ТЕМА

Засновники кредитних спілок вкрали понад 18 млн. грн.

28 марта 2008 | 15:17

Луганський УБОЗ викрив кредитний «лохотрон», організований депутатом Алчевської міськради



На Луганщині останнім часом набули поширення факти шахрайства  посадовців  кредитних спілок. Всього в області зареєстрована 61 така фінансова структура. Зазвичай кредитні спілки залучають  клієнтів, обіцяючи їм завищені відсотки за депозитними рахунками - майже 40 відсотків річних.

Профілактика та попередження таких шахрайств ускладнюється тим, що на початку  своєї діяльності кредитні спілки  деякий час дійсно виплачують  високі відсотки за рахунок залучення нових клієнтів. Шахрайство набуває обертів, коли на рахунках  спілок накопичуються значні суми.

У результаті  оперативно-розшукових заходів працівники УБОЗ УМВС України в Луганській області викрили злочинну групу, яка діяла  таким чином. До складу  засновників та керівної ланки двох створених кредитних установ увійшли одні й ті самі особи. Накопивши достатню кількість заощаджень, зловмисники припинили діяльність кредитних спілок, знищили фінансово-господарську документацію, відповідні електронні носії інформації та виїхали за межі області. За розглядом заяв ошуканих вкладників органами прокуратури порушено кримінальні справи за ч.4.ст.190 „шахрайство” Кримінального кодексу України.

А організував діяльність цих двох фінансових установ  депутат Алчевської міської ради Луганської області. Він призначив себе  головою спостережної Ради кредитної спілки, а членами  правління - осіб, які працювали на комерційних підприємствах, що належать депутатові.

Працівники цих кредитних спілок, що мали 15 філій, укладали  з громадянами України договори про внесення термінового вкладу на депозитний рахунок,  отримували від них готівку, яку передавали керівнику. Упродовж березня-серпня минулого року головою кредитної спілки, за ініціативою попереднього її  керівника, став інший громадянин. Новий голова наказав менеджерам філій переукласти від свого імені раніше підписані угоди про внесення термінових вкладів, з метою приховати  кількість договорів, укладених раніше, і суму грошей, яка повинна знаходитися в кредитній спілці. Таким чином,  вони, за попередньою змовою, привласнили із каси кредитної спілки  18 293 275 гривень.

У результаті оперативно-розшукових заходів було зясовано адреси, за якими зловмисники переховували електронні носії інформації з даними про злочинну фінансову діяльність посадовців кредитних спілок. У результаті обшуків у їх помешканнях було вилучено  також три пістолети „Маузер”.

Стосовно депутата-шахрая прокуратура Луганської області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.4 ст.190 Кримінального кодексу України. Згідно з рішенням суду його взято під варту.  Іншого керівника спілки оголошено в розшук.

Наразі здійснюється комплекс оперативно-розшукових заходів щодо з’ясування  інших осіб, причетних до фінансових махінацій, та  відшкодування ними спричинених громадянам збитків.

 

ДЗГ та МД МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

1 сентября. Шарики запустили...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: