ТЕМА

Затримано групу викладачів-хабарників Одеської Національної морської академії

16 мая 2008 | 08:59

За два дні сесії екзаменатори «здерли» зі студентів понад 143 тисячі гривень


На Одещині співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили злочинну діяльність окремих посадових осіб Одеської Національної морської Академії, а саме двох заступників декана та методиста, які, вступивши в злочинну змову, під час проведення екзаменаційних сесій вимагали та отримували від студентів хабарі за сприяння в успішній здачі лабораторних, курсових та дипломних робіт, а також сесійних іспитів.

Зокрема, встановлено, що перед початком екзаменаційної сесії один із керівників цього навчального закладу, надаючи студентам-заочникам завдання щодо підготовки лабораторних, курсових та дипломних робіт, повідомляв, що самостійна здача студентами вказаних робіт практично неможлива та у більшості випадків за здану роботу буде виставлено негативну оцінку, що позбавить студента подальшої можливості складання іспиту з відповідної дисципліни та призведе до відрахування з навчального закладу. При цьому зловмисник повідомляв студентам, що для вирішення питання про позитивну оцінку їм слід звернутися до іншого заступника декана або до методиста.

Інший посадовець навчального закладу, в свою чергу, будучи головою екзаменаційної комісії по більшості дисциплін заочного відділення, в т.ч. і під час захисту дипломних робіт, або безпосередньо сам називав студентам суми хабарів, які бажав отримати за той чи інший екзамен, або (у випадку, коли студент виявляв незгоду з цим) направляв його до методиста.

Основним завданням цієї посадової особи було визначення суми, яку студент повинен був сплатити за ту чи іншу роботу (в залежності від можливостей та бажання студента готувати її) та безпосереднє отримання хабара. Після отримання нею грошей кошти розподілялися між усіма членами вказаної групи.

У результаті реалізації матеріалів оперативної розробки співробітниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю затримано "на гарячому" методиста під час отримання нею хабара в розмірі 1500 доларів США від студента 6-го курсу за сприяння в успішній задачі екзаменаційної сесії. В ході проведення огляду місця події у зловмисниці також вилучено грошові кошти в сумі 17696 доларів США, 800 євро, 8236 гривен та 221 залікову книжку студентів навчального закладу з вже проставленими оцінками по заліках та іспитах, однак без підпису викладачів.

У одного з заступників декана вилучено 6,6 тис. доларів США, а у іншого 220 доларів США та 527 грн.

Загальна сума вилучених хабарів, які були отримані вказаними особами упродовж 2 днів екзаменаційної сесії, склала понад 143 тис. грн. (24516 доларів США, 800 євро та 8763 грн.).

Цього ж дня прокуратурою міста Одеси порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст. 368 Кримінального кодексу України. Усіх вимагачів затримано в порядку ст. 115 Кримінально-процесуального кодексу України.

 

Департамент Державної служби

боротьби з економічною злочинністю МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photo and create by Jason deCaires Taylor.

Опасаетесь турфирм? Возьмите авиабилеты в Европу отдельно, и вы точно нигде не застрянете!
   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: