ТЕМА

УНА дякує ... міліції

01 июля 2007 | 16:01

Високу оцінку діям столичних правоохоронців, які попри напружену обстановку не допустили фізичного протистояння конфліктуючих сторін у день відзначення 100-річного ювілею командира Української Повстанської армії Романа Шухевича, дали організатори заходів.


Заступник голови УНА Микола Карпюк зазначив: „Приємно відзначити, що міліція 30 червня спрацювала дисципліновано, організовано і чітко, в результаті чого не було допущено небажаних зіткнень. Ми дуже вдячні правоохоронцям за те, що громадяни, для яких Роман Шухевич є національним героєм, змогли безперешкодно реалізувати своє конституційне право на свободу слова і зібрань. Столична міліція, а повинен сказати, що з нею, зокрема із заступником начальника з громадської безпеки Віталієм Ошовським, ми давно знаходимо спільну мову в ім‘я збереження суспільного спокою та уникнення будь-яких силових варіантів, - продемонструвала і професіоналізм, і передписану їй законом аполітичність. Шкода лише, що правоохоронці на такі заходи виходять без зброї: розумію, що так профілактично демонструється їхнє добре ставлення до законослухняних громадян, але самі громадяни і події бувають різними...Одне слово, бажаю, щоб і в інших регіонах міліціонери діяли як їхні столичні колеги учора. Це буде на користь і самій міліції, і державі та суспільству в цілому”.

Нагадаємо, 30 червня у столиці відбулися численні протестні акції представників лівих політичних сил, які заперечували право опонентів провести урочистості з нагоди ювілею одного з „головних націоналістів”. Події завдяки професіоналізму міліції носили мирний характер. Грубих правопорушень зареєстроваро не було.

Ідеологічне протистояння не переросло у фізичний конфлікт завдяки міліції. Це визнають і організатори відзначення 100-річчя від дня народження командира УПА Романа Шухевича.

 30 червня в Україні відбулося 196 масових заходів із загальною кількістю учасників понад 94 тис. осіб. Серед них найбільш складними – з точки зору потенційної загрози громадському спокою та правопорядку – були події у Києві, пов‘язані з відзначенням 100-річчя від дня народження командира Української Повстанської армії Романа Шухевича.

Ще о 8-й ранку на Майдані Незалежності почали збиратися представники Всеукраїнської громадської жіночої організації „Дар життя”, Прогресивної соціалістичної партії, політичних партій „Відродження Українського села” та „Київська Русь”. Саме завдяки заяві останньої до КМДА на проведення мирного зібрання акція стала законною, оскільки аналогічні звернення ПСПУ та „Дару життя” напередодні були заборонені Шевченківським районним судом м.Києва.

З 11:45 до 12:45 близько 400 учасників зібрання провели мітинг протесту проти відзначення ювілею Р.Шухевича і рушили в напрямі Європейської площі до Будинку офіцерів ЗС України. Враховуючи, що саме в цей час в „Українському домі” (на шляху слідування протестантів) відбувалися пам‘ятні урочистості, в яких брало участь 300 гостей, аби уникнути можливих зіткнень між прихильниками різнополярних політичних сил, правоохоронці зупинили рух колони (правова підстава – п.20 статті 11 Закону України „Про міліцію”).

О 13:20 учасники ходи спробували прорвати загороджувальні ланцюжки міліції. За порушення громадського порядку було затримано 63-річного мешканця Чернігова. Стосовно нього складено адміністративний протокол за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції. Відносно організаторів цих акцій (Н.Вітренко та В.Марченка) також було складено адмінпротоколи: за ознаками правопорушень, передбачених ст.185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій).

Після того, як заходи в „Українському домі” завершилися, а їх учасники розійшлися, міліція зняла загороджувальні турнікети та ланцюжки, і колона рушила до Будинку офіцерів, де провела мітинг протесту. Аналогічна акція згодом відбулася під стінами Секретаріату Президента України.

А о 16:45 впродовж 25 хвилин 200 представників „Всеукраїнського союзу радянських офіцерів” і Комуністичної партії України блокували рух транспорту по вул.Грушевського, намагаючись не допустити членів Всеукраїнського громадського об‘єднання „Свобода”, УНА-УНСО та ГО „Патріот України” до Будинку офіцерів для продовження заходів із відзначення дня народження Р.Шухевича. Міліція знову втримала ситуацію під контролем і не допустила зіткнень.

ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: