ТЕМА

МВС хоче законодавчо примусити вболівальників Євро-2012 бути чемними

31 октября 2007 | 17:32

Міліція підготувала проект Закону України Про організацію та проведення фінальної частини турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні.


Ще на підготовчому етапі на право проведення в Україні чемпіонату МВС надавалися пропозиції до Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Виконавчої дирекції з організації проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року, Федерації футболу України та іншим зацікавленим відомствам з питань забезпечення правопорядку та готовності органів внутрішніх справ до проведення змагань такого рівня. А у лютому 2007 року делегація МВС України з робочою поїздкою відвідала Республіку Польща з питань підготовки до ЄВРО 2012.

В МВС опрацьовувався та був погоджений керівництвом проект Закону України “Про організацію та проведення фінальної частини турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні”, який наразі вже набрав чинності. Окрім цього, на підготовчому етапі опрацьовано ряд документів, які мають сприяти якнайкращій організації проведення чемпіонату в Україні. Серед них зокрема, доручення Глави держави та Кабінету Міністрів України, листи Мінсім’ямолодьспорту з питань підготовки та проведення Євро-2012.

Ще на початку серпня Міністерством були розроблені та надані до Міністерства економіки України пропозиції до проекту Державної програми, які мають сприяти якісному та своєчасному забезпеченню на належному рівні охорони громадського порядку під час підготовки та проведення Євро-2012. До складу робочої групи щодо розроблення розділу „Безпека” проекту цієї програми від МВС України ввійдуть заступник Міністра Фатхутдінов В.Г., до функціональних обов’язків якого включені питання з організації та координації діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ із забезпечення виконання завдань з підготовки та проведення в Україні ЄВРО-2012, та заступник начальника Департаменту громадської безпеки МВС Салімський В.М.

Турбуючись про безпеку під час проведення чемпіонату Європи, МВС вже довелося сказати і своє тверде «Ні». Міністерство чітко висловило власну позицію щодо невідповідності технічних норм будівництва торговельно-розважального комплексу на прилеглій до НСК „Олімпійський” території вимогам, які необхідні для гарантування безпеки глядачів. І на думку МВС, єдиним шляхом вирішення цієї проблеми є ліквідація зазначеного будівництва.

На підготовчому етапі до футбольного чемпіонату суворі вимоги МВС ставить і до своїх працівників. Адже саме люди в формі на цей час стануть не лише гарантами безпеки проведення заходу, а в значній мірі й обличчям нашої держави. Аби спілкування з іноземними гостями не викликало складнощів, міліціонерів, які працюватимуть на футбольному чемпіонаті, готують вже зараз. Для цього у навчальні плани відомчих закладів освіти вносяться зміни, зокрема, запроваджується цикл теоретичних та практичних занять з підготовки працівників міліції, які в перспективі будуть забезпечувати правопорядок під час ЄВРО-2012. Передбачається поглиблене вивчення іноземних мов, досвіду зарубіжних країн щодо забезпечення правопорядку під час футбольних матчів тощо. На сьогодні такі заходи вже реалізуються ГУМВС України у Львівській області.

У містах, що прийматимуть матчі фінальної частини ЄВРО-2012, відбулися семінари-наради з питань забезпечення громадського порядку під час проведення футбольних матчів, запобігання проявам негативних явищ та координації роботи спортивних організацій з правоохоронними органами. У них брали участь представники ГУМВС, УМВС України в областях, МНС України, СБУ, Федерації футболу України та їх регіональних підрозділів, офіцери служб безпеки футбольних клубів, працівники медичних служб та ін. На нарадах обговорювалися питання удосконалення взаємодії між зацікавленими сторонами з питань охорони громадського порядку та безпеки футбольних матчів.

Є всі сподівання, що уболівальників незабаром теж поставлять в певні правові рамки: від бажаючих насолоджуватися грою на стадіоні вимагатиметься дотримання законодавчих норм. У Міністерстві опрацьовувався проект Правил поведінки глядачів на стадіонах під час відвідування футбольних матчів, який з пропозиціями та зауваженнями міліційного відомства направлено до Федерації футболу України.

Представник від МВС ввійшов і до складу Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань, який було створено цього року.

Робота по підготовці до та проведенню фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року проходить у тісній взаємодії з правоохоронними органами Польщі. Для цього організовуються двосторонні закордонні відрядження працівників української міліції та їхніх польських колег для вивчення досвіду та обміну інформацією. Так, 24-27 жовтня 2007 року у м. Познань Республіки Польща за участю представників Міністерства, ГУМВС, УМВС, Львівського державного університету внутрішніх справ відбувся міжнародний семінар-нарада з питань підготовки до ЄВРО-2012. Наступна така зустріч запланована у м. Львові 26-28 листопада 2007 року.

Крім цього, для вивчення передового досвіду правоохоронних органів зарубіжних країн, які вже приймали або прийматимуть у найближчі роки подібні заходи, та ознайомлення безпосередньо на місці з методами їхньої роботи із забезпечення правопорядку заплановані робочі поїздки працівників органів внутрішніх справ до цих країн під час спортивних заходів та футбольних матчів.

Протягом останніх п’яти місяців відбулося 15 міжвідомчих нарад, семінарів та інших організаційних заходів з питань ЄВРО-2012, при цьому особлива увага приділяється питанням безпеки футбольних матчів. Наразі вирішується питання щодо внесення змін у штатній структурі МВС України, ГУМВС, УМВС України в областях та створення відділів (відділень), які безпосередньо б займалися питаннями з підготовки до ЄВРО-2012 та іншими спортивними заходами.

Та ще задовго до 20012 року на правоохоронців України очікує досить серйозне випробування на професіоналізм. І часу на підготовку до цього своєрідного іспиту не так вже й багато. У 2009 році в Донецькій області, а саме у містах Донецьку та Маріуполі, за рішенням виконавчого комітету УЄФА відбудеться фінальна частина чемпіонату Європи 2009 року з футболу серед юнаків віком до 19 років.

На засіданні оргкомітету цього заходу, яке відбулося 25 жовтня 2007 року в м. Донецьку, зокрема, було відмічено, що в Донецькій області зроблено вагомі внески у розвиток спортивної інфраструктури. Триває розпочате у 2004 році будівництво нового сучасного 50-тисячного стадіону „Шахтар”, який, як передбачається, буде відповідати п’ятизірковому стандарту за акредитацією УЄФА і ФІФА. Здача нового стадіону в експлуатацію очікується наступного літа.

Як повідомили в Департаменті громадської безпеки МВС, всі доручення, які надходили до Міністерства з питань ЄВРО-2009, виконувалися вчасно та в повному обсязі. На сьогодні працівники міліції працюють над виконанням ряду завдань, покликаних забезпечити високий рівень проведення юнацького чемпіонату.

Зокрема, міністерством та його регіональними підрозділами в межах компетенції надаватиметься допомога місцевим органам влади та органам місцевого самоврядування з питань підготовки спортивних споруд та розроблення заходів безпеки. Силами працівників Державтоінспекції буде забезпечено безперешкодне пересування команд та організованих груп вболівальників транспортними засобами.

Правопорядок забезпечуватиметься в місцях проживання футбольних команд та організованих груп вболівальників, а також під час тренування команд. Буде організовано супроводження команд та офіційних делегацій нарядами Державтоінспекції та спеціальних підрозділів міліції.

Не залишилися поза увагою міліції навіть донецькі дороги. Рекомендовано з метою визначення стану експлуатаційного утримання вуличної мережі міст Донецька та Маріуполя, автомобільних доріг державного значення на території Донецької області їх комплексне комісійне обстеження із складанням відповідних актів. За результатами обстежень доведеться негайно усувати виявлені недоліки, у тому числі проводити ремонтно-будівельні роботи.

Наразі перед організаторами ЄВРО-2009 стоїть ще одна досить серйозна задача: привести сервісну інфраструктуру вулично-дорожньої мережі Донецька та Маріуполя до європейських вимог. Зокрема, потрібно встановити уздовж доріг таксофони для виклику спеціальних служб, облаштувати стоянки і площадки відпочинку. Крім того, потрібно передбачити розміщення й облаштування спеціальних "гостьових" майданчиків (стоянок) в передмістях Донецька та Маріуполя, з метою організації супроводу груп і колон автобусів.

Чемпіонати Європи не за горами. Однак час для підготовки ще є. Як для проведення відповідних організаційних заходів, так і для доброзичливого налаштування вболівальників на участь у перегляді матчів. Адже всіх, хто небайдужий до гри на зеленому килимі стадіону, очікує справжнє свято футболу, яке не повинні затьмарити жодні негативні емоції організаційного характеру.

ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

© REUTERS На Багамских островах идет подготовка к конкурсу "Мисс Вселенная 2009", финал которого состоится 23 августа. На снимке: Мисс Россия (София Рудьева), Мисс США (Кристин Далтон) и Мисс Сербия (Драгана Атия).

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: