ТЕМА

Наркотики в масах

05 марта 2008 | 09:05

Виток у незаконний обіг лікарських засобів, які містять наркотичні речовини, став невід'ємною складовою наркобізнесу. Питання контролю за обігом лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, обговорювалися сьогодні в Міністерстві внутрішніх справ України під час засідання «круглого столу» за участі заступника начальника Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України Олега Шутяка та представників громадських організацій.


Моніторинг незаконного обігу лікарських засобів свідчить про стійку тенденцію до його поширення, насамперед, серед  через фізичних осіб. Злочинці винаходять нові схеми розповсюдження. Наприклад, використовують  посилки міжміськими маршрутними автобусами, залізничним транспортом та інші способи.

Як зазначає заступник начальника ДБНОН Олег Шутяк, найбільш поширеним способом замовлення та оплати й наступного розповсюдження сильнодіючих та отруйних лікарських засобів є оптовий продаж трамадолу через мережу Інтернет із замовленням за допомогою мобільного зв'язку через SMS-повідомлення, або на Е-mail адресу з подальшим розрахунком за отриманий трамадол через банківські установи, або шляхом переведення грошей на телефонний рахунок. У таких випадках передача здійснюється через авто- перевізників, без будь-яких особистих контактів замовника та відправника.

З метою посилення відповідальності за порушення правил реалізації  трамадолу Верховною Радою України було ухвалено Закон України "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконні дії стосовно отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів", що дозволило забезпечити в повному обсязі оперативно-розшукові заходи, спрямовані на викриття джерел витоку отруйних і сильнодіючих речовин у незаконний обіг.

Найбільш "ураженими" незаконним обігом сильнодіючих та отруйних лікарських засобів є  Київ, Донецька, Запорізька, Луганська та Харківська області. Так, у Києві в результаті проведення оперативно-розшукових заходів задокументовано злочинну діяльність заступника директора одного з ТОВ, який використовуючи своє службове становище, здійснював оформлення документів щодо реалізації великих партій отруйних і сильнодіючих лікарських засобів на неіснуючі комерційні структури. Під час оперативних закупівель та санкціонованих обшуків у нього вилучено 200 тисяч доз лікарських засобів на суму 1,2 мільйона гривень,  документи та печатки фіктивних комерційних структур, на які нібито здійснювалася реалізація сильнодіючих і отруйних лікарських засобів.

Лише за два місяці цього року вже з незаконного обігу вилучено 1,7 мільйона доз лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, з яких 1,2 мільйона доз трамадолу.

Вітчизняними хіміко-фармацевтичними підприємствами вироблено та реалізовано понад 176,7 мільйона лікарських доз трамадолу при потребі держави у 3,5 - 4 мільйона доз.

Водночас слід зазначити, що трамадол становить лише 42 відсотки від загальної кількості препаратів, які є предметом зловживання, а решта так і залишається поза увагою контролюючих органів МОЗ і є проблемою лише правоохоронних органів.

Крім того, як альтернатива ділками від фармації все більше насичується незаконний ринок різноманітними новими комбінованими лікарськими засобами іноземного виробництва такими як, флюколд, колдак, ефект, трайфед, зестра, та інші, що містять ефедрин, його похідні і фенілпропаноламін (ФПА, норефедрин). Зазначені препарати широко використовуються для незаконного отримання в домашніх умовах особливо небезпечних психотропних речовин амфетамінового ряду, обіг яких на території України заборонено. Внаслідок цього за останні п'ять років спостерігається стійка тенденція до зростання зловживанням кустарними препаратами з ефедрину. Так, у 2002 році зафіксовано 1,6 тисяч фактів, у 2007 році - 7,4 тисяч, а за два місяці 2008 року вже майже дві тисячі.

Ситуація, що склалася, є наслідком того, що при вирішенні питання про реєстрацію в Україні будь-якого лікарського засобу та визначенні заходів контролю за його обігом не проводиться оцінка суб'єктивної небезпеки препарату, а саме трансформаційної можливості конкретного лікарського засобу елементарним шляхом перетворюватися на наркотичні засоби або психотропні речовини.

Чинним Порядком державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів і розмірів збору за їх державну реєстрацію (перереєстрацію), затвердженим Постановою Кабінету Міністрів від 26 травня 2005 року, жодним чином не зумовлено заходи щодо недопущення на фармацевтичний ринок соціально небезпечних препаратів, які можуть бути або є предметом зловживання, чи можуть використовуватися при замахах на життя людини.

ДЗГ та МД  МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Розмальоване великоднє страусове яйце, експоноване на виставці, організованій до свята Воскресіння Господнього однією з агрофірм, в Миколаївській області в четвер, 5 квітня 2007 р. Цього року Великдень православні і католики всього світу святкуватимуть 8 квітня. Фото Віталія Данильченка

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: