ТЕМА

Ющенко анонсував План великих відкатів

19 августа 2008 | 13:35


Президент України Віктор Ющенко проводить засідання Ради національної безпеки і оборони. Засідання присвячене ходу робіт із ліквідації наслідків стихійного лиха у 6 областях, окремі місцевості яких оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації.
На початку засідання Президент подякував за величезну роботу, яка зроблена зусиллями працівників Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров'я, органів місцевої влади. Також, за оцінкою Президента, в цілому організовано було проведено було роботу із надання компенсацій збитків від стихії.
Водночас, Президент відзначив недостатнє технічне та фінансове забезпечення МНС та Міноборони. Він доручив міністрам протягом двох тижнів надати пропозиції щодо змін до державного бюджету 2008 року, які необхідні для технічного укріплення цих міністерств.
Президент також звернув увагу на проблему отримання бюджетних коштів, передбачених змінами до бюджету, на ведення відновлювальних робіт, зокрема, транспортної інфраструктури. Повне фінансування не отримала Державна служба автомобільних доріг, яка відбудовує зруйновані стихією автошляхи, що є однією із ключових задач у постраждалих регіонах. Причиною цього є відсутність затвердженого пооб'єктного фінансування робіт: самі кошти передбачені окремим законом і знаходяться на рахунках Державного казначейства.
«Я звертаюся до Уряду, до Прем'єр-міністра, міністрів, від яких це залежить, з проханням: будь-ласка, у 24 години дайте фінанси, доведіть пооб'єктну розбивку», - сказав Президент, підкресливши, що «абсолютна більшість робіт здійснюється сьогодні без фінансування».
Коментуючи тему фінансування відновлювальних робіт у зоні стихійного лиха, Президент попередив про сувору відповідальність за зловживання тими коштами, які надходять на ці цілі.
Зокрема, Рахункова палата має здійснювати щоденний моніторинг використання цих коштів на територіях. Це буде закріплено у сьогоднішньому рішенні РНБО.
«Я хотів би попередити: як тільки мені буде відомо перший факт, коли під килимом тратите державні гроші нераціонально, ви будете мати серйозну відповідальність в РНБО і органах прокуратури. Не дай Бог, ви на людському горі будете продовжувати ту практику, до якої звикли», - заявив Президент. Рахункова палата також має надати інформацію про підрядників, які ведуть відповідні роботи у постраждалих від повені територіях.
Президент припустив, що процедура відбору підрядників є закрита і часто не є раціональна.
«План великих «відкатів», очевидно, наступає», - прокоментував цю ситуацію Президент. Він звернувся до генерального прокурора та Рахункової палати взяти чіткий контроль над цим. Ця позиція буде також відображена у рішенні РНБО.
У цьому контексті Президент звернув увагу Генпрокуратури на необхідність реагувати на екологічні порушення, які існують у областях, що постраждали від стихії. Зокрема, йдеться про незаконну промислову вирубку лісу. «Немає елементарного екологічного порядку, звітності, публічних стосунків із бюджетом», - сказав Президент.
Говорячи про відповідальність влади за роботи із подолання наслідків стихії, Президент знову попередив голів місцевих державних адміністрацій про персональну відповідність за зведення житла для постраждалих від стихії родин.
«Я буду приймати рішення про перебування голів місцевих адміністрацій на посадах, якщо до 15 листопада той об'єм робіт, який буде потрібний по новому житловому будівництву, не буде проведений», - сказав Віктор Ющенко.
Завершуючи свій виступ, Глава держави подякував за допомогу, яка надається постраждалим від повені, від приватних осіб та комерційних структур, які таким чином підтвердили свою готовність до соціальної місії у суспільстві.
«Вдвічі приємно, що це бізнесові структури із східної України. я думаю, це хороший приклад того, коли різні частини бізнесу, які працюють в різних частинах України, консолідуються і дають таку знакову колосальну гуманітарну допомогу. В значній частині нашого бізнесу з'являється чітке соціальне обличчя», - сказав Президент. Він запропонував подякувати таким компаніям від імені держави.
Президент запропонував заслухати звіти голів ОДА і звіт керівника штабу з організації проведення відновлювальних робіт і звернувся до членів РНБО і


http://www.president.gov.ua/news/11007.html



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Reuters

Чили. Гроза и молнии, вызванные извержением вулкана.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: