ТЕМА

Ющенко прагне примусити ВР негайно посилити санкції проти порушників ПДР

21 ноября 2007 | 17:57

Президент України Віктор Ющенко стурбований станом справ у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні. На цьому наголосив заступник Глави Секретаріату Уповноважений з питань контролю за діяльністю СБУ Ігор Пукшин на брифінгу в Секретаріаті Глави держави. «Президент запропонував систему дій, щоб навести порядок на дорогах. На сьогодні вже видано два укази, а протягом двох-трьох тижнів до парламенту буде внесено пакет законодавчих актів щодо безпеки дорожнього руху», сказав І. Пукшин, додавши, що Глава держави проситиме Верховну Раду розглянути цей пакет як невідкладний.


Ігор Пукшин повідомив, що в Секретаріаті Президента завершується розробка законодавчих актів, в яких на перше місце ставиться питання посилення адміністративної відповідальності порушників дорожнього руху. Також запропоновано, щоб суди більше не розглядали категорію справ щодо таких порушень, а санкції застосовувала міліція. У свою чергу справи, що стосуватимуться позбавлення права керувати транспортним засобом, залишаться за судами.

З огляду на те, що досить часто працівників міліції звинувачують у хабарництві та корупції, в законопроекті буде запропоновано максимально уникнути людського фактору. Для цього широко використовуватимуться технічні засоби контролю за дорожнім рухом і фіксації порушень. Також у законопроекті передбачається, що сплата штрафів відбуватиметься через банки на підставі квитанції, виписаної міліціонером.

«За останні 15 років у законодавство двічі вносили зміни – у 1995 та 2001 роках. Якщо ж ми поглянемо на статистику ДТП і кількість загиблих за останні 15 років, можна побачити, що з 1990 по 1995 роки кількість смертей на дорогах катастрофічно зросла», – нагадав Ігор Пукшин. За його словами, закон зразка 1995 року посилив відповідальність порушників. Він додав, що у період з 1995 по 2001 роки кількість ДТП і кількість загиблих різко зменшилася. У 2001 році закон по суті пом’якшив відповідальність порушників та позбавив міліцію права самостійно притягати до адміністративної відповідальності. Це було віднесено до компетенції судів. «На сьогодні ми отримали безлад на дорогах. У нас з 2001 року швидкими темпами почала зростати кількість дорожньо-транспортних пригод і смертей. Лише за 10 місяців 2006 року зареєстровано 41 000 ДТП, а за 10 місяців цього року – вже 50 тисяч», – наголосив заступник Глави Секретаріату Президента.

Ігор Пукшин також зауважив, що необхідно переглянути санкції за порушення правил дорожнього руху убік їх збільшення. «На нараді в МВС Президент України наголосив, що порівняно з іншими країнами, санкції та штрафи в Україні – чи то за керування автомобілем у нетверезому стані, або ж за перевищення швидкості, – надзвичайно низькі. Звісно, їх потрібно підвищувати», – додав він.

«Система притягнення порушників до відповідальності потребує радикальних змін. Суди надзвичайно завантажені, а бюджет недоотримує кошти», – стверджує І. Пукшин. За його словами, оскільки міліцію позбавили права притягати до адміністративної відповідальності і віднесли це до відання суду, в 2006 році в державі було розглянуто 7,4 млн. справ, з яких 4,1 млн. – щодо порушення правил дорожнього руху. В 2006 році в середньому на суддю припадало 138 справ, у 2005 – 118, а за перше півріччя 2007 – вже 155 справ. «Щоб притягнути особу за порушення правил дорожнього руху і оштрафувати на 17 гривень, залучається МВС, яке складає протокол, після цього протокол скеровується до суду, після цього працює судова інстанція, якщо ж особа не сплачує штраф, залучається ще й виконавча служба. Тобто, щоб стягнути невеликий штраф, працює одразу кілька державних органів», – зазначив І. Пукшин. Він також підкреслив, що «якщо глянути на динаміку надходжень до бюджету порівняно з 2000 роком, коли надходження від штрафів становили 131 млн. грн., у 2006 році, коли штрафи накладали суди, до бюджету надійшло 19,2 млн. гривень».

Заступник Глави Секретаріату підкреслив, що Президент розуміє – для наведення порядку на дорогах комплекс постійно діючих заходів потрібен вже сьогодні. Тому Уряду доручено розробити державну цільову програму на чотири роки, в якій передбачити низку заходів щодо профілактики, виховання поваги до закону, виховання дітей у школах тощо. У МВС проект програми вже розроблено, і Кабінет Міністрів найближчім часом має її затвердити. Крім цього, Главою держави доручено ряду міністерствам вже сьогодні вжити заходів, що стосуються перш за все питань безпеки дорожнього руху.

Ігор Пукшин окремо наголосив, що виконання цих указів Президент України Віктор Ющенко триматиме на постійному контролі.

Прес-служба Президента



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: