ТЕМА

На Вінничині після побиття вєртухаями, двоє ув"язнених заподіяли собі каліцтва

20 июня 2008 | 13:54

З початку червня цього року двоє засуджених ВК №81, що на Вінниччині вчинили самогубства. Адміністрація кримінально-виконавчої системи підтвердила факт надзвичайної події лише після оприлюднення інформації про самогубства Вінницькою правозахисною групою. Загиблих поховали на території тюремного кладовища, про результати розслідування обставин та причин, що могли сприяти самогубствам громадськості повідомлено не було.


19 червня Вінницька правозахисна група отримала інформацію про чергову надзвичайну подію у ВК №81. Цього разу нам повідомили про те, що протестуючи проти нелюдського ставлення адміністрації ВК №81, засуджені Шевченко Сергій та Іванишин Денис скоїли акти самокаліцтва, заподіявши собі різані рани. Актам самокаліцтва, за інформацією, що надійшла до ВПГ, передувало побиття вказаних засуджених співробітниками колонії. Наразі засуджені Шевченко та Іванишин утримаються в дільниці підсиленого контролю, медична допомога в повному обсязі їм не надається. В ситуації, коли пенітенціарна система залишається закритою для громадського контролю, коли неможливе ефективне представництво інтересів засуджених в оскарженні до суду протиправних дій адміністрації пенітенціарних установ, неможливо здійснити незалежну об‘єктивну перевірку повідомлень про порушення прав засуджених, що надходять з колонії, тюрем та СІЗО України. Досі немає інформації про результати скарг засуджених Маргарит та Карпенко, які раніше цього місяця повідомляли про фізичне насильство з боку адміністрації.

       

Вінницька правозахисна група висловлює вважає що два випадки самогубства протягом одного місяця у ВК №81, регулярні повідомлення про застосування фізичного насильства та приниження людської гідності щодо засуджених у вказаній колонії мають стати підставою для перевірки неупередженою та незалежною від керівництва Державного департаменту України з питань виконання покарань комісією, до участі в роботі якої необхідно включити представників правозахисних громадських організацій, надавши членам комісії можливість провести із засудженими зустріч без присутності представників адміністрації колонії для того, аби належним чином документувати можливі факти порушень прав засуджених без загрози подальших репресій щодо скаржників. Нами направлено звернення до Першого віце-прем‘єр-міністра України О.В.Турчинова з вимогою негайно направити до ВК №81 урядову комісію із залученням представників ЗМІ та правозахисних організацій для перевірки повідомлень про грубі та систематичні порушення прав засуджених, приниження їхньої людської гідності, застосування щодо них незаконного насильства.

      
Ми просимо Уповноваженого ВР України з прав людини Н.І Карпачову долучитися до проведення перевірки повідомлень про порушення прав засуджених в ВК№81. Вінницька правозахисна група продовжить моніторинг за дотриманням прав засуджених та буде і надалі надавати засудженим, права людини яких порушуються, безкоштовну та конфіденційну допомогу.



комментарии [2]

30.06.2008 12:02     ТЕМА Правозащитники: Харьковская правозащитная группа, Винницкая правозащитная группа, Карпачева - омбудсмен, прокуратура, пресса. Пишите заявления, пикетируйте Департамент, администрацию президента...
29.06.2008 23:14     Борис У меня браьа сечас убивают на 46 ИНВАЛИДСКОЙ ТЮРМУ В Днепропетровской области и ничего нельзя сделать,
посоветуйте мне куда обратится
[email protected]
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Раздеваться любят не только украинские девушки

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: