ТЕМА

Порошенко вказав Нацбанку на його місце

23 мая 2008 | 18:01

П.ПОРОШЕНКО: КУРС МАЄ БУТИ ПЕРЕДБАЧУВАНИМ


 

Голова Ради Національного банку України Петро Порошенко заявляє, що «вперше Національний банк встановив офіційний курс, який виходить за орієнтири визначені Основними засадами грошово-кредитної політики, які відповідно до Закону «Про Національний банк» є обов’язковими для виконання Національним банком України». Однак, чомусь «Національний банк, а точніше, його правління і юридична служба трактує це по-іншому».

 

П.Порошенко переконаний, що рішення Ради НБУ про ветування рішення правління Нацбанку щодо ревальвації гривні спрямоване на виконання конституційних функцій Національного банку. «Ми виходили з конституційного призначення і головного завдання Національного банку держави - стабільність національної грошової одиниці», - зазначив П.Порошенко в своєму виступі у Верховній Раді.

 

П.Порошенко наголошує, що «курс має  бути передбачуваний». Він переконаний у необхідності забезпечення прозорості процедури прийняття рішення щодо встановлення курсу, оскільки «цей орієнтир є орієнтиром не лише для народних депутатів і уряду, це орієнтир для фізичних осіб, для юридичних осіб, для  підприємств, для експортерів, для імпортерів і це є розуміння стабільності. Курс – це той показник від якої залежить абсолютна більшість населення. Це те, що забезпечує фінансову стабільність держави». 

 

Голова Ради НБУ переконаний, що Національний банк не здатен самостійно без чіткої координації з урядом визначити антиінфляційну політику і досягти результату. Навпаки «ми можемо мати негативний результат, бо у зв’язку з монетарними заходами Національного банку можемо втратити зростання економіки. І саме тому проводити ці монетарні заходи можливо лише в чіткій координації з урядом, а не так, як це є сьогодні: почнемо ми, а завтра почнуть інші».

 

П.Порошенко підкреслив, що «сьогодні ніхто не зазіхає на повноваження Національного банку» щодо встановлення офіційного курсу, «він це може робити без Ради, але в межах основних засад».

 

П.Порошенко зазначає: «Основні засади грошово-кредитної політики,  монетарної  політики є обов’язковими для виконання, як записано в законі. Він наголошує на необхідності прозорості прийняття рішень. «В країні має бути  наведена курсова  стабільність і курсовий порядок,» - підкреслив Голова Ради НБУ.

 

П.Порошенко нагадав, що раніше Верховна Рада «своїм голосуванням була зобов’язана затверджувати (курс) і це була вища законодавча форма фіксації цього орієнтиру. Після змін до Конституції ці повноваження  були передані новоствореному конституційному органу – Раді Національного банку». Він наголосив, легітимність Ради НБУ ні трохи не нижча, ніж легітимність Верховної Ради.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photos by Evelyn Hofer

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: