ТЕМА

Подробиці бійки на Ай-Петрі від МВС

08 ноября 2007 | 16:38

Заява ДЗГ щодо виконання судового рішення на території Ялтинського природного заповідника


 

Останніми днями набули широкого громадського резонансу події навколо знесення працівниками державної виконавчої служби самовільно збудованих споруд на плато Ай-Петрі в АР Крим та участі в цих заходах працівників органів внутрішніх справ.

Вважаємо за необхідне роз’яснити, що 4 червня 2007 року Господарський суд Автономної Республіки Крим своїм рішенням зобов’язав одного з підприємців знести самовільно збудовані споруди на ділянці площею 125 квадратних метрів, розташованій на території Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника. Однак згаданий підприємець рішення суду не виконав.

Відділом державної виконавчої служби Ялтинського міськуправління юстиції 1 листопада 2007 року було винесено постанову щодо проведення виконавчих дій на вищезгаданій ділянці із залученням до охорони громадського порядку працівників ОВС та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України. Виконуючи цю постанову, керівництво Головного управління МВС України в АР Крим здійснило розрахунок необхідних сил та засобів з урахуванням оперативної обстановки та можливих загроз громадському порядку.

Близько 8 години ранку 6 листопада 2007 року правоохоронці прибули до місця проведення виконавчих дій, де на цей час вже перебували близько 40 власників незаконних споруд. До дев’ятої години сюди ж прибули близько 20 працівників Ялтинського гірсько-лісового природного заповідника та два бульдозери.

Представники виконавчої служби оголосили вищезазначене рішення суду, після чого державні виконавці розпочали процес його виконання: за допомогою бульдозерів розпочали зносити згадані споруди.

Присутні там місцеві мешканці спробували перешкодити державним виконавцям – погрожуючи підірвати газовий балон і дві каністри з бензином (вилучені в ході заходів), почали кидати у бік представників органів влади пляшки із легкозаймистою рідиною, вибухові пакети та каміння.

У зв’язку з виникненням загрози життю та здоров’ю державних виконавців, відповідно до статті 14 Закону України «Про міліцію» працівники спецпідрозділу «Беркут» застосували спеціальні засоби сльозогінного та світлошумового характеру, а також пристрої з гумовими кулями, у результаті чого протидію зазначених осіб було подолано й забезпечено умови для виконання судового рішення.

В результаті інциденту працівниками міліції було затримано 28 правопорушників. Надалі, згідно з рішенням суду, 5 затриманих було притягнено до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, 18 піддано адміністративному арешту, ще 5 осіб не притягалися до відповідальності у зв’язку зі станом їхнього здоров’я.

Слід зазначити, що з числа затриманих за медичною допомогою зверталися шестеро осіб, яким було поставлено різні форми діагнозу, повязані з травмами та забоями, у тому числі двоє – перелом пальця, і ще один – поранення черевної порожнини. При цьому, за висновком експертів, вилучена з рани останнього потерпілого пластикова куля була випущена зі зброї, якої немає в наявності у правоохоронних органів.  

Після завершення виконавчих дій до медичних закладів також звернулися дев’ять працівників спецпідрозділу „Беркут”, які під час виконання службових обов’язків отримали травми різної тяжкості.

За попередніми результатами службової перевірки, працівники органів внутрішніх справ під час подій на плато Ай-Петрі діяли в межах своїх повноважень.

Однак, МВС відзначає, що даний інцидент в АР Крим щодо виконання рішення господарського суду, штучно політизується та представляється, як відкрите протистояння міліції та кримськотатарського населення. Таке втручання в діяльність органів внутрішніх справ є в першу чергу протизаконним, по-друге,  вносить напруженість у суспільно-політичну ситуацію на Кримському півострові. В той же час, МВС гарантує неухильне забезпечення законності та правопорядку на всій території  держави та не допустить жодного прояву конфронтації в суспільстві на етнічній основі.


ДЗГ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: