ТЕМА

Міліція день і нічь роздає закордонні паспорти

06 июля 2007 | 16:04

Ситуацію щодо видачі громадянам нових закордонних паспортів коментує заступник міністра внутрішніх справ України Василь Фатхутдінов.


- Враховуючи, що відповідна постанова Кабміну, яка затвердила технічний опис і зразок нового паспорта громадянина України для виїзду за кордон, вийшла 26 червня цього року, минуло доволі мало часу, аби налагодити весь процес від отримання даних заявника до вручення йому нового паспорту так, щоб його можна було назвати ідеальним. Але з кожним днем ми наближаємося до встановлених стандартів і запланованого рівня обслуговування населення з цього питання, - говорить Віктор Михайлович. – Починаючи з 27 червня ми, себто ДДГІРФО, наші підрозділи в областях, працюють практично без вихідних. Так само, у напруженому ритмі не перепочиваючи працює і консорціум ЄДАПС, забезпечуючи виконання зазначеної постанови Уряду. Того ж дня було виготовлено перші три тисячі бланків нововведених закордонних паспортів з полікарбонатною сторінкою, виготовлених на поліграфічному комбінаті «Україна», і їх без затримок одразу скерували до Державного центру персоналізації документів. Спершу ці посвідки почали видавати тим громадянам, хто завершив всі необхідні юридичні й технічні формальності і найдовше стояв у черзі (понад місяць – Авт.) на отримання закордонного паспорту, або має якісь поважні, термінові випадки. Звісно, що такий шалений, цілодобовий темп нашої спільної діяльності пов'язаний із тим, що час виходу та втілення у життя урядової постанови збіглися із напруженим для паспортної служби періодом літніх відпусток. Вважаю, що невдовзі, як тільки спливе перша хвиля масової видачі довгоочікуваних українцями документів для виїзду за кордон, ця робота набуде спокійнішого і передбачуваного характеру.

У ході реалізації початкового етапу упровадження цієї реформації трапилася невеличка затримка із доставкою відповідних бланків в регіони через відсутність затвердженого договору між МВС і консорціумом щодо їх транспортування на місця. Днями цю проблему вже вирішили і вона не стоїть нам на заваді. Починаючи з 4 липня ті паспорти повним ходом дістаються адресації призначення. Станом на 6 липня вже виготовлено 14 тисяч бланків таких документів і їх доставили в регіони для подальшої видачі. Ще 33 тисячі бланків зараз (на момент нашої розмови – Авт.) перебувають у Державному центрі персоналізації документів. Загалом у нас є технічна можливість видавати упродовж доби до трьох тисяч закордонних паспортів. Тому нинішня черга має всі шанси швидко скоротитися.

На сьогодні вже підписано розпорядження в.о. міністра внутрішніх справ Корнієнка М.В., у якому йдеться про те, щоб вжити всіх необхідних заходів аби виключити тяганину і подальшу появу скарг громадян, які перебувають у процесі оформлення закордонних паспортів. Для цього начальникам регіональних управлінь внутрішніх справ поставлене завдання збільшити кількість днів і годин прийому громадян у підрозділах ГІРФО та оптимізувати графік такої роботи. Також має зрости кількість працівників, які займаються прийомом заявок і видачею зазначених документів на місцях.

Починаючи з 6 липня ми направляємо у територіальні підрозділи додатково 68 вузлів місцевого рівня державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб. Найкраще такими робочими місцями забезпечені паспортні служби АР Крим, Київщини, столиці. Невдовзі ситуація вирівняється і покращиться, бо, крім того, міністерство вирішило питання про придбання ще 97 таких вузлів і відправки їх у регіони найближчим часом. Ми маємо стратегію встановити такі робочі місця у кожному нашому районному підрозділі – щоб люди могли все зробити вдома і не їздили бозна скільки у обласний центр.

Громадян запевняю, що старі зразки паспортів діятимуть доти, доки їм був визначений термін дії. Далі, перехід на новий зразок абсолютно не позначиться на вартості отримання цього документу – все робиться не за рахунок пересічного українця, а завдяки бюджетному фінансуванню. Як було держмито за таке оформлення 170 гривень, у такому ж розмірі воно стягуватиметься й надалі. За оформлення у стислі терміни до 10 робочих днів також діятиме подвійний тариф – 340 гривень. Найголовніше, про що мають турбуватися наші громадяни – це уникати різноманітних шахраїв, які пропонують їм певне «прискорення» у отриманні таких посвідок, бо наша система передбачає лише особисту присутність заявника, що подає документи і одночасне його фотографування для занесення знімку до бланку. Тобто «заочного» процесу оформлення тут бути не може!

 

Записав: Геннадій Карпюк

ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

1991 год. День Киева

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: