ТЕМА

Ющенко хоче витратити цього року 2 млрд. грн. на дешеве житло

26 марта 2008 | 14:52

2008 рік має стати роком початку реалізації програми «Доступне житло» - Віктор Ющенко


Президент України Віктор Ющенко наголошує, що влада зобов'язана зробити все, щоб 2008 рік став роком початку реалізації програми «Доступне житло». Про це він заявив сьогодні під час Загальних зборів членів Будівельної палати у Києві. «2008 рік ми оголошуємо роком реалізації програми «Доступне житло». Переконаний, що це буде одна з успішних, модерних національних програм. Я не сумніваюся в її успіху», - сказав В. Ющенко.

Він підкреслив, що для реалізації цієї програми треба змінити національну політику у сфері будівництва. У ході реалізації програми житло має стати доступним для всіх верств населення. «Через цю програму ми повинні дати фундаментальну відповідь людям, які стоять на квартирній черзі: медику, вчителю, військовослужбовцю», - зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що вирішити проблеми будівництва доступного житла в нашій державі можна шляхом скоординованої і гармонізованої роботи влади. «Упевнений, що багато негативів, які є на ринку житла, - проблеми, які можна вирішити, гармонізуючи підходи багатьох сторін. Для того, щоб поставити крапку в цьому питанні, нам потрібно зробити багато контактів і комунікацій між парламентом, урядом, місцевим самоврядуванням, підрядником, а також замовником», - сказав Президент.

Віктор Ющенко звернув увагу на головні напрямки нової концепції розвитку житлового будівництва, яка викладена в його Указі «Про заходи щодо будівництва доступного житла в Україні і покращення забезпечення громадян України житлом».

Зокрема, йдеться про те, що держава повинна надати одноразову грошову допомогу громадянину для початку будівництва. Розмір такої допомоги може скласти близько 30% вартості житла. Дві третини вартості помешкання повинні оплачуватися самими громадянами. Йдеться як про власні заощадження, так і кредитні ресурси. Президент при цьому відзначив, що важлива роль у сфері доступності кредитів належить Державній іпотечній установі. В. Ющенко зазначив, що вважає реальним знизити процентні ставки за житловими кредитами для населення.

Президент також наголосив на важливості ролі органів місцевого самоврядування для реалізації програми «Доступне житло»: місцеві державні адміністрації чи органи місцевого самоврядування повинні безкоштовно виділити земельні ділянки для будівництва доступного житла.

Говорячи про внесок будівельників у реалізацію програми будівництва доступного житла, Глава держави підкреслив, що вартість такого житла не повинна перевищувати певного рівня. Він зазначив, що існуюча система дозволів довела свою неефективність, спричинивши утворення корупційних схем, необґрунтоване зростання цін на житло, випадки розкрадання грошей громадян, вкладених у будівництво. Президент зауважив, що виступає проти такої системи. За його словами, не будівельник має збирати підписи, а місцева влада повинна пропонувати практично готовий проект доступного житла. Саме тому, зазначив В. Ющенко, концепція розвитку житлового будівництва побудована на конкурсній основі. Той, хто запропонує кращі умови - місцева влада, будівельні організації, банківські установи, той і отримає право на участь у проекті.

Президент України також заявив про необхідність передбачити у змінах та доповненнях до Державного бюджету 2008 року кошти на реалізацію програми «Доступне житло».

Глава держави вважає, що бюджетом цього року має бути передбачено понад 2 млрд. грн. для реалізації цієї програми.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Это не то, что вы подумали. Пакистан. Участник религиозного фестиваля в Карачи испрашивает у крокодила благословения для своего пятимесячного сына. Принадлежащие к этнической группе шииди являются потомками африканских рабов и солдат из пакистанских провинций Белуджистан и Синд. Каждый год они устраивают в Карачи праздник под названием «Шииди Мела», где возносят хвалу священным крокодилам, живущим в специальном пруду, откармливая их в течение четырех дней свежим мясом. У шииди существует поверье, что крокодил за каждый кусок мяса должен выполнить загаданное желание.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: