ТЕМА

Балога застукав Тимошенко на любові із комуністами

28 июля 2008 | 13:02

Тісні взаємини між БЮТ і комуністами все чіткіше окреслюють контури нової більшості у Верховній Раді - Віктор Балога


По завершенні парламентських канікул, цілком імовірно, у Верховній Раді може утворитися нова коаліція з фракцій БЮТ, Компартії та частини фракції блоку «Наша Україна - Народна самооборона». Про перспективу утворення такої конфігурації більшості сьогодні заявив Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога. За його висновками, підставами для втілення такого сценарію є останні голосування у ВР щодо резолюції про недовіру Кабінету Міністрів і змін до Держбюджету, активні непублічні консультації між представниками обох політичних сил та очевидний дрейф частини депутатів від «НУ-НС» на сторону БЮТ.
На думку В.Балоги, показовою є роль фракції комуністів у неприйнятті Радою рішень із питань, які мали важливе значення для Кабінету Міністрів під керівництвом Ю.Тимошенко. Адже саме народні депутати від КПУ не дали жодного голосу за відставку уряду, попри рішучість їхнього партнера - Партії регіонів - оголосити вотум недовіри нинішньому складу Кабміну. Так само не голосували комуністи за ухвалення скорегованого Держбюджету, в чому насправді уряд був не зацікавлений, попри відверто популістські заяви Ю.Тимошенко, яка одразу ж скинула з себе відповідальність за бюджетний провал. Прем'єр-міністр вже зробила перший транш оплати Компартії за надані послуги, призначивши нещодавно партійних функціонерів на високі посади в МВС і Держлісгоспі. Отже, фракції комуністів і БЮТ продовжили давню та плідну традицію взаємовигідного співіснування, в основі якого - стратегія спільних дій задля досягнення спільних цілей.
На тлі цього блок «Наша Україна - Народна самооборона» уражений внутрішніми протиріччями, оскільки значна частина депутатів вже давно не приховує свого тяжіння до БЮТ, а керівництво фракції нічого не змогло протистояти таким відцентровим явищам. Саме за участю явних симпатиків БЮТ, які зараз перебувають у «НУ-НС», і формуватиметься нова більшість у Верховній Раді з початком осіннього політичного сезону.
«Блоку «Наша Україна - Народна самооборона» варто згадати недавні події 2006 року, коли соціалісти на чолі з О.Морозом пішли на корисливу зраду ідей і принципів Майдану та здалися на милість Партії регіонів. Зараз у коаліції в ролі зрадників демократичних цінностей опиняється БЮТ, який зі своїх кон'юнктурних міркувань все частіше йде на ситуативні союзи з комуністами - виразниками ідеології, яка суперечить інтересам незалежності України та основам демократії. Тобто всередині демократичного табору зараз тривають процеси, які дзеркально відображають події дворічної давнини. Перед цілком реальною загрозою нової зради в нинішній коаліції «НУ-НС» потрібно зробити необхідні висновки, оскільки виборці не голосували за потенційних зрадників, а «нашоукраїнці» вибороли представництво у Раді, серед іншого, як майбутні учасники демократичної більшості».
Глава Секретаріату звернув увагу на ще один елемент, який свідчить про пошук БЮТ союзників поза коаліцією - це фактична підтримка позиції народного депутата Д.Жванії у справі про отруєння кандидата на посаду Президента України В.Ющенка. Заяви депутата з «Народної самооборони», очевидно, грають на руку опозиційній Партії регіонів і комуністам. Підтримуючи Д.Жванію, БЮТ і Ю.Тимошенко у такий спосіб зміцнюють позакоаліційні сили. З огляду на це позиція блоку «НУ-НС» виглядає непереконливою, бо поодинокі невиразні заяви щодо дій Д.Жванії не можуть замінити конкретної реакції на його останні вчинки. Поки бездоказові висловлювання одного з фігурантів резонансної справи залишаються без належних наслідків, зокрема, для його членства у фракції.
Оцінюючи останні події політичного життя в країні, В.Балога вказав на неучасть Прем'єр-міністра у державних заходах із відзначення 1020-ї річниці Хрещення Київської Русі. Ю.Тимошенко пояснювала свою відсутність різними причинами: спочатку йшлося про хворобу, потім про якісь інші важливі обставини, далі - про відпустку. «Можливо, річ у тім, що керівник уряду дотримується не православної, а якоїсь іншої віри, скажімо, синтоїзму чи буддизму? Адже заявлена відпустка не завадила їй прибути в зону повені на Прикарпатті, де на той час вже знаходився її заступник О.Турчинов разом із міністрами. Звісно, коли йдеться про боротьбу за прихильність електорату, довіра до першого віце-прем'єра одразу забувається».
Керівник президентського Секретаріату відзначив, що Прем'єр-міністр продовжує свідомо провокувати конфлікти з Президентом. Декларуючи на європейських форумах прагнення до нормальних, конструктивних взаємин із Главою держави, Ю.Тимошенко на ділі не оминає жодної нагоди, щоб створити привід для загострення стосунків із В.Ющенком. Зокрема, сьогодні Прем'єр призначила на 12.30 засідання уряду, добре знаючи, що на 13.30 скликається засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому буде розглянута ситуація в зоні стихійного лиха. «Отже, для Брюсселя - риторика миру і злагоди, а для країни - перманентне протистояння у руслі розпочатої президентської кампанії. Така поведінка не личить навіть для шлюбів з розрахунку, не кажучи вже про те, за якими правилами етики і етикету має діяти державний службовець високого рангу», - підбив підсумок В.Балога.

http://www.president.gov.ua/news/10776.html



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: АР

26 апреля. Эпизод автогонки в Талладеги. Выиграл гонку Брэд Кеселовски (Chevrolet). Он же устроил аварию, результаты которой на снимке. Летает в воздухе машина Карла Эдвардса, которой попробовал не пропустить Брэда на первое место. Эдвардс прилетел в заградительную сетку, пострадали семеро зрителей, которые были доставлены в больницу с переломами.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: