ТЕМА

Суд не задовільнив позов начальника колонії до правозахисника

29 июля 2008 | 10:27


Пшик, яким завершилося слухання позову про захист честі, гідності та ділової репутації Стрижавської виправної колонії №81 Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області є симптомом гострої інтелектуальної недостатності усієї пенітенціарної системи України.
Колонія вимагала від правозахисників спростувань інформації про порушення прав в‘язнів, до незалежної та справедливої перевірки якої закликали правозахисники, одночасно колонія намагалися «взути» правозахисників на сто тисяч гривень, так високо оцінивши свої моральні страждання так шкоду для неіснуючих честі та гідності.
Розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду матеріали позовної заяви, поданої колонією до Вінницької правозахисної групи, суддя А.Ю.Зайцев встановив, що автор позову – Заслужений юрист України, Начальник колонії, полковник внутрішньої служби Магомед Расулович Магомаєв подав позов із грубим порушенням правил підсудності, що унеможливило розгляд позову судом загальної юрисдикції. Позовну заяву колонії суд залишив без розгляду.
Перший за історію України судовий позов державної установи до правозахисної громадської організації продемонстрував усю глибину «бєспрєдєлу» системи. Виявилося, що державна установа сплатила 5000 гривень державного мита не за бюджетні гроші, а з грошей, зароблених засудженими. Платником судового збору була не колонія, а підприємство при колонії, де працюють засуджені, тобто фактично Магомед Магомаєв, який незаконно, всупереч вимогам Ст.13 ЗУ «Про державну кримінально-виконавчу службу» суміщає посаду Начальника Стрижавської колонії №81 та Керівника підприємства вказаної колонії, спрямував зароблені засудженими кошти на оплату судового збору за безграмотно складений позов про захист неіснуючих честі та гідності, який згодом був залишений судом без розгляду.
Вінницька правозахисна група вітає справедливе рішення Ленінського районного суду м.Вінниці. Ми зазначаємо, що попри заклики громадських організацій в Україні та за її межами, Уряду України не вистачило мужності та мудрості щоби відкликати безглуздий та непорядний судовий позов, спрямований на переслідування правозахисників за їхню статутну діяльність.
Нам особливо приємно відзначити, що десятки громадян України та громадських організацій проявили солідарність з ВПГ в нашій боротьбі за право захищати права інших. Ми обійшлися без грантових коштів, без підкилимного лобіювання «любих друзів», нам вистачило сил перемогти без сумнівної «солідарності конструктивних правозахисників», для яких в обслуговуванні влади поєдналися хобі і професія.
Для нас була важливою солідарність закордонних колег та доброзичлива увага Уповноваженого ВР України з прав людини Ніни Іванівни Карпачової.
Ми знаємо, що репресії щодо правозахисників та незалежних громадських активістів лише починаються. Ця влада цінить права людини не більше, ніж попередня, для неї правозахисники – це більмо в оці і геморой одночасно. Проте бути більмом і гемороєм для влади, яка масово і брутально порушує права людини – наша місія та предмет нашої гордості.
Жертви порушень прав людини можуть розраховувати на наш професіоналізм і відданість, а колеги-правозахисники – на нашу солідарність та доброзичливість.

Координатор Вінницької правозахисної групи
Дмитро Гройсман


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

Самые длинные челны - у русских. Яхта "А" российского бизнесмена Андрея Мельниченко пришвартовалась в порту Осло на пути в Берген. Ее стоимость - 300 млн долларов.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: