ТЕМА

Правозахисники підтримують створення парламентської комісії з розслідування діянь Луценка

07 марта 2008 | 19:31


1.             Ми всіляко вітаємо ухвалення Верховною Радою України постанови від 07/03/2008 №1405 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України по розслідуванню фактів висвітлених в чисельних засобах масової інформації щодо можливих порушень чинного законодавства та прав людини Міністром внутрішніх справ України Луценком Юрієм Віталійовичем». Ми закликаємо вказану комісію гласно, безсторонньо та публічно вивчити причини брутальних порушень прав біженців співробітниками МВС України та встановити особисту роль та міру можливої відповідальності міністра Луценко в епізодах забороненого міжнародним правом примусового повернення шукачів притулку з Узбекистану в лютому 2006 року, шукачів притулку з Шрі-Ланки в лютому 2008 року, та незаконному затриманні та намаганні екстрагувати до Російської Федерації шукача притулку Михайла Гангана в період з 31 грудня 2007 по 22 січня 2008 року. Ми публічно заявляємо що володіємо важливими доказами незаконної діяльності МВС України на чолі з Міністром Луценко, направленої на грубе та систематичне порушення прав біженців та шукачів притулку в Україні, ми готові надати ці факти на засідання тимчасової слідчої комісії ВР України.

2.             Ми закликаємо Прем‘єр Міністра України Ю.Тимошенко спільно з Уповноваженим ВР України з прав людини Н.Карпачовою провести перевірку обставин депортації з України шукачів притулку з Шрі-Ланки 04-05 березня 2008 року та причин порушення Україною своїх міжнародних зобов‘язань в царині захисту прав біженців. Вказану перевірку варто провести із залученням представників мінюсту, МЗС, УВКБ ООН та правозахисних організацій. Про її результати необхідно проінформувати українське суспільство.

3.             Ми закликаємо держави-члени Європейського Союзу негайно переглянути обсяги та форми міжнародного співробітництва з МВС України до надання звіту про причини брутального та систематичного порушення МВС України прав біженців та шукачів притулку та оприлюднення плану дій щодо недопущення повторення примусових видворень шукачів притулку з України до країн, де їм загрожують катування та незаконні засудження.

4.             Ми звертаємося до УВКБ ООН з проханням негайно публічно прокоментувати факт вислання одинадцятьох тамільських шукачів притулу з України та роль МВС України в цій депортації.

5.             Ми вимагаємо від Генеральної прокуратури України  в межах наданих законом повноважень провести перевірку законності затримання та утримання шукачів притулку з Шрі-Ланки підрозділами МВС України в Хмельницькій області та законності недопущення до вказаних шукачів притулку співробітників організацій-партнерів та співробітників Регіонального Представництва УВКБ ООН в Україні, Білорусі та Молдові.

6.             Ми закликаємо представників українських неурядових організацій правозахисної спрямованості підтримати це звернення і активізувати діяльність, спрямовану на захист біженців та шукачів притулку в Україні.

 

Координатор Вінницької правозахисної групи



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Фото Хэльмута Ньютона

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: