ТЕМА

Депутат Калєтнік хоче зняти СБУ-шника Тіберія Дурдинця

05 сентября 2008 | 08:56


Заява народного депутата  Ігоря Калєтніка

«Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією оскаржить у Адміністративному суді України Указ Президента України від 19 жовтня 2007 року про призначення Дурдинця Тиберія Юрійовича заступником Голови - начальником Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України», - заявив 4 вересня 2008 року голова цього Комітету, народний депутат України Ігор Калєтнік. За його словами, призначення Дурдинця Т.Ю. було здійснено без необхідного погодження у Комітеті Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, що є грубим порушенням вимог Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з корупцією і організованою злочинністю». Відтак, ще 16 січня 2008 року рішенням Комітету було запропоновано СБУ направити до Верховної Ради України подання та інші документи для погодження зазначеного кадрового призначення, а також необхідні документи щодо структури, штатної чисельності і фонду оплати праці працівників Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України для здійснення необхідних погоджень. Утім, ці рішення Комітету керівництвом Служби безпеки України до цього часу не виконані.

Як заявив І. Калєтник, таке сумнівне, з юридичної точки зору, призначення Дурдинця Т.Ю. призвело до того, що під виглядом реорганізації спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України проводиться безпідставне звільнення досвідчених й професійних кадрів, а на їх місця призначаються службові особи, які на своїх попередніх посадах недостатньо ефективно протидіяли проявам організованої злочинності і корупції та не мали відповідного досвіду. Наприклад, начальник головного відділу по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Управління СБУ в Одеській області Ременяк С. за неналежне виконання своїх обов’язків на підставі трьох подань Генеральної прокуратури України був звільнений із займаної посади, що, у подальшому, не завадило йому обійняти вищу посаду – т.в.о. начальника 2 Управління Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України. Практично така ж ситуація склалася і при призначенні на посаду заступника начальника Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України Кабаля В.

Саме тому за останньому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією було, зокрема, вирішено:

- звернутися до Президента України із пропозицією про скасування Указу Президента України про присвоєння Дурдинцю Т.Ю. звання генерал-майора, у зв’язку із його незаконним перебуванням на посаді заступника Голови - начальника Головного управління по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України;

- звернутися до Верховного Суду України з пропозицією про скасування Указу Президента України про присвоєння Дурдинцю Т.Ю. звання генерал-майора, а також постановлених судами усіх рівнів судових рішень щодо надання дозволів на проведення заходів, що тимчасово обмежують права і свободи громадян, які підписувалися Дурдинцем Т.Ю., як керівником спецпідрозділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю, та недопущення таких рішень у подальшому.

- звернутися до Генеральної прокуратури України з пропозицією скасування всіх документальних правочинів, які погоджені або підписані Дурдинцем Т.Ю.;

«Кадрова вакханалія в органах державної безпеки призвела до того, що ні для кого зі службовців Служби безпеки України вже не є секретом, що для стрімкого просування по службі не потрібно виявляти професійні та моральні якості, а необхідно мати або низькі показники боротьби з проявами організованої злочинності і корупції, або мати походження із Закарпаття», - зазначив народний депутат України Ігор Калєтнік.

За повідомленням Голови Комітету, з метою вивчення ефективності роботи спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю Служби безпеки України за період керівництва ними Дурдинцем Т.Ю., у найближчий час буде проведено спільне засідання Колегії Служби безпеки України та Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: .

photo and create by Jason deCaires Taylor.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: