ТЕМА

Луценко прогуляв відповідальне засідання. Віддувався Клюєв

29 мая 2008 | 19:59

У Києві радилися міністри юстиції та внутрішніх справ у форматі «Україна Трійка ЄС»


Протягом двох днів – 28 та 29 травня – у Києві проходило чергове (шосте) засідання міністрів юстиції та внутрішніх справ у форматі Україна – Трійка ЄС. Засідання такого рівня та формату вперше проводиться в Україні.

Сторони обговорили стан справ щодо імплементації угод про реадмісію осіб та спрощення оформлення віз між Україною та ЄС, а також переговорів з укладення Нової посиленої угоди між Україною та ЄС. Окремою темою стала імплементація оновленого Плану дій Україна – ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки та Плану-графіку його імплементації. План дій Україна – ЄС передбачає роботу за кількома напрямами. Це міграція та притулок, управління кордонами, боротьба з корупцією, організованою злочинністю та тероризмом, відмиванням коштів, торгівлею людьми та наркотиками, питання співробітництва з Європолом та Євроюстом. Спільний інтерес учасників засідання викликав стан боротьби з ксенофобією та расизмом.

Активним учасником обговорюваних питань виступила українська делегація. Її члени наголосили на необхідності належного виконання сторонами угод про спрощення оформлення віз та про реадмісію осіб, а також важливості надання Україні вчасної та ефективної допомоги під час виконання Угоди про реадмісію. Підкреслювалась необхідність якнайшвидшого започаткування діалогу щодо безвізового режиму поїздок громадян України до держав – членів ЄС, метою якого має бути підготовка чіткої дорожньої карти з визначенням критеріїв та переліку зобов’язань, виконання котрих дозволить запровадити безвізовий режим поїздок громадян України до держав – членів ЄС. Як зазначила українська сторона, головним пріоритетом для нашої країни є перехід у рамках нової посиленої угоди на новий, більш інтенсивний рівень співпраці порівняно з наявним рівнем співробітництва.

Присутній на засіданні т.в.о. міністра внутрішніх справ України Михайло Клюєв ознайомив учасників зустрічі з кроками щодо удосконалення законодавства у сфері міграції та притулку, а також створення інфраструктури для утримання нелегальних мігрантів. Так, Міністерство внутрішніх справ завершує реконструкцію окремих об’єктів пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, розташованих у Волинській та Чернігівській областях. Держбюджетом для МВС на реконструкцію пунктів передбачено 20 млн. гривень. Зараз міністерство опрацьовує питання щодо створення додатково щонайменше 5 пунктів тимчасового перебування зазначених вище осіб. Учасники засідання також дізналися від т.в.о. міністра про заходи, вжиті МВС для створення єдиного центрального органу виконавчої влади з питань міграції.

Докладною була й інформація, надана українською стороною, щодо практичних заходів з реалізації антикорупційної політики в Україні, підкріплена статистичними даними. Було висловлено зацікавленість у започаткуванні активного співробітництва з Європейським моніторинговим центром з питань наркотиків і наркозалежності, зокрема шляхом укладення Меморандуму про співробітництво у сфері моніторингу наркотичної ситуації; акцентувалося на необхідності розвитку співробітництва між Україною та ЄС з метою консолідації зусиль для запобігання тероризму. Учасники української делегації висловили занепокоєння затримкою європейською стороною переговорів щодо укладення Стратегічної угоди між Україною та Європолом та запевнили у готовності України у стислі строки опрацювати новий проект цієї Угоди. Європейську сторону було також повідомлено про зацікавленість у якнайшвидшому початку переговорів з питань  судової співпраці у цивільних справах, зокрема, з метою укладення сторонами Угоди про правову допомогу у цивільних справах, проінформовано про роботу щодо удосконалення законодавства України у сфері захисту персональних даних та готовність до співробітництва з Євроюстом.

Окремим пунктом роботи засідання стало представлення Францією своєї програми щодо майбутнього головування в Раді ЄС.

Висновки та пропозиції, сформульовані в результаті зустрічі, знайшли своє відображення у заключному документі.

 Світлана ГОЛУБОВСЬКА, тижневик МВС України «Іменем Закону».



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: