ТЕМА

ДВБ МВС розповіло про себе та про вбивство затриманого у Прилуках

10 октября 2008 | 10:10

За девять місяців цього року на виконання завдань, поставлених керівництвом держави та уряду, було проведено понад 7,5 тисячі оперативно-профілактичних заходів з перевірки організації службової діяльності органів і підрозділів внутрішніх справ. За встановленими порушеннями і недоліками проведено понад 1700 службових розслідувань, за результатами яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 4300 працівників, з яких 389 звільнено з органів внутрішніх справ.


Стосовно працівників органів внутрішніх справ складено та направлено до суду 413 адміністративних протоколів за порушення Закону України «Про боротьбу з корупцією», з них за матеріалами внутрішньої безпеки 132 протоколи та 107 протоколів за матеріалами СВБ складено прокуратурою.
 
Рішеннями судів до адміністративної відповідальності за вчинення корупційних діянь притягнуто понад 350 працівників міліції, в тому числі 99 –за протоколами СВБ.
 
Цього року за матеріалами внутрішньої безпеки порушено 455 кримінальних справ ( за аналогічний період минулого року – 286).
 
Особливе занепокоєння керівництва служби та Міністерства викликають порушення конституційних прав громадян під час виконання працівниками міліції свої службових обов‘язків. За такими фактами цього року порушено 123 кримінальні справи. Це – незаконне затримання громадян та спричинення їм тілесних ушкоджень, незаконне проведення обшуку й заволодіння майном громадян, незаконне притягнення до кримінальної й адміністративної відповідальності та незаконне утримання.
 
Досить жорстка позиція МВС щодо порушників законності та тих, хто вчасно не припинив злочинні дії підлеглих. Так з початку року стосовно керівників різних рівнів порушено 64 кримінальні справи, що становить 14 відсотків від їх загальної кількості.
 
Згідно з Законом України «Про звернення громадян» підрозділами внутрішньої безпеки на місцях опрацьовано понад 7,8 тис. звернень про неправомірні дії працівників міліції. За результатами перевірок порушено 112 кримінальних справ, складено 31 адмінпротокол про корупційні діяння, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 631 посадовця, 74 – з органів внутрішніх справ звільнено.
 
«Громадяни звертаються до нас як на телефон довіри, так і надсилають письмові звернення, і, на жаль, дуже велика кількість цієї інформації підтверджується. З одного боку це говорить про довіру до служби внутрішньої безпеки, з іншого - прикро, що такі факти підтверджуються», - зазначив перший заступник начальника ГУБОЗ МВС України – начальник СВБ Василь Слободяник.
 
Один з прикрих випадків, який вимагав втручання працівників СВБ, мав місце нещодавно в Кіровському райвідділі міліції Кіровограда. За підозрами у злочині, передбаченого статтею 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу, до райвідділу було доставлено громадянина, азербайджанця за національністю. Через сім годин після затримання підозрюваний знепритомнів, до нього негайно були викликані лікарі швидкої допомоги, однак ті лише констатували смерть. Як повідомив Василь Слободяник, на місце негайно виїхали працівники внутрішньої безпеки Кіровоградського відділу СВБ, здійснювалися оперативні відпрацювання. Наступного дня була проведена судмедекспертиза, до якої було залучено три судмедексперти, одних з яких - лікар-азербайджанець. Зокрема, як наголосив начальник СВБ, під час її проведення були присутні представник від азербайджанської діаспори, прокурор області та начальник УМВС.
 
«Результати судмедекспертизи наразі знаходяться в прокуратурі, ми з ними досконало не ознайомлені, але попередній висновок - «постсерцева недостатність», - повідомив Василь Слободяник. Наразі службове розслідування триває.
 
Василь Слободяник повідомив і про попередні результати перевірки обставин трагічного випадку в місті Прилуки на Чернігівщині, коли затриманий помер у підрозділі боротьби з організованою злочинністю під час допиту. «Як тільки внутрішній безпеці стало відомо про цей випадок, на місце негайно виїхали працівники центрального апарату Міністерства та СВБ, - розповів керівник служби внутрішньої безпеки. - Провівши відповідні слідчі дії, ми зрозуміли, що ця інформація підтверджується».
 
Розслідує інцидент прокуратура Чернігівської області, служба внутрішньої безпеки здійснює оперативне супроводження. Наразі стосовно чотирьох працівників УБОЗ у Чернігівської області та спецпідрозділу «Сокіл»- судом продовжено термін затримання до 10 діб. «Є всі підстави вважати, що ці працівники міліції здійснили злочин, - повідомив Василь Слободяник. - Під час судмедекспертизи виявлено гематому головного мозку померлого, що й стало причиною смерті, і є підозра, що вона виникла внаслідок побиття під час допиту».
 
Не зважаючи на те, що прокуратурою ще не завершено розслідування цього трагічного випадку, МВС вже дало жорстку оцінку діям працівників міліції, як підозрюваним у скоєнні цього злочину, так і їхнім керівникам. Як наголосив Василь Слободяник, покарання за низьку виконавську дисципліну понесуть керівники, аж до заступника начальника УМВС в Чернігівській області, які вчасно не проконтролювали дії свої підлеглих, допустивши цим грубе порушення прав громадян, що межує зі злочином. За словами начальника СВБ, позиція МВС, і особисто Міністра, досить принципова - винні повинні понести відповідальність, а від тих, хто зловживає своїм службовим становищем, допускає злочинну халатність чи бездіяльність, міліція повинна принципово звільнятися.
 
 ДЗГтаМД МВС України


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

Кошмары нашего городка

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: