ТЕМА

Ющенко звільнив ректора КДУ Скопенка - не за хабарі, а за політику

11 апреля 2008 | 17:51

Президент України Віктор Ющенко звільнив Віктора Скопенка з посади ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Згідно з Указом, тимчасово виконуючим обов'язки ректора - до проведення відповідних виборів - призначений завідувач кафедри новітньої історії історичного факультету університету, голова Наглядової ради закладу Володимир Литвин (за згодою).


Виступаючи сьогодні перед членами Вченої ради Університету, Президент відзначив визначну роль цього вищого навчального закладу в Україні. «Для мене Київський національний університет - це особливий інститут, до якого звертаються, переконаний, мільйони українців, формуючи відповідь на національну перспективу, освіту», - сказав він. На переконання Глави держави, йдеться про навчальний заклад номер один у нашій державі, центр вищої освіти, де формуються національні наукові та педагогічні кадри.

Говорячи про завдання університету, В. Ющенко висловив переконання, що він має перетворитися на духовно-інтелектуальний центр незалежної України та відігравати важливу роль в інтеграційних процесах - освітньому, європейському тощо.

На жаль, констатував Президент, сьогодні Київський національний університет навряд чи повністю готовий «давати позитивну відповідь на ці виклики».

«Переконаний, наш Шевченківський університет повинен відмежуватися від тих проблем, які пов'язують його сьогоднішнє життя, забирають можливості росту», - сказав В. Ющенко.

Саме тому, наголосив Глава держави, він підписав два укази, що стосуються цього навчального закладу. Один - про зупинення дії постанов Кабміну від 16 січня та 14 березня 2007 року. Другий - безпосередньо стосується зміни керівника університету.

Глава держави подякував В. Скопенка за ту роботу, яку він провів на посаді ректора закладу. «23 роки його керівництва - це дійсно ціла історична сторінка, ціла епоха. І я високо ціную те, що було зроблено цією людиною в стінах цього університету. Але час є час», - сказав В. Ющенко.

Президент особливо підкреслив: він гарантує, що майбутні вибори нового ректора університету «пройдуть виключно в рамках закону» - це стосується всіх процедур, що належать до виключної компетенції Вченої ради, ролі Міністерства освіти та Глави держави в цьому питанні.

«Переконаний, що в усі часи статус Тарасового університету був особливий... Але певні політичні інтриги, на жаль, втягли в політику і Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Думаю, що сьогоднішнім рішенням ми просто ставимо крапку на цих забавках і повертаємо університет в законний процес», - сказав Президент.

Глава держави висловився за доцільність проведення ближчим часом зустрічі з членами Вченої ради, на якій має бути обговорений весь комплекс питань, що стосуються діяльності університету. «Я хочу заявити, що я з вами, що я є ваш партнер, - підкреслив В. Ющенко. - Я готовий вислухати ваші думки, пропозиції відносно того, як діяти далі в розвитку освіти, науки в стінах цього прекрасного університету».



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

УНН. 49 воспитанников Куряжской воспитательной колонии имени А.С.Макаренко получили аттестаты о среднем образовании. Всего в школе учится 154 воспитанника.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: