ТЕМА

Всіх хворих та просто небайдужих запрошують до могильника в центрі Києва

14 марта 2008 | 13:54

"Віднайди свою палату!" У неділю, 16 березня о 13.00 на перетині вулиць Шовковичної та Богомольця відбудеться масштабна акція протесту проти будівництва 17-поверхового житлового будинку стометрової довжини на території Жовтневої лікарні. Акцію організовують спільно мешканці прилеглих будинків, Інститут фізіології ім. О.Богомольця, співробітники Жовтневої (тепер Олександрівської") лікарні та ініціативна група Збережи старий Київ".


Перша частина акції – цікаве та неочікуване ТЕАТРАЛІЗОВАНЕ ДІЙСТВО від потенційних жертв розритого під котлован могильника, де були поховані померлі від чуми і сибірської виразки.

Після цього журналісти запрошені відвідати 4 та 5 корпуси лікарні, щодо яких триває кількамісячна переписка між органами влади місцевого та державного рівня з метою виявити, чи розташовані у цих корпусах лікарняні палати. За законодавством, відстань від житлового будинка до палатних відділень лікарні має складати щонайменше 30 м. Згідно з утвердженим проектом будівництва на території Жовтневої лікарні між 4 і 5 корпусами та будинком залишатиметься тільки дорога завширшки у кілька метрів.

МИ ПРОСИМО ЖУРНАЛІСТЬКОЇ ДОПОМОГИ у вирішенні непосильної ДЛЯ ЧИНОВНИКІВ задачі: переконатись, що в корпусах дійсно знаходяться не тільки лікарняні палати, але й хірургічні зали та відділення реанімації, а не адміністративні приміщення, як припускають у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва України. Коротку екскурсію корпусами для журналістів проведе головний лікар Жовтневої лікарні Олексій Тихонович Волик.

**************************************************************************************************************************

Землю під будівництво житлового будинку на території Жовтневої лікарні було виділено у 2003 році ТОВ „Житло-Буд", генеральним директором якого на момент обрання в парламент був 65-й номер у виборчому списку БЮТ Іван Куровський. Згоду на будівництво дав тодішній головний лікар лікарні Валерій Бідний, потім її підтримав новопризначений головний лікар Валентин Бідний (син попереднього керівника закладу).

Земельна ділянка межує з пам'яткою історії, монументального мистецтва та археології національного значення – садибою інституту фізіології ім. О.О.Богомольця. Такий статус передбачає збереження охоронної зони довкола пам'ятки та погодження землевідведення на прилеглих територіях з органом охорони культурної спадщини. Проте, землевідведення відбулося без отримання необхідного дозволу, а будинок планується звести у безпосередній близькості до садиби.

Окрім юридичних порушень, будівництво також створює небезпеку для жителів міста. Досі залишається нез'ясованим питання щодо розташування на території лікарні могильника та його можливої небезпеки для киян. Високою залишається ймовірність зсуву через вирубку дерев. Через це уже сталося пошкодження будинку за адресою вул.Богомольця, 2.

Мешканці прилеглих будинків активно виступили проти будівництва, неодноразово зупиняли заїзд будівельної техніки на майданчик. 7 березня мешканці району спільно з Інститутом фізіології ім. О.Богомольця та Жовтневою лікарнею подали позов до суду проти Київської міської ради щодо незаконності землевідводу. За наявною інформацією, жоден суддя не хоче братися за розгляд справи.

Незважаючи на усі юридичні порушення (детальніша інформація - http://infoporn.org.ua/2008/03/04/zhovtneva_likarnya/), опір мешканців прилеглих будинків та розголос у ЗМІ, роботи з підготовки будівництва тривають. Заїзд до будівельного майданчика уже тривалий час загороджує вантажівка, котра стоїть у кількох метрах від знаку „Зупинка заборонена", та перешкоджає рухові пішоходів. ДАІ на скарги громадян щодо вантажівки не реагує.

До організації заходу не причетна жодна політична чи фінансова група.

Для отримання детальнішої інформації, слудкуйте за новинами на блозі - http://community.livejournal.com/saveoldkyiv/ або звертайтесь до активістів за номерами:

Ганна Нароніна: 38 067 320 1390, Артем Чапай: 38 050 296 6359

--
Громадська ініціатива "Збережи Старий Київ"

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Игорь Поддубный

Сцена, собранная для выступлений артистов и политиков в Харькове 29 сентября. К началу концерта ошибка в надписи была исправлена. Но осадок остался...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: