ТЕМА

Ющенко зайнявся дорожніми знаками та навчанням водіїв. ДАІ не розганяє (оновлено)

12 ноября 2007 | 15:17

Система забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні потребує докорінного перегляду Віктор Ющенко


Президент України Віктор Ющенко наголошує, що система забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні потребує докорінного перегляду. На цьому він наголосив під час міжвідомчої наради щодо стану справ у сфері безпеки дорожнього руху в Україні, яка відбувалася сьогодні у МВС.

За словами Глави держави, від учасників сьогоднішнього заходу він очікує пропозицій, які можуть бути враховані в Указі Президента, спрямованому на підвищення безпеки дорожнього руху. Віктор Ющенко очікує, що після наради МВС швидко зробить «глибокі висновки».

В Указі має бути врахований весь комплекс проблем, що стосуються безпеки дорожнього руху, до виконання яких могли б долучитися міліція, місцеві органи влади, суди, прокуратура – «всі служби, які задіяні у формуванні високої безпеки дорожнього руху».

У своєму виступі Глава держави окреслив низку невирішених питань, що існують сьогодні у сфері дорожнього руху, роботі ДАІ тощо. Серед них – недостатня ефективність органів прокуратури та судів щодо справ, які стосуються дорожнього руху, необхідність змін в організації слідства та несення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, необлаштованість доріг тощо.

Президент звернув увагу, що кількість загиблих та постраждалих на дорогах внаслідок дорожньо-транспортних пригод є надзвичайно високою: за останні 5 років у ДТП в Україні загинуло 35 тисяч осіб, фактично по 7-7,5 тисяч людей щороку. За його словами, Україна на сьогодні має один із найвищих показників ризику загибелі в ДТП – цей рівень у нас приблизно у 8 разів вищий, ніж у Західній Європі, та приблизно вчетверо – ніж у Східній. «Це пряма оцінка вашої роботи», – сказав Президент, звертаючись до присутніх. У цьому контексті він додав, що незадовільна ситуація із безпекою дорожнього руху зберігається на тлі «досить пристойного» фінансування ДАІ та укомплектованого штату.

На переконання Віктора Ющенка, загибель громадян на дорогах є свідченням непрофесійної роботи відповідних державних службовців, особливо тих, які займають високі посади у профільних відомствах. «Вони не можуть забезпечити повноту виконання тих повноважень і задач, які стоять перед ними», – констатував Глава держави. Він додав, що тема оцінки діяльності у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху відповідних керівників – перш за все, ДАІ – має стати предметом розгляду спеціальної колегії МВС найближчим часом. Президент зазначив, що тут також може йтися про нових людей, які повинні гідно працювати у цих відомствах.

Окремо Глава держави звернув увагу на незадовільний стан доріг в Україні. Віктор Ющенко наголосив, що на сьогодні на вулицях різних населених пунктів України зареєстровано понад 4 тисячі місць, де регулярно трапляються ДТП. На дорогах загального використання таких пунктів майже 800. Віктор Ющенко наголосив, що дана ситуація є неприпустимою – подібні небезпечні ділянки мають бути приведені у належний стан за короткий проміжок часу. «Це непрофесійне ставлення як з боку Укравтодору – на що я вказую його керівництву, так і з боку міліції. Такого в нашій практиці не повинно бути», – заявив Президент. Він також нагадав, що втрати економіки від ДТП щороку складають 16 млрд. гривень.

Говорячи про ефективну систему штрафних санкцій за порушення правил дорожнього руху, Глава держави відзначив, що її зміна має привести до покращення ситуації. Він переконаний, що настав час зробити максимально строгою систему штрафів та спростити процедуру їх стягнення.

Він також відзначив необхідність введення суворішої та ретельнішої системи підготовки водіїв та видачі водійських прав.

Віктор Ющенко підкреслив, що неприпустимими є факти хабарництва у ДАІ, «коли люди, які повинні захистити і прийти на допомогу, ходять з простягнутою рукою», що надзвичайно знижує рівень довіри населення до ДАІ.

Також Президент звернув увагу присутніх на факти фальсифікації показників представниками служби через приписи протоколів щодо порушення правил дорожнього руху.

В. Ющенко переконаний у необхідності розгорнути постійну та масштабну роз’яснювальну просвітницьку кампанію щодо додержання безпеки на дорогах. «Ми повинні навчити націю, відповідні державні інституції ставитися до цієї проблеми виключно в контексті закону», – наголосив Президент.

За словами Глави держави, після розробки проекту Указу та проведення колегії МВС має бути сформований спеціальний план дій, який би дозволив з 1 січня 2008 року дати відповіді на всі актуальні питання безпеки дорожнього руху. «2008 рік ми повинні зробити показовим – починаючи від формування умов, змін законодавства, адекватної відповідальності і завершуючи програмами освіти, порядком на дорогах», – наголосив В. Ющенко. На його переконання, йдеться про злагоджену роботу усіх міністерств та відомств, місцевих органів влади.

Президент окреслив пріоритети Програми підвищення безпеки дорожнього руху, що має бути розроблена на 2008 рік

Президент України Віктор Ющенко окреслив основні пріоритети Державної програми підвищення безпеки дорожнього руху, що має бути розроблена на 2008 рік. У своєму виступі на міжвідомчій нараді про стан справ у сфері безпеки дорожнього руху в Україні, Глава держави відзначив, що йдеться про:

  • вдосконалення нормативно-правових та організаційних основ державної системи забезпечення безпеки дорожнього руху;
  • якісні зміни в системі підготовки учасників дорожнього руху всіх категорій;
  • розвиток профілактичної діяльності, спрямованої на формування законослухняного громадянина;
  • створення сучасної дорожньої інфраструктури;
  • вдосконалення організації руху транспорту та пішоходів у містах;
  • підвищення безпеки пасажирських перевезень;
  • створення ефективної системи надання медичної допомоги потерпілим у ДТП;
  • підвищення рівня інформаційно-технічного забезпечення у сфері безпеки дорожнього руху.

Протягом місяця до Секретаріату Президента України мають бути подані всі законопроекти щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, які потрібно в першочерговому порядку направити до Верховної Ради для прийняття ближчим часом, сказав Глава держави. «Я поділяю вашу позицію відносно підвищення відповідальності за безпеку руху всіх учасників цього процесу, починаючи з водіїв, державних службовців і пішоходів», – підкреслив він.

За кілька тижнів Президент очікує від профільних відомств план щодо якісних змін у системі підготовки учасників дорожнього руху всіх категорій. У цьому контексті В. Ющенко нагадав, що сьогодні кожне четверте ДТП відбувається через водіїв, чий стаж за кермом не перевищує 3-5 років.

Щодо розвитку профілактики, спрямованої на формування законослухняного громадянина, В. Ющенко сказав: «Переконаний, що законослухняність починається з того, як поводить себе міністр на дорозі, Президент, Прем’єр-міністр, начальник УВС або будь-який державний службовець. Якщо він шанує державні правила – це є партнер у боротьбі за безпеку дорожнього руху». Він висловив переконання, що від поведінки на дорозі, перш за все, представників влади, чиновників високого рангу значною мірою залежатиме успішність програми. «Я заохочую міністра, начальників УВС, територіальних управлінь ДАІ проілюструвати свою відданість єдиному закону і єдиним правилам... Продемонструйте, що на дорогах всі рівні. Без вашої допомоги рядовий склад ДАІ це питання не зрушить», – сказав В. Ющенко.

Торкаючись питання створення сучасної дорожньої інфраструктури, Президент наголосив, що відповідний план заходів мають розробити «Укравтодор», органи місцевого самоуправління та місцевої виконавчої влади спільно з МВС, зокрема ДАІ. У першу чергу, це має стосуватися покращення інфраструктури в місцях найбільшої концентрації ДТП.

Вже протягом грудня обласні управління ДАІ, на думку Президента, мають реалізувати ряд заходів із метою зняття найгостріших проблем підвищення безпеки пасажирських перевезень, переконаний В. Ющенко. «Все, що можна зробити оперативно, робимо у грудні», – сказав він, додавши, що за активної роботи «ми будемо мати серйозні системні результати вже ближчим часом».

Говорячи про необхідність створення ефективної системи надання медичної допомоги потерпілим у ДТП, Глава держави наголосив, що йдеться про здатність працівників ДАІ та міліції допомогти людям ще до приїзду лікарів. Протягом грудня та першого кварталу 2008 року в рамках МВС має бути реалізована спеціальна програма щодо навчання особового складу, відзначив В. Ющенко.

«Думаю, ДАІ, міліція в цілому, мало використовують можливості спілкування з громадою і громадськістю. Переконаний, ми повинні запропонувати в системі державного телебачення окрему програму інформаційно-технічного забезпечення в контексті безпеки дорожнього руху», – також відзначив Президент, говорячи про важливість інформування населення у сфері безпеки дорожнього руху. Він додав, що ДАІ, як основний виконавець і замовник такої програми, має ближчими днями подати свої пропозиції щодо використання можливостей національних ЗМІ. «Через рекламу на дорогах ми можемо багато донести про роль, місію міліції, служби ДАІ у підвищенні безпеки руху», – також сказав В. Ющенко. На його думку, МВС та Міністерству освіти варто, крім того, реалізувати окрему програму співпраці, зокрема щодо відповідної просвітницької роботи в середній школі.

Фінансування заходів Державної програми підвищення безпеки дорожнього руху, на думку Президента, слід здійснити за рахунок коштів держбюджету, МВС, місцевих державних адміністрацій, а також тих підприємств, «які залучені як активні учасники дорожнього руху». «Загалом система фінансового забезпечення повинна створити стабільні умови для вдосконалення безпеки дорожнього руху, забезпечення безпечних і комфортних умов руху на вулично-дорожній мережі», – наголосив В. Ющенко.

Глава держави закликав усі органи виконавчої влади та місцевого самоврядування при реалізації заходів Державної програми виходити з єдиного принципу – «безпека дорожнього руху є сферою відповідальності кожного з нас». «Це не є проблема тільки одного відомства. Тоді ми зрушимо це питання з місця. Ця програма потребує постійних узгоджених зусиль і дій», – підкреслив Президент.

Особливу увагу присутніх В. Ющенко звернув на потребу додержання належних професійних і моральних принципів у формуванні особистого складу державних органів, відповідальних за безпеку дорожнього руху.

На наступній нараді, яка має відбутися через місяць вже після підписання відповідного Указу Президента щодо забезпечення безпеки дорожнього руху та формулювання програми, її учасники мають обговорити особливості виконання цих документів у 2008 році.


Прес-служба президента України


комментарии [1]

15.12.2009 20:47     гость а толку как был безпредел на дорогах так и остался
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

Mask II. Автопортрет Работы скульптора Рона Мьюика.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: