ТЕМА

Вперше: біженка з Росії пройде тестування рівня освіти в за українською методою

10 апреля 2008 | 09:59


            Біженка з Російської Федерації Ольга Кудріна, яка отримала цей статус в 2008 році вперше в історії України прийме участь в незалежному тестуванні рівня освіти. Ольга Кудріна, яку в Росії засудили до 3.5 років позбавлення волі за участь в мирних політичних акціях протесту проти політики Президента Путіна в країні свого походження навчалася в МГУ ім.Ломоносова та в Московському державному інституті радіотехніки, електроніки та автоматики. Проте у зв'язку із засудженням Ольга не змогла завершити навчання. Отримавши статус біженця в Україні Ольга вирішила поступити до Вінницького Національного політехнічного університету вона стане першою біженкою, яка буде проходити незалежне зовнішнє оцінювання рівня освіти.

            Для вступу до вишу, який обрала Ольга Кудріна, необхідно пройти оцінювання із української мови та літератури, математики та фізики. Нажаль законодавство надаючи біженцям право вступу до вищих навчальних закладів, не враховує індивідуальних особливостей кожного випадку, зокрема і не надає альтернатив щодо тестування знань для тих біженців, які у силу об'єктивних причин не володіють українською мовою. Тому Ольга Кудріна звернулася до Прем'єр-міністра України та Міністра освіти та науки України із відкритим листом, в якому просить внести зміни до Наказу МОН про проведення зовнішнього незалежного тестування, врахувавши особливості біженців та шукачів притулку, які в силу об'єктивних обставин не володіють українською мовою. Аналогічне звернення Ольга Кудріна спрямувала до Уповноваженої ВР України з прав людини.

Вінницька правозахисна група підтримує звернення Ольги Кудріної і просить МОН України терміново внести зміни до відповідних законодавчих актів, з тим, аби уможливити вступ до українських вишів тим біженцям, які не встигли вивчити українську мову, проте володіють російською мовою чи іншими мовами національних меншин України. Ми вважаємо, що МОН України має зробити важливий крок, спрямований на усунення дискримінації за мовною ознакою при прийомі до вищих навчальних закладів України.

Ольга Кудріна запрошує журналістів та усіх бажаючих підтримати її під час проходження нею тестувань, які відбудуться:

1)                            «З української мови та літератури» 22.04.2008 року о 10год 45 хв в прим.СШ№16, м.Вінниця, вул.Матроса Кошки, 30

2)                            «З математики» 29.04.2008 року, о 10 год 45 хв, в прим.СШ№2, вул.Соборна, 94 м.Вінниця.

3)                            «З фізики 26.05.2008 року, о 10год 45 хв., Вінницький кооперативний коледж, Фрунзе, 59, Вінниця

 

Додаткова інформація: Вінницька правозахисна група 8-0432-695739, 8-0672-846450

Ольга Олександрівна Кудріна – 8-098-4344673



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Дует клоунів «Crazy family» виступає на арені цирку в Донецьку в середу, 27 грудня 2006 р

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: