ТЕМА

Правозахисники закликають Тимошенко звільнити керівництво системи виконання покарань та підпорядкувати цю структуру Мінюсту

20 декабря 2007 | 13:51


            Уряд Прем'єр Міністра України Юлії Тимошенко відповідає за дотримання прав людини в Україні. Наразі внаслідок недолугої кадрової політики, відсутності ефективного цивільного контролю, ігнорування європейських стандартів та рекомендацій щодо організації пенітенціарної служби, за відсутності ефективного втручання органів прокуратури Державний департамент України з питань виконання покарань (ДДВП) і контрольована ним система Українських тюрем, СІЗО та колоній становлять одну із найбільших загроз щодо порушень прав людини. Правозахисні організації України з 2005 року регулярно відзначають неготовність найвищого керівництва ДДВП до системних реформ і запровадження ефективного цивільного контролю за діяльністю цього органу виконавчої влади.

Відповідно до зобов'язань, взятих Україною у 1995 році при вступі до Ради Європи та зафіксованих у Висновку 190 (95) та Резолюції № 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи, Україна має передати кримінально-виконавчу систему у підпорядкування Міністерству юстиції, проте будь-які намагання виконати ці зобов'язання   і демілітаризувати пенітенціарну систему щоразу зустрічають шалений супротив самого ДДВП, для найвищого керівництва якого існуюча система існування є запорукою вседозволеності, безкарності і можливих зловживань владою та ресурсами. Призначення Президентом Ющенком цивільної особи Василя Кощинця на посаду Голови ДДВП не призвело до жодних позитивних змін – в українських тюрмах продовжують бити, знущатися, принижувати, експлуатувати засуджених, створюють умови для поширення туберкульозу і ВІЛ-інфекції. Ця ситуація призводить до регулярних випадків самокаліцтв   та високого рівня самогубств серед засуджених, не сприяє здійсненню мети кримінального покарання у вигляді позбавлення волі, є постійним джерелом критики України з боку міжнародних правозахисних організацій та Уповноваженого ВР з прав людини.

Уряд Юлії Тимошенко мусить вжити негайних кроків до рішучого реформування пенітенціарної системи.

Зокрема сьогодні ми закликаємо:

 

1.Негайно звільнити з посади Голову ДДВП В.Кощинця, Першого заступника Голови М.Ільтяя, заступника Голови Н.Калашник.

2.Протягом трьох місяців завершити процес підпорядкування Департаменту Міністерству юстиції, як про це йдеться в черговій Резолюції ПАРЄ № 1466 (2005).

3.Негайно провести комплексний аналіз нормативно-правових документів та інших нормативних актів Департаменту на відповідність міжнародним стандартам, залучивши до цієї роботи незалежних фахівців.

4.Запровадити ефективні механізми цивільного контролю за застосуванням сили щодо засуджених, особливо в під час введення на території пенітенціарних установ спецпідрозділів ДДВП, кожен факт застосування сили має ставати предметом публічного розгляду комісій, що складатимуться із представників прокуратури, Уповноваженого ВР з прав людини, обласних управлінь юстиції, місцевих рад, правозахисних організацій.

5. Широко впроваджувати моніторинги умов тримання ув'язнених та підготовку річних звітів щодо ситуації в системі силами неурядових організацій, у тому числі й державним коштом, включаючи підготовку й альтернативних звітів, звітів за проблемами або за напрямками діяльності установ.

 

Ми вимагаємо від Українського Уряду не риторики а конкретних дій, спрямованих на повагу прав людини засуджених, їхню ресоціалізацію, створення умов для продуктивної праці та освіти і перевиховання осіб,що вчинили злочини. Заявляємо про свою готовність співпрацювати із Урядом України задля демілітаризації та гуманізації вітчизняної пенітенціарної системи.

 

Ця заява відкрита для підписання іншими громадськими організаціями та усіма небайдужими людьми.



комментарии [3]

06.06.2008 16:47     офицер А они в Департаменте вообще от людей на перефирии оторваны! У них и зарплаты заоблачные, они по Германиям-Шведциям катаются за наш рахунок, а мы постоянно со СПИДом, туберкулезом, сифилисом, гепатитом в контакте, а у многих маленькие дети!!! А руководство считает что мы и так много получаем! Сволочи! Вообще как было можно поставить гражданского командовать людьми в погонах? Бред!!! У Ющенко вообще катушки заехали?!! А про "подвиги и распоряжения и нововедения" Калашник - это вообще отдельная тема! Она вообще не нормальная!!
При таком руководстве службы в учреждениях развалятся уже через 2-3 года! Технических служб в учреждениях уже фактически нет! Представте, если зона останется без тепла или воды? Будет бунт! А специалистов которые могли бы руководить уже нет!!!
06.06.2008 16:35     корнет Первый пункт мне нравится! А Остально хуйня!!! Вы попробуйте поработать контролером в СИЗО за 900 грн!!! А Калашник между прочим "отпускных" получила 30 тыс.грн!!! А простые сотрудники с хлеба на воду перебиваются! Офицеры производственники зарплату по 3 месяца не получают!!! Нахуй всю зажравшуюся верхушку!!!
20.12.2007 15:56     Мала нещастя Вимагаю не тільки "Негайно звільнити з посади голову ДДВП В.Кощинця, першого заступника Голови М.Ільтяя, заступника голови Н.Калашник", а й притягнути їх до кримінальної відповідальності - за потурання злочинам проти людяності, безпосередню причетність до знущань над засудженими та їх близькими. Людожерців у погонах, та усіх їхніх сатрапів - до відповіді!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Сhema Madoz

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: