ТЕМА

Цезій та уран в Україні майже у вільному продажу

07 июля 2008 | 11:41

В Україні затримані торгівці радіоактивними матеріалами.


  Нещодавно до ГУБОЗ МВС України надійшла оперативна інформація про те, що декілька учасників організованого злочинного угруповання намагаються продати за 5 млн. доларів партію цезію та збагаченого урану.

       В результаті оперативної комбінації працівників ГУБОЗ МВС України та УБОЗ УМВС України в Черкаській області під час спроби збуту радіоактивних матеріалів було затримано двох зловмисників. А саме: мешканця Дніпропетровська (1956 р.н.), перебуває на консульському обліку посольства України в Німеччині, а також  уродженця Черкас (1971 р.н.), начальника служби безпеки черкаської філії комерційного банку.

        Як розповів заступник начальника управління по боротьбі з організованими групами та злочинними організаціями ГУБОЗ МВС Едуард Свінціцький, зловмисників було затримано на Золотоніському кругу кільцевої дороги траси «Бориспіль-Запоріжжя». Небезпечний вантаж вони перевозили у власному автомобілі марки «Хонда-Акорд» з Дніпропетровську на територію Черкаської області. Під час огляду авто та особистого огляду затриманих було виявлено та вилучено колбу з маркуванням «isotoрes» в пакеті сірого кольору та конусоподібну колбу в пакеті синього кольору, в яких знаходилася речовина.

        За результатами вимірювання потужності поглиненої дози зовнішнього гамма-випромінювання та щільності потоку бета-частинок, проведеного Черкаською обласною санітарно-епідеміологічною станцією, зареєстровано перевищення щільності потоку бета-частинок від досліджених об’єктів в 5 та 21 раз, тобто у вилучених колбах була порошкоподібна радіоактивна речовина. Наразі радіоактивні матеріали  для подальшого експертного дослідження передано до Київського спецкомбінату «Родон».  

        За даним фактом Слідчим управлінням УМВС України в Черкаській області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.265  (носіння, зберігання радіоактивних матеріалів (радіоактивних речовин) без передбаченого законом дозволу, вчинений групою осіб) Кримінального кодексу України.

        Зловмисників затримано згідно ст. 115 Кримінально-процесуального Кодексу  України. Сьогодні суд має вирішити питання щодо обрання їм міри запобіжного заходу.

        За словами Едуарда Свінціцького, вилучені радіоактивні матеріалами зловмисники намагалися реалізувати як пробну партію, щоб налагодити нелегальний канал їхнього подальшого збуту. Наразі триває операція із встановлення місцезнаходження та вилучення решти радіоактивних матеріалів, а також пошук шляхів їхнього надходження у «тіньовий» обіг. З цією метою проводяться обшуки за місцем проживання затриманих та ймовірних місць зберігання радіоактивних матеріалів.

 

Прес-служба ГУБОЗ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: