ТЕМА

Р. Богатирьова: «мені важко зрозуміти чому рішення про вакцинацію ухвалювалось поспішно»

20 мая 2008 | 13:41

В РНБО Створена спеціальна комісія щодо перевірки трагедії з індійським щепленням, внаслідок якої один підліток загинув, 90 перебувають у лікарнях. Винні мусять відповісти за законом.


Секретар РНБО України Р. Богатирьова, коментуючи ситуацію зі щепленнями в Україні, наголосила, що «трагедія зі щепленням від кору і краснухи в Донецькій області боляче вдарила по свідомості українців, амбіціях та авторитету національних лікарів. Смерть від ін’єкції, що мала на все життя забезпечити імунітет 17-ти літнього юнака – це більше, аніж смерть. І саме в краї, де люди відчайдушно борються за українську енергетичну безпеку та гинуть за вугілля у неймовірно глибоких лабіринтах донецьких шахт», - цитує слова Секретаря Ради національної безпеки і оборони України прес-служба РНБО.

Секретар відзначила, що нині госпіталізовано дев’яносто дітей.

«Це удар по національній безпеці. Перш за все по безпеці соціальній, яка є найбільш вразливою і особистою безпекою кожної людини. Тому саме вона має бути найбільш гарантована і захищена державою. Підрив соціальної безпеки одразу створює загрозу для людини і суспільства. Тому безпека людського життя має бути основним пріоритетом Уряду. Саме він мав професійно унеможливити таку трагедію і взяти на себе відповідальність за її наслідки» - вважає Р. Богатирьова.

Секретар РНБО зауважила, що їй, «як професіоналу, який приніс клятву лікаря, важко зрозуміти чому рішення про вакцинацію ухвалювалось поспішно і без належного жорсткого контролю та без дотриманням необхідних процедур. Поки що немає відповіді на питання – чому за Розпорядженням КМУ накази Міністерства охорони здоров’я про щеплення від кору і краснухи, всупереч чинного законодавства, не були зареєстровані в Міністерстві юстиції? І найбільш незрозуміло, що вимагає особливих пояснень, питання – яким чином, станом на 25 березня 2008 року, ця трагічна індійська вакцина ще не була зареєстрована в Україні?»

В Раді національної безпеки і оборони України вже створена спеціальна комісія для перевірки всіх обставин, пов’язаних із трагедією в Донецькій області. Відповідні фахівці предметно і відповідально розслідують, згідно із Законом «Про Раду національної безпеки і оборони України», ситуацію, та внесуть Президенту пропозиції для притягнення до відповідальності винних посадових осіб. Також державні експерти ініціювали створення системи запобіганню аналогічним чи іншим випадкам виникнення загроз в сфері соціальної безпеки. Одночасно, як повідомила Р. Богатирьова, «Апарат РНБОУ готує на початок червня спеціальне засідання Ради нацбезпеки з питань охорони здоров’я в Україні, де факт цієї трагедії буде розглянуто окремо».

Секретар, від імені Ради національної безпеки і оборони України, висловила глибоке співчуття і жаль родині Антона Тищенка. «Висловлюю своє співчуття і підтримку родинам дітей, що госпіталізовані в м. Донецьку, м. Краматорську, м. Шахтарську. У Мар’їнському і Першотравневому р-нах. Впевнена, що ми всі, особливо мої друзі в Донецьку, відгукнемося з пропозиціями повної підтримки для оздоровлення хворих юних донеччан».



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Кирилл Привезенцев

Лондон

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: