ТЕМА

РНБО: Ющенко багато наговорив про держвласність

15 февраля 2008 | 21:33

Під головуванням Президента України відбувається засідання РНБОУ


 
ПРЕС-СЛУЖБА ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

У своєму вступному слові Глава держави окреслив основні вимоги до приватизаційної політики, що є основним питанням обговорення сьогоднішнього засідання Ради національної безпеки і оборони.

До порядку денного засідання також внесено питання про хід реформування системи кримінальної юстиції та правоохоронних органів та Концепцію реформування Служби безпеки України. 

«РНБО – це останній оплот, коли ми говоримо про політику приватизації, в тому числі і  поточного року. Ми можемо прийняти сьогодні мудре рішення, яке дасть змогу провести 2008 року приватизаційні проекти в належному ключі», – заявив Віктор Ющенко.

Президент закликав винести уроки із прорахунків цієї політики минулих років.

«Приватизаційна політика так і не стала необхідною основою для покращення структури національної економіки та підвищення її ефективності», – охарактеризував Віктор Ющенко приватизацію попередніх років, внаслідок якої з власності держави було переведено в приватну 108 тисяч підприємств.

Президент наголосив, що невдало проведена приватизація, яка не дала відповідь на ефективного власника, не привнесла позитивних ефектів для економіки країни в цілому.

Віктор Ющенко вказав на недосконалість правового поля, що регулює цю політику. Воно створює умови для тіньового продажу підприємств шляхом удавано конкурсних умов і за заниженою вартістю. Як негативний приклад Президент навів приватизацію «Луганськтепловозу».

Глава держави переконаний, що фактично без конкурсу були приватизовані десятки тисяч об’єктів.

Окрім того, прогалиною у нормативному регулюванні приватизаційної політики є застаріла методологія приватизації, визначена Державною програмою приватизації на 2000–2002 роки. Президент наголосив, що закладені у ній норми вже давно не відповідають сучасним потребам національної економіки та цілям, які визначає для себе країна.

В.Ющенко повідомив, що на його доручення працювала робоча група фахівців у сфері приватизації. За результатами її роботи підготовлено Концептуальні засади удосконалення приватизаційного законодавства, на принципах яких Фонд державного майна у місячний термін має розробити необхідні законопроекти та Державну програму приватизації на 2008-2013 роки.

Аналізуючи приватизаційну політику попередніх років, Глава держави також розкритикував роботу Фонду державного майна, який не зробив внеску в продуктивність приватизації і не зміг ефективно управляти майном, що перебуває у власності держави. Як приклад невдалих зусиль ФДМ Президент навів спроби приватизувати «Укртелеком» дрібними пакетами, що не було розраховано на залучення стратегічного інвестора.

Президент зробив особливе застереження, що за основний критерій доцільності тієї чи іншої приватизації обирають не стратегічні інтереси держави, а обсяг коштів для фінансування дефіциту Державного бюджету. Характерним прикладом цього Віктор Ющенко назвав ситуацію навколо Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд.

Віктор Ющенко також вказав на наявність суб’єктивних рішень з приватизації стратегічно важливих підприємств.

За пропозицією Глави держави, пріоритетними завданнями у сфері приватизації мають бути перехід на програмні принципи ринкової трансформації у стратегічно важливих галузях, які мають спиратися на галузеві програми розвитку. Також має бути чітко забезпечено прозорість та аргументованість рішень щодо процедур приватизації підприємств, особливо тих, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Наступні рішення щодо приватизаційної політики мають налагодити системну протидію будь-яким способам тіньового відчуження об'єктів державної власності, а також оптимізувати розпорядження об’єктами державної власності.

«Не повинно стояти питання розпродажу країни будь-якою ціною, якби тільки швидко. Це концептуальна річ», – констатував Глава держави. 

Він також наполягає, що за рішенням Верховної Ради має бути ухвалено чіткий графік приватизації, що має убезпечити цю політику під кон’юнктурних змін у владі.

 



__________ NOD32 2753 (20071228) Information __________

This message was checked by NOD32 antivirus system.
http://www.eset.com

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Карпаты

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: