ТЕМА

У НЕДІЛЮ: ШАЛЕНІ КИЯНИ ПРОТИ ШАЛЕНИХ ТАРИФІВ

07 ноября 2008 | 14:09


В неділю, 9 листопада, о 17:00 представники київської громади зберуться біля входу на станцію метро «Хрещатик» та Київської міської державної адміністрації, щоб театралізованою акцією висловити своє ставлення до невиправданого та раптового підвищення цін на проїзд у комунальному транспорті.
На думку активістів, без покращення якості транспортних послуг підвищення тарифів одразу вчетверо в ті дні, коли масові звільнення та підвищення цін на продукти й без того боляче б'ють по гаманцях людей, не може бути виправдане жодними посиланнями на «збитковість» транспорту: адже в усьому світі комунальний транспорт, як правило, є збитковим і дотується з бюджету. Перевезення пасажирів – не бізнес, а соціально необхідна функція, яка не має комерційних цілей, переконані маніфестанти.
До того ж, зазначають вони, київські рекламодавці платять шалені гроші за розміщення своєї продукції на комунальному транспорті. Прибутків від реклами, якби вони в повному обсязі надходили до відповідних бюджетів, «з головою» вистачило б на обладнання метро для потреб людей з фізичними обмеженнями, технічне оновлення рухомого складу, подальший розвиток транспортної мережі, підвищення заробітної платні співробітників метрополітену.
За даними ЗМІ, навіть у запропонованих підвищених офіційних тарифах за оренду рекламної площі закріплено сміховинні цифри: так, один квадратний метр реклами всередині вагона метро коштуватиме всього 28 грн. на місяць, а «брендування» цілої станції підземки – 53 грн. на місяць! Величезна різниця між офіційними та реальними цінами на рекламу спрямовується не в міський бюджет, а до кишень кількох чиновників і бізнесменів. Зокрема, реклама в метрополітені наразі приносить 10 млн. грн. на рік у бюджет міста, тоді як реальний ринок рекламних послуг у сегменті транспортної реклами в Києві експерти оцінюють у 1,5-2 млрд. грн. на рік! Більше того: враховуючи загальне підвищення вартості реклами на ТБ та зовнішніх носіях, розміщення реклами має просто озолотити як комунальний транспорт, так і міський бюджет.
На тлі таких можливостей особливо цинічно виглядають антисоціальні ініціативи міської влади, навколо яких згуртувались олігархи й політики всіх кольорів, представлені в міській раді. Розуміючи, що до наступних виборів ще довго чекати, вони не зважають ані на думку виборців, ані на заборону Антимонопольного комітету, який вимагає обґрунтування драконівських заходів.
Учасники акції протесту вимагають від міської влади скасувати ганебне рішення про підвищення тарифів на перевезення в комунальному транспорті, винести це питання на широке громадське обговорення, обладнати транспорт відповідно до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями, покінчити з корупцією в галузі розміщення реклами, а також прозвітувати про втілення планів розвитку інфраструктур альтернативних транспортних засобів, зокрема велосипедної. Доки це не буде зроблено, активісти закликають громадян до найрадикальніших заходів протесту.
Організатори акції не причетні до жодної з політичних партій або організацій.


Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: УНИАН

COMM Модель демонструє одяг з колекції дизайнера Віктора Кобилінського під час Міжнародного фестивалю моди "Київський подіум" в Києві в понеділок, 17 жовтня 2005 р. В рамках Фестивалю проходитиме вже традиційний дизайнерський конкурс круїзних колекцій "10х10". Його правила залишаються незмінними: десять українських модельєрів представляють колекції, кожна з яких складається з 10 одиниць - наряди, призначені для фешенебельної морської подорожі. Журі конкурсу очолює, як і минулого року, відомий модельєр Пако Рабанн. Фото Олександра Синиці / УНІАН

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: