ТЕМА

В Запоріжжі розплодилися квартирні рейдери

12 апреля 2008 | 08:58

Запорізький УБОЗ викрив угруповання шахраїв, які відбирали житло у громадян


У Запорізькій області за матеріалами УБОЗ порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбачено ч.4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, щодо злочинної  групи з ознаками організованості. З 2003 по 2008 викриті зловмисники шахрайським шляхом привласнювали особисте житло громадян. Від імені потерпілих вони підробляли договори угоди на право житла, отримане нібито при його купівлі. В подальшому такі договори на право купівлі житла за цивільними позовами надавалися до місцевих судів для визнання таких угод дійсними. Після винесення рішення суду щодо дійсності таких угод учасники ОЗГ зверталися до БТІ та отримували відповідні документи, що підтверджували право власності на житло. Після цього нерухомість продавали. Наразі встановлено 8 таких фактів.

Затримано 4-х учасників ОЗГ:  

- громадянина П., 1976р.н., раніше двічі засудженого за ст.ст. 190, 309 КК України, мешканця м.Запоріжжя, не працює;

- громадянку К., 1962р.н., мешканку м.Запоріжжя, не працює;

- громадянина Н., 1971р.н., раніше двічі засудженого за ст.ст. 141, 309 КК України, мешканця м.Запоріжжя; не працює;

- громадянку Ж., 1975р.н., мешканкку Запорізького р-ну, не працює.

Усі учасники цієї групи зорганізувалися під керівництвом громадянки Ж., яка  була «мозковим центром» групи.  В окремих випадках, коли виникали складності з боку конкурентів на «чорному» ринку нерухомості, згідно вказівок гр-ки Ж. підключався її співмешканець та здійснював «силові операції», тобто залякував чи бив конкурентів, які мали необережність покласти око на ті ж квартири, які пригледіла для привласнення гр.-ка Ж. Її співмешканець розшукувався Шевченківським РВ м.Запоріжжя з 1998 року за зухвале вбивство (нині затриманий).

Ще одна учасниця групи в минулому працювала помічником нотаріуса. Саме вона займалася підготовкою всіх необхідних документів та позовів до суду, консультувала, як  краще скласти ту чи іншу угоду, мала корумповані зв’язки у судах та БТІ, що давало можливість шахраям отримати необхідні офіційні документи без зайвих запитань і тяганини. Після укладання договору  домашньої угоди на право житла, гр.-ка К. зверталася до знайомих секретарів суду і за винагороду (300 доларів США) домовлялася про позитивний розгляд цивільної справи. Розгляд справи, завдяки знайомству з працівниками суду та винагороді, здійснювався дуже швидко, без зайвих запитань, в присутності тільки позивача – громадянина Н.   До речі,  громадянин Н. використовувався іншими учасниками ОЗГ саме для «офіційної» частини, тому що, на думку інших злочинців,  був таким собі простачком, який не переймався наслідками злочинної діяльності та не задавав зайвих питань як їм, так і, схоже, й самому собі. Без заперечень робив те, що говорили інші учасники ОЗГ, безумовно виконував всі їх вказівки та розпорядження.

Ще один учасник ОЗГ – громадянин П., разом з громадянкою Ж. займався «обробкою несвідомих громадян», які опиралися укладанню договорів домашньої угоди. Так, одного з «несвідомих» він вивіз та «дотиснув» аж у Криму, а потім хвора психічно людина опинилася у психдиспансері, де перебувала на лікуванні. Де подівся ще один «клієнт» – досі не відомо… Громадянин П. підробляв і паспорти, які використовувалися злочинцями.

Під час проведення обшуків  за місцем мешкання у злочинців вилучено: 2 паспорти громадян України інших осіб, які використовувалися при скоєнні шахрайських дій з нерухомістю; технічні паспорти на 8 квартир; 1 інвентарна справа на житло (яка повинна знаходитися в БТІ!); 3 рішення місцевих судів про визнання домашніх угод купівлі житла дійсними та рішення райадміністрацій м.Запоріжжя щодо права власності на квартири;  10 мобільних телефонів; гроші в сумі 600 доларів США.

Тривають подальші слідчо-оперативні заходи, спрямовані на встановлення всіх учасників ОЗУ та їх причетність до скоєння аналогічних злочинів. За попередніми підрахунками,  громадянам нанесено збитків на суму близько 1 млн.грн. 

До речі, це не перше ОЗГ, викрите співробітниками Запоріжського УБОЗ, учасники якої займалися заволодінням житлом громадян за шахрайськими схемами. Кримінальну справа, яка мала широкий суспільний резонанс, відносно ОЗГ на чолі з громадянином П. нині направлено до суду. На відміну від «попередників» група шахраїв на чолі з громаданкою Ж. не надавала потерпілим хоча б якогось іншого житла або грошей – люди опинялися просто на вулиці.

 

Прес-група УБОЗ УМВС України в  Запорізькій області   



комментарии [1]

05.10.2009 12:48     Наталья Это , к сожалению, бичь всей страны. Схема довольно таки распространенная, в частности в г.Кривом Рогу.Я ,например, тоже жертва таких махинаций,к счастью жилье у меня есть собственное, а вот право наследовать бабушкино жилье у меня отсутствует.Ребята,все решают деньги!Да здравствует наш украинский суд,самый гуманный суд в мире!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Павел ПАЩЕНКО

(7 августа 2006 года Киев.) Представитель Европейского банка реконструкции и развития в Украине КАМЕН ЗАХАРИЕВ возмущен попытками незаконного захвата РАЙДЕРАМИ компании ОЛЕЙНА

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: