ТЕМА

Ющенко збудує житло для бідних

08 ноября 2007 | 16:41


Президент підписав Указ про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні та поліпшення забезпечення громадян житлом

Президент України Віктор Ющенко пропонує щорічно виділяти з державного бюджету близько 4 млрд. грн. на допомогу громадянам для отримання доступного житла. Про це Глава держави заявив сьогодні в Полтаві під час наради з питань нарощування обсягів будівництва доступного житла.

Таким чином Президент вважає за необхідне зафіксувати, що не менше 0,5% від ВВП в держбюджеті буде виділятися на будівництво громадянам доступного житла. Ця сума, на його переконання, допоможе щорічно вирішувати цю проблему приблизно 70 тисячам сімей. Глава держави також вважає за необхідне вивчити можливість та доцільність залучення додаткових запозичень під державні гарантії для реалізації цієї програми.

Згідно з Указом, після отримання цієї допомоги, яка складатиме приблизно 30% від вартості житла, решта суми повинна бути сплачена самими родинами як за рахунок власних заощаджень, так і кредитів. Президент, крім того, запропонував, щоб доходи фізичних осіб, спрямовані на фінансування такого будівництва, були звільнені від податку на доходи. «Закликаю банківські установи шукати всі можливі способи здешевлення відсоткових ставок за іпотечними кредитами», – сказав В. Ющенко.

Для вирішення проблеми доступного житла Президент в Указі також пропонує місцевим держадміністраціям та органам самоврядування передбачати під час планування територій відповідних населених пунктів земельні ділянки для будівництва доступного житла.

Віктор Ющенко зазначив, що реалізація механізму, виписаного в Указі, вимагатиме значних змін в системі надання дозволів на будівництво житла із тим, щоб процедура оформлення всіх необхідних документів була спрощена і скорочена в часі.

Президент також наголосив, що для того, аби уникнути спекуляцій із доступним житлом, таке житло не повинні отримувати громадяни з високим рівнем доходів. «Виділення державного кошту для будівництва житла депутату є аморальним», – сказав Президент. На його думку, посадовці мають отримувати службове житло на час їхньої роботи або кредити для власного будівництва.

В. Ющенко поставив вимогу забезпечити прозорість і публічність державної політики будівництва доступного житла. З такою метою, як зазначено в Указі Глави держави, в засобах масової інформації та в мережі Інтернет не рідше ніж раз на півріччя мають бути оприлюднені списки громадян, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, перелік об'єктів будівництва та кількість квартир, які передбачається надати таким громадянам; списки громадян, які поліпшили житлові умови за державної підтримки.

Президент також вважає за доцільне розробку урядом України програми розвитку підприємств будівельної галузі, в якій передбачити стимули для нарощування потужностей підприємств і недопущення спекуляцій на ринку. Проблему забезпечення житлом Президент назвав найактуальнішою і «глобальною» соціальною проблемою, вирішення якої «є універсальною відповіддю на цілу низку проблем соціального характеру». Він зазначив, що для цього потрібні скоординовані зусилля центральної і місцевої влади, повідомивши про плани провести аналогічну нараду за участю мерів міст.

У рамках робочої поїздки на Полтавщину в селі Щербані Президент України також ознайомився із завершеним будівництвом першої черги 330-квартирного житлового будинку. Він зокрема оглянув одну з квартир новозбудованого будинку та поспілкувався з його мешканцями.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

распорядок дня

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: