ТЕМА

Автора "Еліти-цент" проводжали у Швейцарії - 400 поліцейських, зустрічали в Україні - 200

09 октября 2008 | 17:54


Юрій Луценко: «Від технічних виконавців фінансової афери «Еліта-Центр» очікуємо почути імена «покровителів» цих злочинних дій»
 
Сьогодні в Україні приземлився літак з екстрадованим до нашої країни одним із організаторів сумнозвісної компанії «Еліта-Центр» Олександром Шаховим (Волконським).
Як повідомив під час прес-конференції Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, для контролю процедури екстрадиції в Україні були вжиті безпрецедентні заходи безпеки, до яких було залучено понад 200 правоохоронців. Це пов‘язано з тим, що неофіційно з боку швейцарських колег надійшло повідомлення про підготовку ймовірного викрадення під час утримання у швейцарській в‘язниці громадянина Шахова, зокрема із залученням двійника та вертольота. Тож швейцарські правоохоронці значно посилили охорону українського підозрюваного, а також залучили до «проводів» Шахова майже 400 поліцейських.
У зв‘язку з посиленими заходами безпеки підозрюваного з аеропорту доставлено відразу до слідчого ізолятора, де згідно з законодавством, протягом 72 годин відбудеться виїзне засідання суду, яке й узаконить подальше його утримання під вартою. Загалом Шахову буде пред‘явлено звинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), санкції якої передбачають від семи до 12 років тюремного ув‘язнення.
Довідково:
Головним слідчим управлінням MBC України розслідується кримінальна справа, порушена стосовно службових осіб групи компаній «Еліта-Центр» Олександра Шахова (Волконського), Олега Шестака, Андрія Терентьєва та інших осіб, за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.
Досудовим слідством встановлено, що з вересня 2004 року по лютий 2006 року з метою заволодіння грошовими коштами громадян, Олександр Шахов, використовуючи паспорт громадянина України на ім'я Олександра Волконського, створив злочинну організацію та разом із Олегом Шестаком придбали декілька київських комерційних підприємств, які мали офіційно виділені Київською міською адміністрацією земельні ділянки для будівництва житлово-офісних комплексів, неофіційно назвав їх групою інвестиційно-будівельних компаній «Еліта-Центр», розмістивши їх офіси за однією адресою.
З метою залучення більшої кількості інвесторів до засобів масової інформації неодноразово було надано рекламу щодо продажу житлових та офісних приміщень за цінами, значно нижчими за ринкові.
Громадянам пропонувалося вкладати кошти для будівництва дев‘яти житлових об'єктів, розташованих у м. Києві за наступними адресами: вул. О. Шмідта, 34-42, вул. О. Шмідта 26-Б, 26-В, 26-Г, пр-т. Героїв Сталінграда, 7-Б, вул. Курнатовського, 7-Б, вул. П.Запорожця, 15-В, вул. Будівельників, 18-А, вул. Лабораторна, 12.
Таким чином, використовуючи придбані комерційні підприємства та документи на відведення земельних ділянок, Олександр Шахов разом з Олегом Шестаком, Андрієм Терентьєвим та іншими особами організували отримання від громадян грошових коштів під виглядом інвестування будівництва житлових будинків в різних районах міста Києва. Найбільше таких угод уклав Олег Шестак, трохи менше договорів підписав Андрій Терентьєв, найменшу кількість своїх підписів під «елітними» документами поставив Олександр Шахов. Однак отримані від громадян 382455 334, 88 гривень на будівництво житла не використали, а заволоділи ними, розпорядившись на власний розсуд, та зникли. Люди ж залишилися і без грошей, і без житла. На сьогодні з відповідними заявами до правоохоронців звернулася 1751 особа, які потерпіли від злочинних дій аферистів. Однак ця цифра не остаточна, цілком ймовірно, що кількість ошуканих більша. Наразі всі, хто потерпів від квартирних шахраїв, поки не завершене розслідування в кримінальній справі та вона не передана до суду, ще можуть звернутися з відповідними заявами до правоохоронців.
У лютому 2006 року Олександра Шахова (Волконського), Олега Шестака та Андрія Терентьєва було оголошено у міждержавний розшук.
Першим, із активних членів злочинної організації, затримали Андрія Терентьєва, який, будучи посадовою особою, протягом 2004-2006 років уклав 893 договори про дольову участь у будівництві з 749 громадянами на підставі яких, внаслідок чого злочинна організація заволоділа коштами громадян на суму понад 176 млн. грн. Досудове слідство по кримінальній справі, порушеній стосовно Терентьєва, закінчено та у квітні 2007 року направлено до суду. Стосовно затриманого обрано запобіжний захід - тримання під вартою.
16 жовтня 2007 року до Головного слідчого управління МВС України надійшло повідомлення про те, що НЦБ Інтерполу в Швейцарії під час проходження паспортного контролю в аеропорту міста Женеви 15.10.2007 затримали громадянина Олександра Волконського, він же (Шахов). Використовуючи підроблений ізраїльський паспорт, Олександр Шахов намагався перетнути швейцарський кордон. Закінчити проведення досудового слідства ГСУ зможе після екстрадиції Шахова до України.
Ще один з організаторів афери Олег Шестак наразі перебуває у міжнародному розшуку.
 
ДЗГтаМД МВС України.


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

Судді розглядають кота, представленого на виставці "CFA Cat Show", в Києві в неділю, 11 лютого 2007 р. У виставці взяли участь близько 300 котів з України, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів, США, Латвії, Естонії та інших країн. Фото Сергія Светлицького

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: