ТЕМА

Ющенко заговорив в Тбілісі про "колективну модель безпеки". коротше: про НАТО

13 августа 2008 | 01:11

Ющенко: формат участі миротворців у врегулюванні ситуації у Грузії має бути серйозно вдосконалено


http://www.president.gov.ua/news/10929.html

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що план мирного врегулювання південноосетинського конфлікту буде прийнятий найближчим часом. Про це він заявив сьогодні в інтерв'ю українським та закордонним журналістам у Тбілісі після мітингу на підтримку єдності Грузії. «Найголовніше про що сьогодні можна говорити - процес нормалізації ситуації розпочався», - підкреслив Глава держави. На думку Віктора Ющенка сьогодні вже є сигнали, які дають змогу говорити про певний прогрес у цьому напрямку та сподіватися на успішне розв'язання конфлікту.
Говорячи про заплановану на сьогодні зустріч у Тбілісі за участю лідерів демократичних країн Президент наголосив: «Наша мета - сформувати основу для нормальних переговорів і врахувати всі особливості, всі позиції сторін, які потрібні для мирного врегулювання. Очевидно, - зазначив Глава української держави, - для грузинської сторони «над актуальним» залишається питання територіальної цілісності».
Другою чутливою темою для Грузії Віктор Ющенко назвав питання участі у врегулюванні конфлікту миротворчих контингентів з незаплямованою репутацією. «Зрозуміло: якщо миротворці почали стріляти по людях, вони не заслуговують на довіру», - сказав Президент України, нагадавши, що українська сторона кілька днів тому вже наголошувала на важливості серйозного вдосконалення формату участі миротворців у врегулюванні ситуації у Грузії. «Сьогодні треба говорити про те, що миротворчу формулу потрібно серйозно інтернаціоналізувати, робити більш відкритою, доступною для інших країн... Переконаний, що такі країни, як і Україна, з готовністю могли б представити в рамках міжнародного мандату свій миротворчий корпус для демонстрації чітких гарантій виконання тих зобов'язань, які можуть бути прийняті у найближчий час», - зазначив Глава держави.
Президент також висловив переконання, що останні події у Грузії привели міжнародну спільноту до розуміння важливості переосмислення багатьох компонентів сучасної політики в тому числі й у безпековому секторі. «Ситуація показала: територія у якої немає колективної моделі безпеки не може встояти перед викликом - знаходиться у колосальних ризиках; тоді політика розуму, діалогу, може легко змінитися на політику сили», - підсумував Віктор Ющенко.


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: