ТЕМА

Будні харківської міліції: контрабанда, нарко, порно. 79 чоловік звільнено

03 июня 2008 | 17:23

Під час колегії в Харкові Юрій Луценко піддав гострій критиці роботу місцевої міліції та відсторонив від роботи 40 працівників органів внутрішніх справ.


Сьогодні в Харкові відбулося виїзне розширене засідання колегії Міністерства внутрішніх справ під головуванням міністра Юрія Луценка, в роботі якого взяли участь члени колегії, керівники структурних підрозділів, народні депутати України, представник Харківської облдержадміністрації. Виступаючи на засіданні Юрій Луценко озвучив результати комплексної перевірки службою внутрішньої безпеки міністерства службової діяльності ГУ МВС України в Харківській області. Міністр наголосив на виявлених значних недоліках роботи Харківського гарнізону міліції та окреслив шляхи їх усунення. Як повідомив Юрій Луценко,  причиною такої комплексної перевірки послужили чисельні звернення громадян, скарги на бездіяльність правоохоронців Харківщини, які надходили до комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. На жаль, під час перевірки ці сигнали знайшли практичне підтвердження.

Міністр піддав гострій критиці роботу практично всіх основних підрозділів. Зокрема Юрій Луценко, звернув увагу на загрозливий стан в Харківській області з незаконним обігом наркотиків та тісні стосунки окремих працівників органів внутрішніх справ з наркодилерами. Не без відома міліції відбувається і незаконне переміщення товарів через кордон, особливо кричуща ситуація щодо цього склалася в Золочівському, Богодухівському, Вовчанському, Дергачівському та Харківському районах області ( начальників райвідділів міліції цих районів за результатами засідання колегії відсторонено від займаних посад). Чимало контрабандних товарів реалізовувалося на ринках Харкова «під контролем» окремих правоохоронців. Тут же знаходила свого покупця і конрафактна продукція, виготовлення якої в підпільних цехах та збут проходили «під наглядом» працівників служби боротьби з економічною злочинністю.

Як зазначив міністр, під час перевірки виявлено факти кришування злочинної діяльності на території області окремими працівниками Державтоінспекції, спецпідрозділу «Беркут», Державної служби охорони та служби боротьби з незаконним обігом наркотиків. Зокрема, з покровительства високопосадовців на території області діяли  злочинні групи «Спортсмени», «Жуки», «Модних» та інші, які займалися контрабандою, порнобізнесом, збутом наркотиків тощо. «Злочинці безкарно почували себе на території Харківщини тому, що діяли під покровительством деяких працівників міліції на місцях», наголосив міністр у своєму виступі.

Юрій Луценко звернув увагу присутніх на зловживаннях при видобуванні корисних копалин, зокрема мали місце факти незаконного видобутку будівельного піску без жодних дозволів протягом кількох років, і це, як не дивно, залишилося «непоміченим» правоохоронцями. А підприємці, які мали тісні стосунки з «Беркутом», займалися викраденням трубомеліоративних систем та збували їх на металобрухт. За те, щоб правоохоронці не помічали цього злочину, їм виплачували «комісійні».

Дісталося на горіхи від міністра і працівникам служби громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб. Юрій Луценко повідомив, що працівники паспортного столу незаконно легалізовували іноземних громадян.

Під час проведення комплексної перевірки викрито і чимало підпільних цехів по виготовленню порнопродукції, які тривалий час не «бачили» працівники місцевої міліції.

Міністр звернув увагу на недоліки в роботі державтоінспекції. Це і використання спецмаячків не за призначенням, і незаконне реєстрація держномерів, контролювання проходження вантажівок за певну винагороду тощо.

Всі ці грубі порушення законності з боку окремих працівників міліції, на жаль, не були вчасно поміченими обласним підрозділом внутрішньої безпеки, який покликаний здійснювати контроль за діяльністю працівників міліції, перевіряти сигнали про можливі порушення ними законності.  Тож у зв‘язку з тим, що цей підрозділ вийшов з-під контролю керівництва ГУМВС в Харківській області, Юрій Луценко озвучив наміри щодо підпорядкування внутрішньої безпеки області безпосередньо міністерському главку - Службі внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС України.

 

Присутні на колегії члени комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією депутати Верховної Ради Ігор Калєтнік, Олександр Ребеко та Володимир Ар‘єв висловили свою точку зору щодо проведення та результатів комплексної перевірки. Зокрема, голова комітету Ігор Калєтнік наголосив, що саме бездіяльність правоохоронних органів послужила причиною перевірки, яку провели на Харківщині, комітет і надалі буде слідкувати за тим, як усуватимуться виявлені недоліки. Як зазначив Володимир Ар‘єв, саме завдяки втручанню нардепів «справа зрушила з мертвої точки». Було забезпечено все, щоб перевірка здійснювалася ефективно, правомірно, щоб не було політичного тиску. «Комітет стояв і стоятиме на захисті правоохоронців, однак він буде досить суворий до тих, хто переступив межу Закону» , наголосив Калєтник.

За результатами засідання колегії стосовно тих, хто скомпрометував себе негідними вчинками, вжито відповідних заходів. Так Наказом МВС, який підписав міністр, відсторонено від займаних посад на місяць сорок працівників міліції, в тому числі двох заступників начальника обласного главку. За результатами службової перевірки щодо працівників ДАІ, «Беркута», ДСО та БНОН, які брали участь у незаконній діяльності, буде прийнято остаточне рішення. Подальшу долю цих працівників міліції, зокрема щодо перебування на службі та призначення відповідного покарання за незаконну діяльність, буде вирішено під час наступної колегії МВС, яка відбудеться 20 червня в Запоріжжі. До речі, напередодні проведення сьогоднішнього засідання колегії МВС за ініціативи начальника ГУМВС України в Харківській області звільнено з органів внутрішніх справ 74 працівники міліції.

ДЗГ та МД МВС України

 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Дмитрий Медведев в президентской резиденции в Горках. Медведев - любитель Дип Пепл и Рони Джеймса Дио. К тому же, как видно, знает толк в технике хай-энд.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: