ТЕМА

ГУБОЗ стверджує, що у тих, хто його перевіряв, сталася істерика

06 ноября 2008 | 09:04


Заява прес-служби ГУБОЗ МВС України

 

У липні 2008 року Рахунковою палатою України проведено перевірку МВС України щодо фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією у 2007 році та І півріччі 2008 року. У ході перевірки вивчалися питання використання коштів за бюджетною програмою «Забезпечення заходів спеціальними підрозділами по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Міністерства внутрішніх справ України».

Мета згаданої програми - створення правових, організаційних і матеріально-технічних передумов для боротьби з організованою злочинністю, зміцненню законності та правопорядку, знешкодження організованих злочинних угруповань.

У 2007 році за цією програмою було виділено близько 1,5 млн. гривень. Аналогічне фінансування передбачено і в 2008 році. Це при тому, що, за розрахунками фахівців, мінімальна потреба для забезпечення роботи спецпідрозділів боротьби з організованою злочинністю - 50 мільйонів гривень, що було підтримано Комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Верховної Ради України.

Однак за останні десять років обсяги видатків Державного бюджету України за зазначеною бюджетною програмою зменшилися більше ніж у 10 разів (з 16,3 млн. грн. у 1998 році до 1,5 млн. грн. у 2008 році).

Зменшення із року в рік обсягів фінансування призвело до того, що на сьогодні технічними засобами спецпідрозділи БОЗ забезпечені лише на 15% від потреби.

Під час проведення у вересні 2008 року колегії Рахункової палати представники МВС України загострювали увагу на недостатності видатків Державного бюджету України на боротьбу з корупцією. Однак Голова РПУ Валентин Симоненко одноосібно дійшов до висновку, що кошти за зазначеною програмою МВС витрачені неправильно. Посилаючись на складення у 2008 році 1548 адмінпротоколів про корупцію. Після чого аналогічну думку висловили 2 члени колегії РПУ й було прийнято рішення доперевірити МВС. Хоча на інші потреби - заробітну плату та преміювання працівників спецпідрозділів БОЗ - жодної копійки з цих коштів не використано.

Заперечення МВС, що боротьба з корупцію не зводиться до складання адмінпротоколів, а передбачає виявлення злочинів з ознаками корупції, ніхто не почув.

Варто зазначити, що до кримінальної корупції (яка на сьогодні законодавчо не визначена, але найбільш негативно впливає на суспільні відносини та економіку країни) відноситься увесь спектр статей Кримінального кодексу України про посадові злочини.

За 10 місяців цього року МВС України задокументовано 15,4 тис. злочинів у сфері службової діяльності, серед яких 3,8 тис. фактів зловживання владою або службовим становищем, 755 - перевищення влади або службових повноважень, понад 2,5 тис. - хабарництва.

Слід також зазначити, що за останні 8 років середня сума хабара зросла від 5 тис. грн. до 57 тис. гривень. Загальна сума задокументованих хабарів становить понад 83 млн. грн.

Як ще інакше, ніж протидією корупції, можна назвати викриття факту отримання 5,2 мільйонів гривень хабара групою представників сільради за виділення 17 гектарів кримської землі?

Чи документування цього року 62 злочинів, вчинених працівниками судових органів та притягнення до кримінальної відповідальності 8 голів судів, 4 їх заступників та 16 суддів?

Крім того, міліцією викрито 6,9 тис. фактів привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Окрім фактів корупції цього року викрито також 355 організованих злочинних груп, серед яких 19 бандформувань.

Так, у місті Києві припинено діяльність озброєної банди, учасники якої вчиняли розбійні напади на власників антикваріату та колекціонерів коштовностей.

Водночас після додаткової перевірки МВС представники Міністерства на друге засідання колегії Рахункової палати з цього питання не запрошувалися.

Зважаючи на викладене, стає незрозумілим публічне звинувачення у витрачанні МВС та СБУ «не за призначенням» 267 мільйонів гривень бюджетних коштів, з яких на органи внутрішніх справ припадає лише 1,5 мільйони.

Виникає також запитання: чому Рахункова палата поінформувала ЗМІ про неоднозначні підсумки перевірки, а не направила відповідні матеріали до Генпрокуратури України, для прийняття рішення відповідно до закону.

Складається враження, що оприлюднення результатів так званої перевірки використання коштів «на боротьбу з корупцією» - це популістична акція, спрямована на підняття іміджу однієї структури за рахунок підриву іміджу правоохоронних органів України.

 

Прес-служба ГУБОЗ МВС України



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Noname

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: