ТЕМА

Правозахисники засудили вимогу губернатора Авакова покарати водія, який вбив шість осіб

04 мая 2008 | 12:27

Заява Голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова є безсовісним втручанням в діяльність правоохоронних органів та посяганням на безсторонність інституту правосуддя


3 травня 2008 року на офіційному сайті Харківської облдержадміністрації було оприлюднено заяву Голови адміністрації Арсена Авакова з приводу кривавої ДТП, яка мала місце в м.Харків 2 травня. У вказаній заяві, яка поширена російською мовою, Арсен Аваков, зокрема, зазначає: «Обладая полнотой власти, которой наделен глава областной государственной администрации Конституцией и законами Украины, я требую от органов МВД и прокуратуры в течение самого короткого срока завершить расследование уголовного дела в отношении водителя автомобиля, лишившего жизни шестерых человек». Також в заяві говориться: «Статья 283 ч. 3 Уголовного кодекса Украины предполагает наказание от 7 до 12 лет лишения свободы. Я, Арсен Аваков, в интересах громады области, ТРЕБУЮ от правоохранительных органов области самого сурового и СКОРОГО наказания. Я обещаю внимательно и системно контролировать сроки проведения расследования. Я надеюсь и хочу очень скоро убедиться, что в Харькове не найдется судьи, который оправдает ТАКОЕ преступление!»

 

Вінницька правозахисна група висловлює своє глибоке співчуття рідним і близьким загиблих під час ДТП в Харкові. Ми поділяємо тривогу тих українців, які вважають, що тотальна корумпованість системи правоохоронних органів та правосуддя в Україні ставить під сумнів можливість справедливого розслідування та законного покарання у будь-якій, навіть у найбільш очевидній, чи резонансній кримінальній справі. Разом з тим ми звертаємо увагу суспільства на те, що заява Арсена Авакова є по своїй суті брутальним втручанням в незалежність інституту слідства по кримінальній справі і зазіханням на незалежність інституту правосуддя.

 

Кримінально-процесуальний  Кодекс України встановлює незалежність слідчих під час розслідування кримінальної справи, ніхто, в тому числі і Голова облдержадміністрації не має права вимагати вимагати від слідчого тієї чи іншої швидкості розслідування, строки досудового слідства по кримінальних справах визначаються лише КПК України. Приписами Ст.25 КПК України визначено, що нагляд за  додержанням  законів  органами,  які  проводять оперативно-розшукову  діяльність,  дізнання  і  досудове  слідство здійснюється  Генеральним  прокурором  України  і підпорядкованими йому прокурорами. Свої повноваження  в   кримінальному   судочинстві   прокурор здійснює   незалежно  від  будь-яких  органів  і  посадових  осіб, підкоряючись тільки законові. Нас вразило те, що Голова облдержадміністрації дозволяє собі незаконно вимагати «від правоохоронних органів області найсуворішого та ШВИДКОГО покарання». Пан Аваков зобов'язаний поважати і виконувати Конституцію України, якою встановлено презумпцію невинуватості, а також чітко визначено, що призначення кримінального покарання не входить до компетенції правоохоронних  органів, а є виключним повноваженням органів системи кримінального правосуддя, яке представлене виключно судами. Статтею 18 КПК України визначено, що «При здійсненні  правосуддя  в  кримінальних  справах  судді … незалежні і підкоряються тільки законові. Судді … вирішують кримінальні справи  на  основі закону,  в умовах, що виключають сторонній вплив на суддів». Ми вважаємо, що заява А.Авакова є проявом тиску виконавчої влади на правосуддя, який має отримати належну оцінку суспільства та прокуратури України. Ми вимагаємо від Президента України та Прем'єр-Міністра України, перед якими відповідальні голови обласних державних адміністрацій, вказати своїм підлеглим на неприпустимість втручання у хід розслідування кримінальних справ та здійснення правосуддя в Україні.

 

Ми звертаємось до наших поважних колег з усіх правозахисних організацій і насамперед до правозахисних організацій Харківщини з проханням підтримати цю заяву.

 

Координатор ВПГ

Дмитро Гройсман



комментарии [1]

05.05.2008 21:58     Jurij Він би так вимагав чесного та об"єктивного розслідування крим. справи по факту ум. вбивство його співвласника "Інвестора"
Колеснікова О.О.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Alessandro Garofalo. После наводнения в Генуе, Италия. 5 ноября 2011

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: