ТЕМА

Уманські мєнти обікрали музей, а СБУ-шники "не помітили?

09 февраля 2008 | 10:14 , Віктор Тригуб, редактор журналу «Музеї України»

Музейники і журналісти виявили крадіжку полотен відомих майстрів ціною в сотні тисяч через підміну оригіналів копіями.


Спеціальний кореспондент програми «Вікна новини» Наталка Соколенко дізналася про ганебну ситуацію у Художній галереї Уманського краєзнавчого музею. Співробітники помітили значні зміни у зовнішньому вигляді кількох картин, які суттєво «оновилися». Підозру викликали полотна, що належать відомим митцям Тетяна Яблонська і Микола Глущенко. Після гучної епопеї з пограбуванням Яготинського музею, де викрали роботи цих авторів, громадськість дізналася, що вартість подібних полотен починається з 70-100 тисяч доларів. У світі значний попит на часи соцреалізму, відповідно - стрімке зростання ціни…

-          Першою щось запідозрила головна зберігачка фондів Неля Нагорна, - розповідає Н.Соколенко, - У неї склалося враження, що краєвид Глущенка вимили милом… Яскраві фарби, запах лаку… Старі ж полотна пахнуть пилом, сирістю, фарби втрачають яскравість… Музейники зрозуміли, що оригінал зник.

Слід зазначити, що журналістка Наталка Соколенко, крім журналістської освіти, має фах музеєзнавця. Тож все зрозуміла моментально. Почалося розслідування.

На той момент співробітники музею вже перевірили всі картини, знайшовши 7 підробок! Інша техніка, стиль роботи, і головне – підписи. На звороті полотна Сергія Шишка автограф навіть не встиг підсохнути!

Виявилося, сумнівні картини побували на дивній виставці у приміщенні місцевої міліції і в кабінеті директора музею. Ніхто не зміг пояснити, для чого тягти цінні полотна у міліцейський відділок, де працює і з"являється «художньо просунутий» контингент? Чи не легше було привести міліціонерів до музею? І чому саме після отієї «виставки», картини так "змінилися"?

За неперевіреною інформацією, в органах працює один колекціонер, що знається на  зброї, мистецтві, розуміє вартість художніх робіт…

Мер Умані Юрій Бодров знає про цю історію, підкреслюючи, що влада контролює ситуацію, а розслідування ведуть професіонали.

Як вияснили журналісти СТБ, справу ведуть слідчі місцевого управління СБУ. Вже півроку!  В приватних розмовах музейники повідомили, що офіцери підтвердили факт викрадення картин Шишка, Яблонської, Глущенка. Але, ніяких експертиз досі не проведено! Наталка Соколенко повідомила про рішення керівництва телеканалу СТБ власним коштом провести експертизу однієї з сумнівних картин.

Виникають дуже прості запитання до нового керівництва МВС, СБУ, Мінкульту. Чому про скандал в Умані ніхто не знає? Чому ніхто не проводить розслідування? Де терміново створена слідча бригада, як було під час пограбування Яготинської картинної галереї? (Там, до речі, все скінчилося добре – картини повернули. Але ж, і роботу провели!).

Знову повертаємося до вимоги утворити Держкомітет чи повноцінний департамент музеїв, налагодити жорсткий контроль за безцінними експонатами музейного фонду. Прийняти Закон про недоторканність колекцій, приміщень, землі державних музеїв. Передбачити суворе покарання за порушення.

Ситуація в Умані знакова. Виявляється, можна просто тихенько намалювати копії, винести оригінали, і - на це майже ніхто не зверн уваги, а винуватець не понеселе відповідальності! Безкарність розбещує...




Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Эверест

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: