ТЕМА

Тимошенко почала ламати схеми Фірташа-Бойка

25 января 2008 | 10:04

Вчора держкомпанії "Чорноморнафтогаз" і "Укргазвидобування" підписали договір про спільну діяльність з освоєння Одеського і Безіменного газових родовищ на шельфі Чорного моря.



Як повідомляє Коммерсант-Украина, ця не дуже крупна операція означає початок завершальної стадії переділу газового ринку України. За словами прес-секретаря "Чорноморнафтогазу" Юрія Авдєєва, компанія розірвала всі домовленості щодо сумісного освоєння цих родовищ із ЗАТ "УкрГазЕнерго" (25% акцій через Rosukrenergo належить "Газпрому").

А вже ближче до вечора міжвідомча комісія з питань перевірки фінансово-господарської діяльності НАК "Нафтогаз України" здійснила спробу перевірити діяльність ЗАТ "УкрГазЕнерго".

Як пише видання, в компанії повідомили, що членам комісії в здійсненні перевірки "було відмовлено". "Сьогоднішні події, як і незаконні спроби адміністративного тиску і втручання в роботу компанії з боку НКРЕ тиждень тому, в черговий раз підтвердили наміри окремих високопосадовців перешкодити діяльності компанії і створити передумови для тіньового переділу ринку газу", - заявили в прес-службі "УкрГазЕнерго".

При створенні "УкрГазЕнерго" на початку 2006 року передбачалося, що компанія забезпечуватиме газом всіх платоспроможних споживачів України. Для цього в статутний капітал компанії повинні були бути внесені ряд добувних і транспортних активів. У 2007 році "Чорноморнафтогаз" навіть приступив до створення СП з "УкрГазЕнерго" для освоєння Одеського і Безіменного родовищ.

Проте після того, як в грудні 2007 року уряд очолила Юлія Тимошенко, у "УкрГазЕнерго", як і у Rosukrenergo (через цю компанію поставляється імпортний газ для України), почалися проблеми, пише видання.

На початку січня Національна комісія регулювання електроенергетики обмежила об'єми постачань природного газу споживачам для "УкрГазЕнерго" з 32 млрд кубометрів в 2007 році до 5,04 млрд в 2008 році, внісши зміни в ліцензію компанії. Одночасно заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Диденко підписав розпорядження, згідно з яким договори на транспортування газу повинні укладатися між "Укртрансгазом" і споживачами в обхід ЗАТ, яке в 2007 році поставило 23 млрд кубометрів газу.

Експерти сходяться на думці, що, чинячи тиск на "УкрГазЕнерго", Юлія Тимошенко намагається прибрати Rosukrenergo з українського ринку. Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофєєва нагадує, що ліквідація Rosukrenergo була однією з передвиборних обіцянок Тимошенко.

Один з газових трейдерів розповів, що вона приверне до роботи інших трейдерів, створивши СП з НГК "Ітера" або "Ітера-Україна". Вчора в прес-службі "Ітери" від коментарів відмовилися. Високопоставлене джерело в компанії "Ітера-Україна" підтвердило, що, якщо "УкрГазЕнерго" не зможе реалізовувати газ за нерегульованими тарифами, компанія "Готова забезпечити збут 5 млрд кубометрів газу промисловим споживачам".

Довідка. "Чорноморнафтогаз" видобуває 1,3 млрд кубометрів на шельфі Чорного і Азовського морів і на суші. 100% акцій "Чорноморнафтогазу" знаходиться в управлінні НАК "Нафтогаз України". Промислові запаси Одеського і Безіменного родовищ (30 млрд кубометрів) дозволять забезпечити газом Крим і південь України.
Джерело: http://www.4post.com.ua/main/65593.html


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Андрей Сидоренко

Донецкая область. Символ государственности под высоким напряжением: не влезай - убьет!

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: