, відповідно до ч.2 ст.2 Закону «забороняється використання внутрішніх  військ  для  виконання завдань, не передбачених цим Законом».

Статтею 6 прямо передбачено, що «внутрішні війська підпорядковуються Міністру внутрішніх справ».

 

Відповідно до ч.2 ст. 7 цього ж Закону, «місця розташування на території України зєднань, військових частин, установ внутрішніх військ визначаються Кабінетом Міністрів України за поданням Міністра внутрішніх справ України і погодженням з місцевими органами влади». Тобто ця функція також перебуває поза межами компетенції Президента.

 

Міністерство внутрішніх справ наголошує, що згідно з нормами Конституції України, Указ Президента не може зупиняти або порушувати дію Законів України, окрім ситуацій введення надзвичайного стану в країні.

 

Ситуація в країні та у м.Києві, зокрема, є повністю контрольована легітимними органами влади. МВС України виконує свої завдання в повному обсязі і не вбачає доцільності у додатковому залученні сил та засобів військово-оперативних резервів внутрішніх військ.

 

Міністерство внутрішніх справ України занепокоєне правовим негілізмом під час підготовки подібних актів, що загострює ситуацію у суспільстві, та звертається до Президента України з проханням скасувати Указ Президента України № 474/2007 «Про приведення системи управління внутрішніми військами у відповідність з Конституцією України» та Розпорядження Президента України № 113/2007-рп "Питання забезпечення державної охорони" як видані з перевищенням визначених Конституцією України повноважень.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Кирилл Привезенцев

Лондон. Галерея Земли

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: