ТЕМА

В українському ГУЛАГу за 10 днів - четверо трупів

09 июня 2008 | 14:46

Вінницька правозахисна група продовжує отримувати інформацію про катування та приниження, яких зазнають засуджені системи українського ГУЛАГу Державного департаменту України з питань виконання покарань


На минулому тижні cталися два випадки самогубств, які мали місце у стрижавській ВК №81 (Вінницька область), а загалом протягом десяти останніх днів в Україні позбавили себе життя четверо засуджених.

За останню добу до Вінницької правозахисної групи надійшла інформація про масові побиття засуджених в стрижавській ВК №81, та в темнівській ВК №100 (Харківська область). Так, відповідно з інформацією, яка є в розпорядженні ВПГ, 7-8 червня співробітниками стрижавської ВК №81 було жорстоко побито таких засуджених: Гудзинський В.А., Целовальников Д.А., Моток А.А. – на тілах вказаних засуджених є сліди від побоїв, тому адміністрація колонії робить усе для того, аби не допустити для зустрічі з ними пресу та правозахисників. Причина побиття – незгода засуджених із жорстоким приниженням людської гідності з боку адміністрації колонії та попередження з боку засуджених про те, що вони вдаватимуться до акцій мирного протесту проти принижень людської гідності.

Вінницька правозахисна група отримала також інформацію про катування засуджених, що утримуються в темнівській ВК №100. Так наразі в ізоляторі колонії №100 знаходится більше 60 осіб, 7 червня катувань зазнали засуджені: Хованський Юрій, Шелупет Юрій, Титов Роман, Галеніщєв Ігор. Серед методів катування, які застосовуються до засуджених: побиття руками і ногами, замотування рук і ніг в вологі рушники, що викликає важкий біль після висихання рушників, «розтяжка», «прив'язування до батареї наручниками». В результаті наразі в ВК №100 склалася тривожна ситуація, коли велика кількість засуджених готова до вчинення акцій мирної непокори, зокрема шляхом членоушкодження та суїцидів.

Ми наголошуємо на тому, що останнім часом надходження інформації про жорстокі порушення прав засуджених набуло масового та регулярного характеру. Керівництво Державного департаменту України з питань виконання покарань не виконує покладених на нього законом функції забезпечити дотримання щодо засуджених прав людини, зокрема і свободи від катувань та жорстокого поводження.

Ми просимо Уповноваженого ВР України з прав людини пані Карпачову Н.І. відвідати ВК №100 та ВК №81, зустрітися із засудженими, які вказані в цьому повідомленні, ми вимагаємо від Уряду України негайно розглянути питання про ситуацію в установах системи кримінальних покарань та про відповідальність керівництва ДДВП.

Ми просимо представників ЗМІ вимагати надання можливості відвідати вказані колонії та зустрітися із засудженими.     

 
Координатор Вінницької правозахисної групи
Дмитро Гройсман

комментарии [1]

14.06.2008 12:25     гражданин я помню, как за свою должность дралась корпачева, как ее поддерживала ПР. почему сегодня правозащитники не могут к ней достучаться. разве не еепрямая обязанность обеспечить доступ прессы, и общественности. любой человек, оказавшись по ту сторону свободы-никто.А этот луцик тоже не знает, что между СИЗО и ГЕСТАПО нет разницы? он занимается только тем, где можно пиариться.
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: